Tento populární festivalový pokrm zvládneš připravit z běžných ingrediencí, které najdeš doma. V článku najdeš hned dvě verze, po kterých se budeš moci utlouct.
Připravili jsme pro tebe recept na oblíbené stánkové jídlo – langoše z jednoduchého kynutého těsta. Každý milovník smažených prasáren jej určitě ocení. Tyto parádní langoše totiž zvládneš připravit z běžných ingrediencí, které najdeš doma. V článku najdeš hned dvě verze.
Klasickou českou s domácím kečupem, česnekem a sýrem a maďarskou se zakysanou smetanou, česnekem a slaninou. Obě varianty máš do hodiny na stole a postup je velice jednoduchý. Kynuté těsto máme vychytané, takže se nemusíš bát, že by ti kvásek nevzešel.
Nejdříve ti popíšeme, jak si připravit univerzální těsto – a pak si můžeš vybrat, která varianta tě zaujala nejvíce. Samozřejmě langoše se dají dělat na milion způsobů i na sladko, tak neváhej experimentovat.
Recept na kynuté langoše
Suroviny:
(6 ks, 45 min.)
1 čajová lžička cukru
1/2 čajové lžičky soli
300 ml mléka
500 g hladké mouky
1 balíček droždí
Postup:
Nejdříve si založ kvásek. Droždí rozdrob do teplého mléka, přidej cukr, dobře zamíchej a nechej vzejít přibližně pět minut v teple. Mezitím prosej mouku se solí a přidej do ní kvasnice.
Pokud máš doma ruční hnětač, tak právě teď je ten čas jej vytáhnout a tiše ti závidíme. Těsto se dá samozřejmě připravit i ručně, jen to zabere 2× více času a námahy. Hotové těsto přendej do misky, zabal fólií, utěrkou a dej ho spát někam do tepla na půl hodinky.
Během kynutí langošů si krásně stihneš připravit věci na smažení a potřebné ingredience na servírování. Po 30 minutách rozděl těsto na několik částí, uválej z nich kuličky a pak je od středu natahuj, dokud nemáš placku požadované velikosti. Čím menší, tím jich můžeš mít více.