Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2022 18:21
Čas čtení 1:25
Ema Stanovská

V Alpách se uvolnil ledovec, nejméně šest lidí zahynulo

V Alpách se uvolnil ledovec, nejméně šest lidí zahynulo
Zdroj: Pexels/Ekaterina Polovtsa
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Do pátrání bylo nasazeno nejméně pět vrtulníků. Záchranáři musí kvůli riziku dalšího sesuvu postupovat velmi opatrně.

Na hoře Marmolada v Dolomitech v italských Alpách se v neděli uvolnil velký kus ledovce a zasypal přibližně 15 turistů. O život přišlo nejméně šest lidí. Informuje o tom portál DW s odvoláním na vyjádření místních záchranných služeb.

Podle italské státní televize RAI se během nehody zranilo osm lidí. Média popisují, jak se masy ledu, sněhu a trosek sesunuly z hory a řítily se velkou rychlostí na bezbranné turisty.

„Bohužel, šest lidí jsme našli bez jakýchkoli známek života,“ řekla mluvčí záchranných služeb Michela Canova pro Agence France-Presse s tím, že jde zatím jen o předběžný počet, který ještě může narůst.

Záchranáři dále informovali, že zraněné lidi včetně osob v kritickém stavu převezli do několika nemocnic v regionech Trentino-Alto Adige a Veneto.

Pohotovostní dispečeři v severovýchodní Itálii na Twitteru píší, že v době incidentu se na místě nacházelo asi 18 turistů.

„Slyšeli jsme silný hluk, typický pro sesuv půdy,“ přiblížil pro tiskovou agenturu Ansa očitý svědek. „Pak jsme zahlédli lavinu sněhu a ledu, jak směřuje vysokou rychlostí do údolí. Věděli jsme, že se stalo něco špatného.“

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

Na místě momentálně zasahují záchranáři. Do pátrání bylo nasazeno nejméně pět vrtulníků a záchranářští psi. Záchranáři musí postupovat velmi opatrně kvůli riziku dalšího kolapsu ledu a skal, informovala DW s odvoláním na agenturu DPA.

Mluvčí alpské záchranné služby pro státní televizi Walter Milan řekl, že příčinou náhlého sesuvu ledovce může být intenzivní vlna veder, která koncem června zachvátila Itálii.

Hora Marmolada má 3 300 metrů a je nejvyšším vrchem ve východních Dolomitech.

Domů
Sdílet
Diskuse