Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2022 8:53
Čas čtení 1:09
Eduard Starkbauer TASR

Marine Le Pen má blízko k Rusku, varují Francouze před druhým kolem prezidentských voleb Macron i Navalnyj

Marine Le Pen má blízko k Rusku, varují Francouze před druhým kolem prezidentských voleb Macron i Navalnyj
Zdroj: TASR/AP
NEWS ALEXEJ NAVALNYJ EMMANUEL MACRON FRANCIE MARINE LE PEN
Uložit Uložené

Druhé kolo francouzských prezidentských voleb proběhne už tuto neděli. V průzkumech vede úřadující prezident.

Jediná předvolební debata před druhým kolem prezidentských voleb mezi Emmanuelem Macronem a Marine Le Pen trvala téměř tři hodiny. Kromě témat inflace, Evropské unie či klimatické krize se kandidáti věnovali i situaci na Ukrajině. Podle středečního průzkumu agentury IFOP by měl nedělní druhé kolo voleb vyhrát úřadující prezident Emmanuel Macron se ziskem 55,5 %.

Emmanuel Macron řekl, že „je nutné zintenzivnit pomoc Ukrajině“ a Francie by měla být připravena i na přijetí většího počtu ukrajinských uprchlíků. Marine Le Pen vyjádřila svou solidaritu s ukrajinským lidem, podpořila nutnost humanitární, finanční i materiální pomoci.

Úřadující francouzský prezident však kandidátku Národního shromáždění obvinil z toho, že je závislá na ruské moci. Připomněl její vlažný postoj k anexi Krymu v roce 2014 a následujícím sankcím a také její vlastnictví účtů v ruských bankách. Marine Le Pen Macronovi na oplátku vyčítala jeho přátelské vztahy s Vladimirem Putinem a řekla, že podporuje „svobodnou Ukrajinu, která není závislá ani na Spojených státech, ani na Evropské unii a ani na Rusku“.

K volbě Emmanuela Macrona vyzval v sérii příspěvků na Twitteru vězněný ruský disident Alexej Navalnyj. Poukázal na Le Pen blízký vztah s Vladimirem Putinem. Kandidátku podle Euronews obviňuje, že svou stranu financovala v roce 2014.

Doporučeno
Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan 7. října 2023 11:00

Šlo o devítimilionovou půjčku z ruské banky. Navalnyj se domnívá, že šlo o formu korupce a prodeje politického vlivu ruskému prezidentovi. „Banka FCBR je dobře známá tím, že pere peníze na podnět Putina. Líbilo by se nám, kdyby francouzský politik dostal půjčku od Cosa Nostry?“ 

Alexej Navalnyj tvrdí, že vyjednávání o půjčce obsahovalo „pokoutný politický element“. Le Pen půjčku dlouhodobě hájí a říká, že se jí nepodařilo získat půjčku od francouzských bank.

Domů
Sdílet
Diskuse