Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. června 2022 11:30
Čas čtení 4:55
Dominik Vetrák

RECENZE: Obi-Wan Kenobi

FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložit Uložené

Nejnovější Star Wars seriál nás zklamal. Co se v něm povedlo a co ne?

Obi-Wana Kenobiho v podání herce Ewana McGregora jsme naposledy viděli v roce 2005 v povedeném filmu Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith. Od té doby jsme marně čekali na to, kdy se ukáže znovu, a po zhlédnutí seriálu Obi-Wan Kenobi bychom byli raději, kdybychom čekali i nadále.

Doporučeno
Vyšla 3. série The Umbrella Academy. Jak si seriál poradil s transgender Viktorem a vyplatí se ho sledovat? Vyšla 3. série The Umbrella Academy. Jak si seriál poradil s transgender Viktorem a vyplatí se ho sledovat? 23. června 2022 20:30

Děj začíná deset let po Epizodě III

Děj seriálu zobrazuje události deset let po filmu Revenge of the Sith. Obi-Wan přerušil své spojení se Sílou a žije na planetě Tatooine, kde dává pozor na malého Luka Skywalkera. Jednoho dne ho však starý přítel Bail Organa poprosí, aby mu pomohl.

Někdo totiž unesl jeho adoptivní dceru Leiu Organu a Obi-Wan se ji i přes své přesvědčení nezasahovat vydá zachránit. Na této cestě čelí inkvizitorům (lovcům rytířů Jedi) následkem rozhodnutí, která učinil v minulosti, a hlavně Darth Vaderovi, svému bývalému padawanu Anakinu Skywalkerovi. Netěšíš se však z přítomnosti inkvizitorů. Po druhé části na ně totiž tvůrci jako by zapomněli a pro děj jsou naprosto nepodstatní.

Obi-Wan Kenobi
Zdroj: Disney+

Děravý scénář a tuctová režie

Největším zklamáním seriálu je jeho scénář a režie. V tomto případě ničemu nepomáhá, že jsou konzistentní, protože jsou konzistentně špatné. Začátek seriálu se ještě jakž takž držel, ale s každou další epizodou se nám směr, kterým se příběh ubíral, líbil méně.

V první řadě seriálu chybí napětí. Jedná se o prequel původní trilogie Star Wars, takže sledujeme události, které jí předcházely. Víme tedy, které hlavní postavy přežijí, a tak se o jejich osud vůbec nemusíme obávat.

V takových případech je těžké vyvolat v divákovi pocity napětí a nervozity, ale stačí se podívat na seriál jako Better Call Saul (zobrazoval události před seriálem Breaking Bad), který to dokázal v každé sérii levou zadní. Tvůrci Better Call Saul to zvládli zejména díky představení nových postav, o jejichž osudu fanoušci Breaking Bad logicky nic nevěděli. Seriál Obi-Wan Kenobi v tom ale selhává.

Anketa:
Čekal jsi od seriálu více?
Ano.
Ne, jsem spokojený.
Ano.
52 %
Ne, jsem spokojený.
48 %

Nejhlavnější novou postavou je inkvizitorka Reva, jejíž skutečné motivace jsou předvídatelné, a tvůrcům se vůbec nepodařilo využít její dějové linie nějak smysluplně. Realizace jejího příběhu a vývoje jako postavy na nás neměla žádný vliv a ve finální epizodě byla naprosto zbytečná a chovala se nelogicky.

Obi-Wan Kenobi
Zdroj: Disney+

Jejím cílem bylo totiž pomstít se Vaderovi způsobem, že mu vezme něco, o čem ani neví, že to má. Její motivace jsou přinejlepším sporné. Herečka Moses Ingram postavu ztvárnila dobře, ale scénáristé ji zklamali. Totéž můžeme říci o všech hercích. Je vidět, že se snaží, ale jejich dialogy a příběh kolem jim značně ztěžují práci.

Velkým problémem seriálu je v našich očích také jeho příběh. Značná část se věnuje 10leté Leie, ze které vyroste slavná princezna. V seriálu ji záporáci unesou dvakrát, což je nesmírně nezajímavé, protože i tak všichni víme, že se jí nic nestane. Nemluvě o tom, že únosy vypadají jako parodie. Na scénu, kdy lovci odměn nedokázali chytit 10letou Leiu, se dívalo jen velmi těžko. Přesvědč se sám.

Podněcovat Obi-Wana k činu a příběh seriálu směrem, jaký potřebují scénáristé, by měli špičkoví hollywoodští tvůrci zvládnout profesionálněji. Zápletka je proto nezajímavá, fádní a nedokázala nás ničím překvapit.

Dobrodružství Obi-Wana téměř v celém seriálu spočívala v zachraňování dítěte, přičemž jsme doufali, že se tvůrci více ponoří do jeho charakteru a psychických problémů spojených s traumatem z minulosti. Stejně tak jsme doufali ve více bitev se světelnými meči. Scénář v tomto případě jen klouže po povrchu a zdaleka není tou charakterovou studií, jaká se tvůrcům nabízela vzhledem k postavám, se kterými pracuje.

Obi-Wan Kenobi
Zdroj: Disney+

Nečekej žádnou logiku

Další problém máme s logikou v seriálu. Snad v každé části jsme se znechuceně plácli po čele, protože jsme viděli něco, co vůbec nedávalo smysl. Pokud si po zhlédnutí tohoto seriálu řekneš, že má inteligentní scénář, vůbec ses nedíval pozorně a nepřemýšlel jsi nad ním ani kriticky, ani logicky.

Občas to už připomínalo nechtěnou parodii, když jsme sledovali, jak velká podmořská základna nemá zpevněná okna pod vodou, takže ji vytopí jeden zásah z blasteru. Pobavil nás i fakt, že základna samotného Darth Vadera nemá jakékoli obranné vybavení proti vzdušným útokům a vlastně ani žádnou loď.

Nechápali jsme ani to, jak imperiální křižník nedokázal zničit ani dohnat menší obchodní loď. Porovnání pro méně znalé ve Star Wars: Představ si, že boxer Vladimir Kličko v nejlepší formě života bojuje s Molochem a nedokáže nad ním v ringu zvítězit.

Následně jsme se dozvěděli, že imperiální křižník nedokáže najednou sledovat dvě malé vesmírné lodě. Tvůrci tohoto seriálu nám chtěli namluvit, že v celém křižníku není jediná další loď, přestože jich v ní zpravidla bývají desítky až stovky. Toto je jen špička ledovce, který formuje velmi děravý a amatérský scénář. Působí to tak, jako by tvůrci divákům dávali najevo, že je považují za hloupé.

Obi-Wan Kenobi
Zdroj: Disney

Souboje Darth Vadera s Obi-Wanem mohly být epičtější

Nejočekávanější složkou seriálu byl opětovný střet Vadera s Obi-Wanem. Jejich první souboj v seriálu se moc nezdařil. Souboj byl nezajímavý a nepřehledný pro roztřesenou kameru a chaotický střih. Navíc nedával žádný význam, protože Vader nechal Obi-Wana uniknout a tvůrci seriálu v další části nepřímo přiznali, že k tomu neměli důvod a prostě to vyžadoval scénář.

Jejich druhý souboj z finální epizody už byl skvělý. Jistě, ve filmech Star Wars jsme viděli už i lepší souboje se světelnými meči, ale seriálová produkce je o něco slabší a bylo to tady cítit. Druhý souboj jsme si užili více, jen je škoda, že celá epizoda byla až příliš tmavá. Během jejího sledování jsme obdrželi nepříjemné vzpomínky na nesmírně tmavou epizodu z poslední série Game of Thrones.

Během závěrečného souboje Vadera s Obi-Wanem padlo i několik skvělých replik a nostalgických dialogů. Scénáristé tak alespoň ve finále ukázali svou kvalitu. Stejně povedené byly rozhovory Obi-Wana s Leiou (včetně toho posledního, vcelku emotivního, když jí říká o jejích rodičích) a potěšily i odkazy na předchozí filmy.

darth vader, obi-wan kenobi, disney
Zdroj: Disney+

Roztřesená kamera ublížila akčním scénám

Už jsme to zmiňovali, ale musíme se vrátit ke zvláštnímu rozhodnutí tvůrců natočit akční scény s „roztřesenou“ kamerou. Kazí to celkový dojem z místy povedené choreografie soubojů. Celkové snímání záběrů a akčních scén proto musíme hodnotit velmi negativně a je to škoda.

Na Obi-Wanovi jsme až příliš cítili levnější a méně kvalitnější produkční hodnoty. Takové prestižní seriály by je prostě měly mít kvalitní stejně jako filmové blockbustery.

Zklamáním je také soundtrack. Skladatelům hudby se nepodařilo vytvořit ani jeden hudební motiv, který bychom si zapamatovali a který by v nás vyvolal takové emoce jako hudba od skladatele Johna Williamse, jenž dlouhodobě skládá soundtracky pro filmy Star Wars. Například bychom uvítali, kdyby tvůrci lépe pracovali s motivem Darth Vadera – Imperial March.

Obi-Wan Kenobi nenaplnil naše očekávání. Sledování seriálu jsme si užili díky charismatickému Ewanu McGregorovi v roli Obi-Wana, přičemž pomohla i přítomnost Darth Vadera na vrcholu jeho moci. Pozitivně můžeme hodnotit i finální souboj Obi-Wana s Vaderem, postavu malé Lei a herecké výkony.

Obi-Wan Star Wars
Zdroj: Disney

Většina akčních scén, děravý scénář, nezajímavá režie a nedostatečně výrazný příběh však srážejí seriál na kolena. Diváci a fanoušci Star Wars si po tak dlouhé době zasloužili mnohem kvalitněji natočený a napsaný příběh o Obi-Wanovi.

I proto nemůžeme jít s hodnocením výše než na šest bodů z deseti. Vznikne-li i druhá série, velmi rádi si ji pustíme, ale jen v případě, že ji napíše a zrežíruje někdo jiný. Na začátku článku jsme psali, že bychom byli raději, kdyby tento seriál nevznikl. Není to proto, že by byl tak špatný.

Spíše je zbytečný a mytologii tohoto světa nerozšířil žádným zajímavým a výživným způsobem. Hollywood produkuje až příliš mnoho průměrných produktů a mají-li do této kategorie spadnout i legendární značky a postavy, obejdeme se i bez toho.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse