Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2022 19:58
Čas čtení 1:04
Tereza Šnajdrová

Českem se šíří podvodné SMS zprávy. Tváří se jako sdělení od České pošty, varuje policie

Českem se šíří podvodné SMS zprávy. Tváří se jako sdělení od České pošty, varuje policie
Zdroj: Unsplash/Luis Villasmil/volně k použití
NEWS POLICIE ČR
Uložit Uložené

Podvodníci opět útočí prostřednictvím falešných SMS zpráv, pomocí kterých se z lidí snaží vylákat citlivé informace včetně údajů o platebních kartách.

Policie ČR varuje před další vlnou podvodných SMS zpráv, které chodí lidem po celé České republice. Falešné zprávy začínají textem „Finanční zpráva“ a odkážou tě na web, který připomíná stránku České pošty. Tam z tebe však vylákají citlivé informace včetně údajů o tvé platební kartě, čehož mohou podvodníci zneužít.

Doporučeno
Výsledky přijímacích zkoušek na střední školy: Studenty letos nejvíce potrápila čeština, matematika jim šla o poznání lépe Výsledky přijímacích zkoušek na střední školy: Studenty letos nejvíce potrápila čeština, matematika jim šla o poznání lépe 28. dubna 2022 16:37

POZOR! Pokud vám přišla SMS začínající textem „Finanční zpráva“ s odkazem na web tvářící se jako například web České pošty, jde o další ze série smishingových útoků, jejichž cílem je vylákat z vás citlivé informace o vaší platební kartě,“ tweetla Policie ČR.

Útočníci používají velké množství legend, např. vyzvednutí zásilky, zablokování platební karty, výhra, daňový přeplatek apod. NEKLIKEJTE na přiložené odkazy a NEVYPLŇUJTE citlivé bankovní informace. Buďte obezřetní,“ dodala.

Jen před pár dny policisté varovali veřejnost před podvodníky, kteří útočí na internetová bankovnictví a radili, abys nikdy neklikal na odkazy z banky, které byly zaslány prostřednictvím SMS zprávy či e-mailu. Podvodníci se však nyní odkazují také například na Českou poštu, celní sklad a další přepravní společnosti.

Pokud tedy obdržíš zprávu, která bude od nejasného odesílatele a bude obsahovat odkaz na web, rozhodně na něj neklikej. Na podvodném webu od tebe získají citlivé informace včetně údajů o platební kartě a mohlo by se stát, že ti podvodníci vyberou celý účet.

K podvodům přes SMS zprávy i k těm na internetu Policie ČR vydala rozsáhlé doporučení.

Domů
Sdílet
Diskuse