Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2022 18:43
Čas čtení 0:46
Eduard Starkbauer TASR

Ruská armáda opět testovala nadzvukovou střelu Zirkon s doletem 1000 kilometrů. Vladimir Putin hovoří o bezkonkurenční zbrani

Ruská armáda opět testovala nadzvukovou střelu Zirkon s doletem 1000 kilometrů. Vladimir Putin hovoří o bezkonkurenční zbrani
Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS RUSKO VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Střela podle ruského ministerstva obrany zasáhla cíl vzdálený 1000 kilometrů.

Rusko oznámilo úspěšný test nadzvukové řízené střely Zirkon. Jeho armáda ji podle oficiálního stanoviska odpálila z lodi Severní flotily v Barentsově moři směrem na blíže nespecifikovaný „cíl v Bílém moři“ na severozápadním pobřeží země.

Doporučeno
„Synek mě prosí, ať zavolám Putinovi, aby zastavil válku.“ Utíkáme kvůli dětem, popisují ukrajinské uprchlice (Reportáž) „Synek mě prosí, ať zavolám Putinovi, aby zastavil válku.“ Utíkáme kvůli dětem, popisují ukrajinské uprchlice (Reportáž) 26. května 2022 11:30

Podle ruského ministerstva obrany byla střela s plochou dráhou letu vypálena z lodi Admirál Gorškov a zasáhla námořní cíl nacházející se ve vzdálenosti přibližně 1000 km. V prohlášení resort píše o úspěšném testu a dodává, že „let hypersonické rakety byl v souladu se stanovenými parametry."

První test odpálení rakety z ponorky s jaderným pohonem se uskutečnil již 4. října 2021. Severní flotila během celého testovacího cyklu údajně střelu Zirkon úspěšně odpálila ještě loni, a to desetkrát z lodi a dvakrát z ponorky.

Doporučeno
Kandidáti na prezidenta 2023: Kdo potvrdil kandidaturu a o kom se mluví? (Aktualizováno) Kandidáti na prezidenta 2023: Kdo potvrdil kandidaturu a o kom se mluví? (Aktualizováno) 25. května 2022 17:00

Podle Vladimira Putina je střela Zirkon součástí nové generace dosud bezkonkurenčních zbraňových systémů. Ruská armáda ve svých prohlášeních tvrdí, že Zirkon je schopen dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku.


Po dalším úspěšném testu střely nyní vojenští pozorovatelé očekávají její uvedení do vojenského provozu. Podle náměstka ruského ministra obrany Alexeje Krivoručka dostanou ruské ozbrojené síly střely k dispozici ještě během letošního roku.

Domů
Sdílet
Diskuse