Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2022 17:50
Čas čtení 1:10
Ilona Hobzová

„Lepší kravské h*vno, než plyn od Putina,“ říká Marian Jurečka a volá po urychlení energetické nezávislosti

„Lepší kravské h*vno, než plyn od Putina,“ říká Marian Jurečka a volá po urychlení energetické nezávislosti
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS MARIAN JUREČKA
Uložit Uložené

Ministr práce a sociálních věcí navrhl cesty, které by Česko dovedly k energetické nezávislosti na Rusku.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky by mělo Česko urychlit energetickou nezávislost na Rusku. Česko má prý v současné době náhradu zhruba za polovinu celkové spotřeby plynu. 

Jurečka: Nemůžeme se spoléhat na válečného zločince

„Lepší kravské h*vno, než plyn od Putina, který vraždí děti, ženy, nevinné, který rozpoutal válku na Ukrajině,“ napsal na Twitter Marian Jurečka. Reagoval tak na svůj předchozí tweet, ve kterém volal po rychlejší cestě k energetické nezávislosti na Rusku. 

Podle Jurečky můžeme využít alternativní dodavatele, tepelné úspory v budovách či obnovitelné zdroje. „Když sečtu potenciál biometanu vyráběného v ČR, renovace budov a obnovitelných zdrojů, pak máme náhradu zhruba za polovinu celkové spotřeby plynu. Většinu z něj zatím dovážíme z Ruska,“ napsal. K výrobě Jurečkou zmiňovaného biometanu se používají i kravské výkaly.

Podle Jurečky má Česko výhodu v tom, že je členem Evropské unie, jejíž státy mají dohodu, že své zásoby využijí pro zajištění kritické infrastruktury u sousedů, pokud by u nich plyn došel. „Nemůžeme se spoléhat na válečného zločince! Spolu s dalšími suverénními státy v Evropě si nenecháme vyhrožovat,“ uvedl.

Vyjádření přišlo poté, co ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila zastavení dodávek plynu do Bulharska a Polska. O tom, proč se k tomuto kroku uchýlila, země neinformovala. Český premiér Petr Fiala to označil za vyhrocování situace a porušení smluv. 

Domů
Sdílet
Diskuse