Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2022 10:56
Čas čtení 1:52
Ilona Hobzová

Sergej Lavrov: Dobytí Donbasu je pro Rusko bezpodmínečnou prioritou, na civilní obyvatelstvo neútočíme

Sergej Lavrov: Dobytí Donbasu je pro Rusko bezpodmínečnou prioritou, na civilní obyvatelstvo neútočíme
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS SERGEJ LAVROV VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ruský ministr zahraničí to řekl v exkluzivním rozhovoru pro francouzskou televizní stanici.

Francouzská televizní stanice TF1 zveřejnila exkluzivní rozhovor s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. V něm ruský politik přiznal, že boje na Ukrajině trvají déle, než Moskva původně předpokládala. Hlavním důvodem je podle něj snaha ruské armády ochránit civilní obyvatelstvo. Uvedl také, že dobytí Donbasu je pro ruskou stranu absolutní prioritou. „O zbytku území ať rozhodnou obyvatelé těchto regionů,“ dodal.

Lavrov: Naše vojenská operace byla nevyhnutelná

„Naším hlavním cílem je samozřejmě vytlačit ukrajinskou armádu z Doněcké a Luhanské oblasti. Osvobození těchto oblastí, které byly Ruskou federací uznány jako nezávislé, je naší nejvyšší prioritou,“ řekl Lavrov v patnáctiminutovém rozhovoru reportérce Liseron Boudoul. Co se týče ostatních území, musí se podle Lavrova rozhodnout sami obyvatelé, zda chtějí či nechtějí přerušit styky s Ruskem. „Nemyslím si, že se tito obyvatelé chtějí vrátit pod moc neonacistického režimu, který se ukázal jako rusofobní. Je na lidech samotných, jak se rozhodnou,“ doplnil ministr zahraničí.

Podle Lavrova byla speciální vojenská operace, jak ruská strana invazi nazývá, nevyhnutelná. Západní státy prý dlouho ignorovaly varování Kremlu, že si Ukrajina neváží ruskojazyčných obyvatel a vojensky na ně útočí. Přiznal také, že boje na Ukrajině trvají déle, než Moskva předpokládala. Hlavním důvodem je podle něj fakt, že ruská armáda dostala rozkaz vyhýbat se útokům na civilní infrastrukturu. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„Jednáme úplně jinak než ukrajinská armáda a neonacistický ukrajinský prapor, které používají civilisty jako lidské štíty. Jestli jste tam byla, pravděpodobně jste viděla nebo slyšela, že Ukrajinci umísťují těžké zbraně v obytných čtvrtích, v blízkosti škol, nemocnic a mateřských škol. Asi také víte, jak pravidelně ostřelují Doněck, obytné čtvrti tohoto velkoměsta, jak trpí civilisté,“ řekl reportérce Lavrov a navzdory mnoha svědectvím trval na tom, že ruští vojáci míří pouze na vojenské cíle.

Putin je v pořádku a vždy otevřen dialogu

Sergej Lavrov také odmítl spekulace o tom, že je Vladimir Putin nemocný. „Prezident se objevuje na veřejnosti každý den. Vystupuje v televizi, lidé jeho projevy mohou číst i poslouchat. Nemyslím si, že příčetní lidé dokážou u tohoto muže rozlišit nějaké příznaky nemoci,“ řekl.

Putin je podle něj také vždy otevřen dialogu, a pokud s ním chce někdo mluvit, nikdy žádost neodmítne, ať už se jedná o telefonické spojení, nebo osobní setkání. Členové vlády prý dělají totéž. Lavrov také kritizoval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Vadí mu, že navzdory dobrým vztahům a komunikaci obou protějšků Francie aktivně vyzbrojuje Ukrajinu a podle slov Lavrova tak „živí ukrajinský nacionalismus a neonacismus“.

Na Ukrajinu v únoru roku 2022 vtrhla ruská armáda a rozpoutala jeden z největších konfliktů v Evropě od konce druhé světové války. REFRESHER veškeré dění v souvislosti s ruskou invazí pravidelně sleduje. Vše najdeš v rubrice Válka na Ukrajině
Domů
Sdílet
Diskuse