Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 14:05
Čas čtení 1:30
Martin Mičuda

Cadillac představil vrcholný Escalade-V. Má 690 koní, jde tak o nejvýkonnější full-size SUV

Cadillac představil vrcholný Escalade-V. Má 690 koní, jde tak o nejvýkonnější full-size SUV
Zdroj: Cadillac
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Paleta špičkových supervýkonných modelů s písmenem V se premiérově rozrůstá o Escalade-V.

Americký Cadillac už při představení zcela nové generace velkolepého SUV Escalade naznačil, že má v plánu nabídnout i vrcholnou verzi s písmenem V. Stalo se tak právě teď, kdy poznáváme vůbec poprvé v historii pýchu značky ve sportovně orientovaném provedení Escalade-V, čímž automobilka rozšiřuje své supervýkonné portfolio o nového člena. 

Navenek se nová verze až tak diametrálně od běžného Escaladu neliší. Přední nárazník však přece jen dostal agresivnější kontury, v čele s většími otvory pro přívod vzduchu k chladičům. Obrovská maska ​​dostala specifickou strukturu nazvanou Sport Mesh, zatímco úzká full-LED světla dostala tmavý podklad, který koresponduje se standardně dodávanými černými doplňky. Mezi ně patří také 22” disky s jedinečným designem.

Cadillac, Escalade-V
Zdroj: Cadillac

Vzadu zdomácněl nový difuzor a až čtveřice koncovek výfuku. Ty jsou v současnosti charakteristickým znakem véčkových Cadillaců. Zajímavostí je, že verze V bude k dispozici jak s klasickým rozvorem (3 071 mm), tak i v prodlouženém provedení (3 406 mm), které automobilka označuje jako ESV. 

Doporučeno
Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku 27. listopadu 2023 14:00

V interiéru dominuje luxusní atmosféra, kterou doplňují ty nejmodernější technologie. Před řidičem se nachází obrovský klenutý obrazovkový štít, jehož OLED displeje dohromady dosahují úhlopříčky až 38”. Samotné digitální budíky mají přes 14”. Audiosoustavu má na starosti značka AKG, která na ni použila až 36 reproduktorů. Přestože jde o sportovní verzi, Cadillac se i tak snaží všechny karty stavět na pohodlí a komfort posádky, čemuž odpovídá nejen prémiové čalounění, různé dekory, ale hlavně pohodlná sedadla, masážní funkce a čtyřzónová klimatizace.

Cadillac, Escalade-V
Zdroj: Cadillac

Pointou verze Escalade-V je ovšem to, co se schovává za majestátní maskou. Jak se předpokládalo, nachází se tam 6,2litrový osmiválec dopovaný kompresorem. Ručně skládaná V8 přitom disponuje monstrózním výkonem až 508 kW/690 koní a točivým momentem 885 Nm. Cadillac tak tvrdí, že se jedná o vůbec nejvýkonnější full-size SUV na trhu. O převody se stará desetistupňová automatická převodovka, která posílá sílu všem čtyřem kolům (v poměru 33 : 67).

Z 0 na 100 km/h tak dokáže tento kolos akcelerovat za pouhé 4,5 sekundy, což je pozoruhodný údaj zejména pro hmotnost, která přesahuje 2,8 tuny. Pro lepší představu, tradiční americký sprint na čtvrt míle zvládne Escalade-V za pouhých 12,74 sekundy. O maximální komfort posádky se stará vzduchové odpružení v kombinaci s obnovenými tlumiči GM Magnetic Ride Control. Základní cena novinky je necelých 150 tisíc dolarů a jedná se zároveň o nejdražší sériový počin v nabídce Cadillacu. 

Cadillac, Escalade-VCadillac, Escalade-VCadillac, Escalade-VCadillac, Escalade-V
Zobrazit galerii
(16)
Domů
Sdílet
Diskuse