Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2022 v 15:42
Čas čtení 0:50
Radim Šlechta

Tisíce Rusů žijících v Česku v Praze demonstrovaly proti válce na Ukrajině. Putin není Rusko, vzkazují

Tisíce Rusů žijících v Česku v Praze demonstrovaly proti válce na Ukrajině. Putin není Rusko, vzkazují
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman
NEWS PRAHA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

V Praze demonstrovali Rusové žijící v Česku. Nesouhlasí s útokem na Ukrajinu.

Přibližně 3 tisíce Rusů žijících v Česku v Praze protestovalo proti ruské agresi na Ukrajinu. Na transparentech se objevovala hesla jako „Putin není Rusko“ nebo „Zastavte válku na Ukrajině“. Průvod vyrazil z náměstí Míru na Staroměstské náměstí. 

„Ruští občané v České republice by měli být schopni nahlas a hromadně říci 'Ne válce, ne Putinovi, jsme s Ukrajinou, jsme s Českou republikou, Evropou a celým světem proti ruské agresi,“ píší organizátoři akce na Facebooku. Podle nich je potřeba ukázat, že Rusové v Praze jsou součástí společnosti, nikoliv tajnými stoupenci putinismu.

Doporučeno
Ukrajinská herečka, která utekla do Prahy: Hrůza a šok. Chtěli jsme žít svobodně, ale místo toho přišla válka (Rozhovor) Ukrajinská herečka, která utekla do Prahy: Hrůza a šok. Chtěli jsme žít svobodně, ale místo toho přišla válka (Rozhovor) 26. března 2022 v 11:30

Protestující se sešli na náměstí Míru na pražských Vinohradech. Následně se odebrali na Staroměstské náměstí. S sebou si přinesli transparenty, s jejichž pomocí vzkazovali, že nesouhlasí s válkou na Ukrajině ani s ruským prezidentem Putinem. Nechyběly ale ani české nebo ukrajinské vlajky a vlajky Evropské unie.

„Mnozí z nás se již zapojili do důležitých aktivit na pomoc uprchlíkům a dalších užitečných věcí. Věnujme však čas a úsilí tomu, aby náš společný hlas byl jednou veřejně slyšet.
Za necelých 24 hodin jsme pro organizaci vybrali více než 16 000 korun. To už je více než polovina peněz potřebných na pódium, ozvučení, vlajky a reklamu,” vzkazovali před začátkem akce organizátoři. 

Organizace Pražský ruský antiválečný výbor, která protest pořádala, vybrala k sobotnímu odpoledni přibližně 65 tisíc korun.

Domů
Sdílet
Diskuse