Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2022 19:38
Čas čtení 1:29
Vojtěch Vanda

Soud rozhodl. Okamura se musí omluvit europoslancům za výrok o migrantech

Soud rozhodl. Okamura se musí omluvit europoslancům za výrok o migrantech
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina
POLITIKA KDU-ČSL SPD TOMIO OKAMURA
Uložit Uložené

Předsedovi SPD Tomiu Okamurovi přikázal Městský soud v Praze omluvit se europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL) a bývalému europoslanci Pavlu Svobodovi (KDU-ČSL) za výrok, že v roce 2017 hlasovali pro sankce proti Česku kvůli migrantům.

Předseda SPD Tomio Okamura se musí omluvit europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL) a bývalému europoslanci Pavlu Svobodovi (KDU-ČSL) za výrok, který napsal v roce 2017 na sociální sítě. Uvedl, že oba tehdy hlasovali pro udělení sankcí České republice za nepřijetí migrantů. Městský soud v Praze však ve čtvrtečním rozsudku uvedl, že to nebyla pravda a že Okamura svým příspěvkem dotyčné poškodil. Informuje TN.cz.

Doporučeno
„Mám to tu ještě na dlouho,“ řekl Okamura ve Sněmovně. SPD znovu zdržuje jednání, schůze trvá již 16 hodin „Mám to tu ještě na dlouho,“ řekl Okamura ve Sněmovně. SPD znovu zdržuje jednání, schůze trvá již 16 hodin 16. února 2022 8:28

U čtvrtečního soudu, kam se Tomio Okamura nedostavil, padl jasný rozsudek. Za výrok na sociálních sítích, který předseda SPD napsal v roce 2017, v němž stálo, že oba tehdejší europoslanci hlasovali pro uvalení sankcí za Českou republiku kvůli migrantům, se musí omluvit. 

Výrok soudu oslavil Zdechovský symbolicky, výrokem na Twitteru. „Dnes jsme s Pavlem Svobodou definitivně vyhráli soud na Tomiem Okamurou a musí se nám omluvit za slova o vlastizrádcích,“ uvedl. „Pro svou nechutnou propagandu lhal. Záměrně. Spravedlnost ho však doběhla,“ pokračoval.

Status, který Okamura sdílel, měl totiž efekt dlouhodobějšího trvání, který zasáhl rodiny europoslanců. „Je potřeba bojovat proti těm, kteří zneužívají svobodu slova, aby ohrozili vaše rodiny na životě. Výhrůžky smrtí do politiky nepatří,“ dodal Zdechovský. 

K rozsudku se vyjádřil i Okamura. „Soud dnes zamítl nároky žalobců pana Zdechovského a Svobody, abych se jim omluvil skrze televizi, noviny a na půdě Poslanecké sněmovny a rozhodl tak, že mám na svém facebookovém profilu uveřejnit, že pro sankce vůči České republice nehlasovali," citoval Okamuru server TN.cz.

Doporučeno
Tomio Okamura se vysmívá trans lidem z pořadu Refresheru. Ostře to odmítáme, tohle do slušné společnosti nepatří Tomio Okamura se vysmívá trans lidem z pořadu Refresheru. Ostře to odmítáme, tohle do slušné společnosti nepatří 1. listopadu 2023 17:07

„Nadále tedy platí, jak už jsem říkal, že oba pánové hlasovali pro to, aby Česká republika a další země EU přijaly odpovědnost za přesidlování a přijímání uprchlíků,“ spěšně dodal.

Okamura se omlouval za výroky i v minulosti

Není to poprvé, co se musí Okamura veřejně omluvit. Naposledy jsme tě informovali o rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, kdy se musel omluvit Ústavu nezávislé žurnalistiky, jehož server HlídacíPes.org označil za podvodný a jeho novináře za mediální žumpu. Omluvný příspěvek zveřejnil okolo půlnoci spolu s dalšími pěti příspěvky, které se týkaly kritiky Evropské unie nebo podpory Viktora Orbána.

Domů
Sdílet
Diskuse