Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. května 2022 11:30
Čas čtení 10:03
Ondřej Jarůšek Martin Adam Pavlík

Zápas, na který jsme čekali roky. Získá Marpo největší skalp své kariéry a pošle Terminátora do důchodu?

Zápas, na který jsme čekali roky. Získá Marpo největší skalp své kariéry a pošle Terminátora do důchodu?
Zdroj: Oktagon MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY BOX KARLOS VÉMOLA MARPO MMA OKTAGON MMA PREDIKCE ZÁPASŮ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

V sobotu 21. května se v pražské O2 areně uskuteční boxerský turnaj Oktagon Underground, kterému bude vévodit bitva Karlose Vémoly s rapperem Marpem.

Společenská událost roku Oktagon Underground je už za dveřmi a příznivce bojových sportů čeká galavečer plný hvězd a elektrizující show. Moment, na který jsme všichni čekali několik let, se v sobotu 21. května 2022 konečně stane skutečností. Řeč je samozřejmě o vyostřeném zápase Karlose Vémoly vs. Marpa, kteří si to rozdají v boxu před zraky 20 tisíc lidí v pražské O2 areně.

Kromě hlavních protagonistů turnaje uvidíme ale také celou řadu dalších vysoce očekávaných bitev. Jedním z vrcholů celého turnaje bude bezesporu zápas české hvězdy Vaška Siváka s dánským „žralokem“ Jonasem Mågårdem a stejně tak struhující a emocemi nabitý střet slibuje duel Miloše Petráška se Samuelem „Pirátem“ Krištofičem.

V neposlední řadě ale uvidíme také znovu v akci mašinu na knokauty Matěje Peňáze, kterého později v tomto roce čeká boj o smlouvu s UFC. Chybět nebude ani slovenská legenda Vladimír „Dracula“ Moravčík, kterého vyzve mladý a talentovaný Rony Paradeiser. A samozřejmě nás nemine ani spousta dalších vyhrocených fightů.

Stejně jako před každým turnajem ti i tentokrát přinášíme naše redakční predikce, jak by jednotlivé zápasy mohly dopadnout. Do komentářů nám nezapomeň napsat vlastní tipy, a pokud tě zajímá víc článků z prostředí bojových sportů, navštiv naše vlákno. Pokud chceš tuto tvorbu podpořit a získat přístup k rozhovorům či profilům slavných bojovníků, přidej se do našeho Refresher+ klubu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Informace o turnaji Oktagon Underground
Kdy: Sobota 21. května 2022
Kde: Pražská O2 arena, živě na Oktagon.tv
Hlavní hvězdy turnaje: Karlos Vémola, Marpo, Pirát, Petrášek, Sivák, Peňáz a další

Melvin Mané vs. Adam Kosut

V otevíracím duelu celého turnaje v rámci free prelims budou zaručeně létat bomby a nikdo se nebude divit, uvidíme-li hned v úvodu předčasný konec v podobě hvězdného knokautu. Tito dva se měli setkat tváří v tvář ještě na turnaji Heroes Gate v březnu, rozdají si to nakonec o něco později.

Zatímco pro 204centimetrového Poláka Kosuta půjde o premiéru v Oktagonu, Mané má v domácí organizaci za sebou tři zápasy, přičemž jen jednou prohrál, a to pod pravidly MMA. Jelikož je thaiboxer, je vidět, že postojové bitvy v rámci Undergroundu mu sedí daleko víc. Patrika Křižana dokázal hrozivě vypnout pravou zadní a je jasné, že po knokautu půjde i teď.

Bude však muset nejprve dosáhnout na polského obra a správně vypočítat vzdálenost, kterou si nepochybně Kosut bude takticky držet. Maného soupeř má na kontě zatím 10 výher a jen jednu prohru, proto rozhodně pro Čecha nepůjde o snadný zápas. Pokud se však dobře trefí, je více než jisté, že Kosut půjde k zemi a budou ho dlouho probírat.

Tip na vítěze: Mané

melvin mané
Zdroj: Oktagon MMA

Luděk Greguš vs. Alessio Malatesta

Luděk Greguš už by mělo být pro fanoušky organizace známé jméno. Zástupce Aplik Muay Thai Gym Praha jsme už mohli vidět na turnajích Oktagon 30 a 31, kde se představil podle upravených Underground pravidel. V obou případech si odnesl vítězství, jednou na body a podruhé na technický knokaut. A nyní bude v ringu čelit velké výzvě z Itálie.

Schopnosti 23letého českého zástupce prověří Alessio Malatesta, který je v pouhých 20 letech už ověnčený pásy a pyšní se několikanásobnými tituly šampiona v thaiboxu. Pod křídly Oktagonu se bude jednat o jeho premiéru, organizace jej však popisuje jako mladého a dravého talenta, se kterým Greguš rozhodně nebude mít lehké pořízení.

Doporučeno
Jiří Procházka před bojem o titul UFC: Musím být absolutně nemilosrdnej, setnout mu hlavu a vzít si korunu Jiří Procházka před bojem o titul UFC: Musím být absolutně nemilosrdnej, setnout mu hlavu a vzít si korunu 16. května 2022 15:00

Zápas slibuje vyrovnanou podívanou, která by měla být přehlídkou rychlých a atraktivních výměn na obou stranách. Ani jeden z borců ovšem do boje nebude nastupovat, alespoň z pohledu bookmakerů, v pozici jasného favorita, což boji jedině přidává na napínavosti.

Podle informací organizace by měl zápas proběhnout ne v čistém boxu, ale podle pravidel Undergroundu, která už Greguš dobře zná, což by pro něj mohlo být malou výhodou. V zádech navíc bude mít 20 tisíc lidí, kteří jej budou tlačit k dalšímu vítězství. Bude to na několikanásobného šampiona stačit? Uvidíme.

Tip na vítěze: Greguš

Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00

Milan Paleš vs. Jakub Bahník

Bahník je ostrostřelec, který na nic nečeká a jde do toho od prvních sekund „po hlavě“. Ukončení v prvním kole jsou jeho specialitou, má přesnou mušku a vražedné rány. Paleš je však mohykán, kterému nedělá problém „vybavit“ tři zkušené bojovníky za jeden večer, ještě k tomu s úsměvem na tváři.

Dokázal to na turnaji Last Man Standing, kdy zničil nejprve Carstena Ringlera, poté Andreje Šimkuliče, a nakonec ve finále Michaela Krčmáře. Paleš je v rámci československé stand up-ové bojové scény absolutním unikátem. Patří mezi totální špičku a místy působí v zápasech jako nepřemožitelný Terminátor. Má přes padesát zápasů v kickboxu, přičemž z více než čtyřiceti odcházel vítězně.

I když by se mohlo zdát, že je vše nakloněno sedmadvacetiletému Slovákovi, u bookmakerů jsou kurzy poměrně vyrovnané. Paleš je však přece jen mírným favoritem a měl by v tomto zápase jasně dominovat. Bude si však muset dávat pozor na Bahníkův tlak a nečekané údery. Mohou nepříjemně překvapit.

Tip na vítěze: Paleš

milan minči paleš
Zdroj: Oktagon MMA

Vladimír Lengál vs. Michal Krčmář

Dvojice ostřílených postojářů Lengál a Krčmář už proti sobě v minulosti pod hlavičkou Oktagonu stála. Tehdy, na loňském turnaji Underground: Last Man Standing, zvítězil po třech kolech Michal Krčmář a nyní v odvetném zápase dostane Lengál šanci skóre srovnat.

Oba bojovníci patří k přeborníkům ve svých disciplínách a není pochyb o tom, že si nic nedarují ani tentokrát. Těšit se s největší pravděpodobností můžeme na pořádnou „štípanou“, rychlé kombinace a přehlídku vypilované techniky.

Ještě není ani polovina roku a pro Lengála se bude jednat už o třetí zápas. Za sebou aktuálně táhne šňůru dvou vítězství v řadě, přičemž oba soupeře ukončil před limitem. Třiatřicetiletý bojovník svými výkony potvrzuje, že je ve skvělé formě a nebude žádným překvapením, pokud se mu podaří „pomstít“ se soupeři za dřívější porážku.

Oproti tomu Krčmář se zase pokusí ukázat, že první výhra nebyla náhoda. Oba tedy mají víc než dost motivace k tomu, aby do boje dali své maximum, z čehož budou ve výsledku těžit právě sledující diváci, kterým se naskytne strhující bitva.

Tip na vítěze: Lengál

Doporučeno
Karlos Vémola o Marpovi: Je zničenej tímto životem. Pro mě je tvrdá příprava každodenní chleba Karlos Vémola o Marpovi: Je zničenej tímto životem. Pro mě je tvrdá příprava každodenní chleba 13. dubna 2022 11:30

Lucie Sedláčková vs. Dorota Norek

Na turnaji nebude chybět ani ženský boxerský zápas. O ten se postará česká bojovnice Lucie Sedláčková, která je držitelkou stříbrného pásu organizace WBC v pérové váze a juniorskou mistryní světa. Po několikaleté pauze se zkušená boxerka Sedláčková do ringu vrátila v roce 2021, kdy během čtyř měsíců vybojovala hned tři výhry.

Mezi provazy s ní na turnaji Oktagon Underground síly poměří polská válečnice Dorota Norek, která dle portálu BoxRec aktuálně ve světovém žebříčku zaujímá 33. místo (oproti tomu Sedláčková je na 30. místě). Norek v minulosti bojovala i o titul organizace WBC a nastoupila i do několika zápasů v MMA. V posledních dvou zápasech v boxu ale prohrála.

V pozici jasné favoritky by měla být česká zástupkyně, která je zkušenější a za celou svou kariéru poznala v boxu přemožitelku jen jednou. Sedláčková má na kontě 14 výher, což je více, než kolik měla Polka celkově zápasů. Díky svým bohatším zkušenostem a dobré formě by si tedy Sedláčková měla se svou soupeřkou poradit a ukázat českým fanouškům, v čem tkví krása ženského boxu.

Tip na vítěze: Sedláčková  

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

Leandro „Apollo“ Silva vs. Marek Mazuch

Deset let a moře zkušeností dělí brazilskou hvězdu Apolla a mladého slovenského ranaře Marka Mazucha. Přesto jejich boxerský střet vábí na divokou podívanou, kde na jedné straně budou stát zkušenosti a technika 36letého Apolla, a tvrdost a nekompromisní styl 26letého Mazucha na straně druhé.

Mazuch je ve své dosavadní MMA kariéře v pěti zápasech neporažen, přičemž hned čtyři ze svých soupeřů ukončil před limitem. Apollo, kterého fanoušci už věrně znají mimo jiné z nezapomenutelného titulového zápasu s Davidem Kozmou, už má za sebou obdivuhodných 35 profesionálních MMA zápasů.

Jejich boxerský zápas se může odvíjet takřka dle jakéhokoliv scénáře. Mazuch může překvapit a svou silou boj rozhodnout v úvodních kolech zápasu, nicméně Apollo už stál proti těžším soupeřům, umí bojovat chytře a jeho boxerské dovednosti jsou na vysoké úrovni. Pokud by boj skončil brzy před limitem, spíše to bude ve prospěch Mazucha, čím delší ale zápas bude, tím víc šancí na výhru bude mít právě Apollo.

Tip na vítěze: Apollo

david kozma apollo
Zdroj: OKTAGON MMA

Václav Mikulášek vs. Michal Kotalík

Nesmírně vzrušující a očekávaný duel, který chce vidět každý fanoušek bojových sportů. Mikulášek nasbíral za poslední tři roky šest zápasů, ale právě v roce 2019 naposledy vyhrál. S Thomasem Robertsenem však ukázal, že se nemá za co stydět, a naposledy před měsícem byl schopen vytvořit v postoji nepříjemný tlak na Tomáše Meliše (ačkoliv nakonec prohrál).

Kotalík, kterého si určitě pamatuješ ze show Oktagon Výzva, se vrátí pod křídla domácí organizace po čtyřech letech. Během nich si odpykával ve vězení trest za ublížení na zdraví. Navzdory jeho agresivnímu, výbušnému stylu, kterým „vypnul“ nejednoho soupeře už v prvním kole, by právě jeho velmi dlouhá pauza od aktivního zápasu měla hrát tentokrát největší roli.

I když Kotalík už dříve avizoval, že poté, co opustí brány věznice, bude hladový po výhře, Mikulášek by měl být přece jen v lepší formě. Obzvlášť po nešťastné prohře s Melišem, která ho zamrzela i rozzlobila, ale v první řadě vyburcovala k lepšímu výsledku v dalším zápase. Nemluvě o tom, že čistě box by měl víc sedět právě Mikuláškovi. Čekat můžeme určitě ostré přestřelky a dost možné je i ukončení před limitem.

Tip na vítěze: Mikulášek

Oktagon MMA Václav Mikulášek
Zdroj: OKTAGON MMA

Ronald Paradeiser vs. Vladimír Moravčík

Mladá puška versus stará škola. Tituly ověšený Moravčík bude pro Paradeisera tvrdým oříškem. Na Undergroundu se už představil v únoru loňského roku a ukázal, že rozhodně ještě nepatří do starého železa. Dokázal zdemolovat Igora Daniše už v prvním kole přesným úderem na žebra. Paradeiser se však v roce 2020 probojoval v prvním Undergroundu až do finále.

Čtyřicetiletý Moravčík má všechny předpoklady k tomu, aby Paradeisera v boxu vyškolil podobně, jak ho vyškolil loni v MMA Ivan Buchinger. Čtyřiadvacetiletý odchovanec z bratislavského OFA gymu je však ve skvělé formě. Ukázal to naposledy v souboji s Arda Adasem, ale také s Losenem Keitou, i když s ním nakonec prohrál. Kondičně by měl být Paradeiser lépe připraven a pravděpodobně bude také tím, kdo bude udávat tempo zápasu a tlačit.

Oba bojovníci jsou však zvyklí pořádně kopat a je sporné, komu bude více vyhovovat to, že tentokrát si budou muset vystačit jen s rukama. Ty má rychlejší určitě Paradeiser. Ať už to však půjde jakýmkoli směrem, čeká nás určitě parádní, tvrdý souboj. A i když oba umí zápasy ukončovat, brady mají silné. Jejich duel proto skončí pravděpodobně až na body.

Tip na vítěze: Paradeiser

Doporučeno
Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? 18. února 2021 14:30

Matěj Peňáz vs. Alex Lohoré

Zápas, který bychom určitě všichni chtěli vidět pod pravidly MMA, budeme se však muset spokojit i s boxem. Peňázovi bude hrát do karet mladická dravost, dlouhé ruce a technika na vysoké úrovni. Stát však bude proti mimořádně sebevědomému pětinásobnému šampionovi prestižních organizací s obrovskými zkušenostmi.

Alex Lohoré je drak, kterého jen tak něco nezlomí a který se nevzdává ani v těch nejtěžších momentech. Ukázal to v pětikolovém duelu s Karlosem Vémolou. Nesmíme zapomínat ani na to, že Lohoré má za sebou těžkou a temnou minulost, která ho nepochybně poznamenala. Problémy se zákonem, pouliční rvačky... to všechno jsou také, chtě či nechtě, cenné zkušenosti, které zocelily jeho psychiku a eliminovaly u něj strach před soupeři v kleci.

Doporučeno
Život v ghettu je hodně tvrdý, je to hlavně o respektu, říká MMA hvězda Alex Lohoré (Rozhovor) Život v ghettu je hodně tvrdý, je to hlavně o respektu, říká MMA hvězda Alex Lohoré (Rozhovor) 15. února 2022 11:30

Peňáz je zase pověstný svým bojovým IQ, precizností a opatrností. Umí se však pustit i do přestřelky. Když už k tomu dojde, odchází jako vítěz. V nejprestižnější kickboxerské lize Glory má úspěšnou kariéru a brzy zabojuje o smlouvu v UFC. Představí se v Dana White's Contender Series. I proto je jasné, že prohru (i když jen v boxu) si před touto cennou příležitostí ani nepřipouští a pohlídá si výhru, pravděpodobně na body. Není však vyloučeno, že si do té doby projde díky skvělému postoji Lohorého pořádným peklem.

Tip na vítěze: Peňáz

Matěj Peňáz
Zdroj: Oktagon MMA

Vašek Sivák vs. Jonas Mågård

Nejlepší zápas večera? Podle dánského „žraloka“ Jonase Mågårda to bude právě tento. Proč? Oba borci jsou elitními válečníky a jejich zápasy zkrátka vždy bývají zárukou kvalitního boje. Sebevědomý Mågård se nebojí ostrých prohlášení a říká, že mladou českou hvězdu zlikviduje, a po tom, co se utkají v boxu, chce Siváka vyzvat i v MMA.

Sivák je ale mnohonásobný šampion v kickboxu a bil se ve světě s těmi nejlepšími z nejlepších. Kromě toho je také mistrem České republiky v boxu, kterým se stal v roce 2020. Sivák má v arzenálu vše k tomu, aby Mågårda porazil. Je rychlý, má skvělý pohyb a v ruce má úder. Bylo by poměrně velkým překvapením, pokud by zápas skončil jakkoliv jinak než jasným vítězstvím Siváka.

Tip na vítěze: Sivák

sivák
Zdroj: Oktagon MMA

Miloš Petrášek vs. Samuel Krištofič

Po všech vzkazech, které si tito dva dosud adresovali přes sociální sítě, nemůže nikdo pochybovat o tom, že půjde o napínavý a vysloveně nevraživý, mimořádně agresivní duel. Chtějí jeden druhému opravdu co nejvíce ublížit a ani jeden si nepřipouští prohru. Ne náhodou jde o hlavní předzápas večera. Je jasné, že oběma bude box vyhovovat, protože jsou zejména postojoví zápasníci a oba mají v rukou pořádné „granáty“.

Pokud by šlo o MMA, Petrášek by měl navrch, jelikož je komplexnější, box je však disciplínou, kde Pirát může překvapit. Naposledy se v boxerském ringu představil proti daleko těžšímu Alexi Cvernovi koncem loňského roku na turnaji Fight Night Challenge. Vybojoval překvapivě remízu a ustál tvrdé rány Cverny. Ukázal, že má tvrdou bradu a ani v MMA zatím nebyl nikdy knokautován. Je proto malá šance, že v boxerských rukavicích se to povede Petráškovi.

Ten však bude pravděpodobně lépe připraven kondičně. Díky tomu bude schopen snáze a rychleji vyvinout na soupeře nepříjemný tlak, během něhož může snadno získat takticky dostatek bodů na výhru. Nesmíme zapomínat ani na to, že dohodnutá váha 91 kilogramů bude také hrát ve prospěch Čecha, který běžně zápasí o kategorii výše než Krištofič.

Tip na vítěze: Petrášek

miloš petrášek
Zdroj: Oktagon MMA

Karlos Vémola vs. Otakar „Marpo“ Petřina

Hlavní zápas večera a show, jaká se jen tak nevidí. O hvězdném boxerském souboji Vémola vs. Marpo se už řeklo a napsalo vše, teď už zbývá jen čekat na to, co si pro nás protagonisté vrcholu turnaje připraví. Z obou stran se ozývá, že padne knokaut. Marpo říká, že Vémola bude z jeho rány překvapen, zatímco český Terminátor se slovům rappera směje a brousí si pěsti na své první KO v životě.

Marpo není v bojových sportech žádným nováčkem. V minulosti se aktivně věnoval thaiboxu a vidět jsme jej mohli bojovat i s Rytmusem, kterého poslal několikrát na zem. Navzdory jeho dosavadním úspěchům však zůstává pravdou, že nikdy nestál proti soupeři Vémolova kalibru. Boj v postoji byl sice pro českého bijce slabinou, ale právě na zdokonalení boxu dlouhé měsíce svědomitě pracoval a je odhodlán dostát svým slibům.

Český bijec je navíc zvyklý z MMA bojovat v kolech po pěti minutách, tady jej čekají „jen“ tříminutová kola. Měl by mít tedy dost sil a fyzičky na neustálý tlak a postup dopředu. Do karet by mu mohla hrát i váhová převaha, která se očekává, že bude právě na Vémolově straně.

Další faktor, který jej požene dopředu, je ten, že zatímco Marpo v zápase nemá co ztratit, Vémola může ztratit mnohé. V očích veřejnosti by totiž prohrál s někým, kdo se živí primárně hudbou, nikoliv bojem. To je pro prvního Čecha v UFC na jedné straně jistý tlak, ale zároveň to Vémolovi může pomoci vybičovat se k co nejlepšímu výkonu. Ať už vyhraje kdokoliv, buď u toho, protože show tohoto typu se nebude opakovat.

Tip na vítěze: Vémola

karlos vémola
Zdroj: Oktagon MMA
Domů
Sdílet
Diskuse