Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2022 13:59
Čas čtení 1:20
Vojtěch Vanda

Policie v Praze dopadla dvojici trýznitelů koček. V bytě měla 44 nemocných zvířat

Policie v Praze dopadla dvojici trýznitelů koček. V bytě měla 44 nemocných zvířat
Zdroj: Policie ČR/Ilustrační foto
ZAJÍMAVOSTI POLICIE ČR ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Malý byt, nevyhovující podmínky, nemoci, podvýživa. Policie obžalovala muže a ženu, kteří týrali 44 koček. Hrozí jim 5 let za mřížemi.

Policie informovala o dopadení dvojice, která chovala 44 koček ve zvlášť trýznivých podmínkách. Muž a žena měli v bytě o rozměrech 70 m2 chovat 44 koček. Zvířata byla kastrovaná i nekastrovaná a některá z nich trpěla nemocemi, které se roznesly na všechny ostatní kočky. Část z těchto nemocí jsou bolestivé i smrtelné. Dvojici hrozí trest až pěti let za mřížemi.

Doporučeno
Národní parky a chráněná území ne vždy přináší přírodě kýžený efekt, uvádí studie Národní parky a chráněná území ne vždy přináší přírodě kýžený efekt, uvádí studie 21. dubna 2022 18:14

Muž se ženou měli v bytě chovat 44 koček v časovém horizontu několika měsíců zvláště trýznivým způsobem. Zvířata byla spolu zavřena v bytě o rozměru 70 m2. Chovatelé je neoddělovali podle věku, plemen, pohlaví ani podle toho, jestli jsou kastrovány nebo ne. 

„Vyšetřováním tohoto případu kriminalisté zjistili, že všechny tyto kočky kvůli nevhodným chovatelským podmínkám, prostředí a dlouhodobému působení obou chovatelů trpí různými přenosnými virovými a jinými onemocněními. Některé z nich jsou neléčitelné a jiné bolestivé, přičemž těmito onemocněními zvířata strádala a trpěla dlouhodobě,“ uvedla mluvčí policie Violeta Siřišťová.

kočka týrání praha
Zdroj: Policie ČR

Kromě toho se prokázalo, že zvířata nedostávala dostatek krmení ani vody, v bytě nebyl zajištěn pravidelný úklid nebo dezinfekce chovného prostředí. Kombinací těchto vlivů zvířata trpěla nejvíc.

Všechny kočky trpěly onemocněním

K případu vypracoval posudek soudní znalec, který konstatoval, že všechny kočky trpí onemocněním, z nichž některá jsou i smrtelná. „Všechny kočky byly nakaženy nemocí FIP  (infekční peritonitidou), mající pro kočky fatální následky. Protože kočky nebyly chovány odděleně, docházelo k předávání těchto onemocnění. O nemocné kočky nebylo řádně pečováno a nebyly odborně ošetřeny u veterináře,“ doplnila Siřišťová.

kočka týrání praha
Zdroj: Policie ČR

Z toho vyplynuly trvalé následky až smrt. Během odchytu koček byla dále v bytě nalezena i uhynulá zvířata – dvě malá koťata. Po pitvě bylo zjištěno, že trpěla smrtelným onemocněním. Dalších sedm zvířat muselo podstoupit eutanazii.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

„Muž i žena jsou v současné chvíli již obžalováni Obvodním soudem pro Prahu 9 ze spáchání trestných činů týrání zvířat, za což jim v případě odsouzení hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi,“ ukončila Siřišťová s tím, že žena je navíc obžalována z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, když jí bylo v minulosti nařízeno, ať sníží počet zvířat, která chová, na maximálně 10 jedinců.

Domů
Sdílet
Diskuse