Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2022 20:07
Čas čtení 0:41
Radim Šlechta

V Česku končí povinnost nosit respirátory. Jak to je v ostatních zemích Evropy? (Mapa)

V Česku končí povinnost nosit respirátory. Jak to je v ostatních zemích Evropy? (Mapa)
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V České republice společně s koncem pandemické pohotovosti skončila také povinnost nosit respirátory. V některých zemích Evropy ale stále platí. Podívej se na přehlednou mapu.

V České republice skončila povinnost nosit respirátory. Společně s koncem pandemické pohotovosti skončila také povinnost zakrývat si dýchací cesty rouškou nebo respirátorem, a to i ve zdravotnických zařízeních. Povinné zakrytí dýchacích cest se však v současnosti týká menšiny států Evropské unie. Přehled zemí, kde povinnost nosit respirátor nebo roušku platí sestavil Our World in Data.

Valná většina zemí Evropské unie nařizuje svým občanům nosit respirátory na některých veřejných místech. Mezi ta mohou patřit právě zdravotnická zařízení nebo městská veřejná doprava. Povinnost nosit respirátory na všech veřejných místech ukládají svým obyvatelům některé země mimo Evropskou unii. Patří mezi ně třeba Srbsko nebo Kosovo. 

Naopak pouze doporučení respirátor nebo roušku nosit platí ve Spojeném království. Doporučení vystřídalo nařízení také v Portugalsku, Norsku nebo Moldavsku. Vedle toho například Švédsko v této oblasti neuplatňuje žádnou konkrétní politiku. 

Některá data serveru jsou ještě neaktualizována a v době psaní článku se do mapy ještě nestihly projevit změny opatření v České republice. Autoři upozorňují, že se data mohou lišit i kvůli samosprávním celkům některých zemí, které mohou nařízení upravovat podle své situace.

Domů
Sdílet
Diskuse