Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2023 14:00
Čas čtení 1:18
Martin Mičuda

Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku

Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Nový vůz navazuje na původní Pagani Imola, které před třemi lety vzdalo hold ikonickému italskému okruhu.

Ke svým loňským 30. narozeninám si automobilka Pagani dopřála zcela novou generaci hypersportu, aby pokračovala v budování jména značky ve stylu svých předchůdců. Světlo světa tak spatřil úchvatný výtvor Utopia, který má za úkol nahradit odcházející Huayru. Ta však stále není zcela hotová, což potvrzuje nejnovější vývoj neméně zajímavého počinu s názvem Imola Roadster. Italská továrna Horacio Pagani totiž stále zcela neopustila slavnou Huayru a představuje ji v extrémní podobě.

Novinka navazuje na původní Pagani Imola, které zhruba před třemi lety vzdalo hold ikonickému italskému okruhu, kde tragicky zahynul jeden z nejslavnějších jezdců F1 Ayrton Senna. Tentokrát, jak napovídá přídomek Roadster, jde o karoserii, která nemá střechu.

Kvůli absenci střechy, a tedy nižší tuhosti karoserie, museli konstruktéři zapracovat na vyztužení jednotlivých dílů a zároveň přepracovat aerodynamiku – na přední kapotě zůstaly slavné aerodynamické klapky, které Huayru proslavily. Díky aktivní aerodynamice a řadě dalších prvků dokáže hypersport při rychlosti 280 kilometrů za hodinu vytvořit přítlak až 600 kilogramů. Tento velkolepý skvost stojí na 20palcových kolech vpředu a 21palcových kolech vzadu obutých do špičkových pneumatik Pirelli P Zero Trofeo R.

Pagani, Imola Roadster, Huayra,Pagani, Imola Roadster, Huayra,Pagani, Imola Roadster, Huayra,Pagani, Imola Roadster, Huayra,
Zobrazit galerii
(4)

Přesto je Imola Roadster v kontextu doby doslova jednorožcem – novinku pohání šestilitrový motor V12, který postrádá jakoukoli elektrifikaci a na zadní kola je připojen výhradně prostřednictvím sedmistupňové sekvenční převodovky. Dvakrát přeplňovaná jednotka od AMG je navíc naladěna na výkon až 625 kW/850 koní s točivým momentem 1100 Nm, což je ještě více než v případě základního kupé.

Doporučeno
Z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy. Elektrické Volvo EX30 je malé SUV, které dokáže velké věci Z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy. Elektrické Volvo EX30 je malé SUV, které dokáže velké věci 20. října 2023 13:00

Snad ještě pozoruhodnější je údaj o hmotnosti. Hypersport s obrovským motorem váží pouhých 1260 kilogramů, což je dáno především použitím kompozitních materiálů (Carbo-Titanium HP62-G2 nebo Carbo-Triax HP62), které se používají ve světě motorsportu, ale také speciálním lakem Acquarello Light, který údajně ušetří až pět kilogramů. Přestože Imola Roadster nemá střechu, nic nebrání tomu, aby se mohl řítit rychlostí až 350 kilometrů v hodině.

Díky extrémní aerodynamice a dechberoucím výkonům plánuje automobilka vyrobit pouze osm exemplářů. Cenu neznáme, ale vzhledem k tomu, že původní kupé stálo přes pět milionů eur, zde bude cenovka mnohem vyšší.

Pagani, Imola Roadster, Huayra,
Zdroj: Pagani
Domů
Sdílet
Diskuse