Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Let It Roll.
29. července 2022 9:30
Čas čtení 2:18
Sponzorovaný obsah

Let It Roll: Největší drum and bass festival na světě se koná už tento víkend kousek za Prahou

Let It Roll: Největší drum and bass festival na světě se koná už tento víkend kousek za Prahou
Zdroj: Let It Roll
KULTURA DRUM AND BASS FESTIVALY HUDBA
Uložit Uložené

Na Let It Roll míří každoročně desítky tisíc lidí. Kromě výběru interpretů se pořadatelé zaměřují i na dopady obrovské akce.

Festivaly jsou oblíbenou letní zábavou mnoha lidí. Jejich specifická atmosféra dokáže zprostředkovat zážitek na celý život. S pořádáním akcí, na které každoročně dorazí desítky tisíc návštěvníků, jsou ale spojené také značné ekologické dopady. 

Pořadatelé největšího drum and bass festivalu na světě s názvem Let It Roll se rozhodli přistupovat k akci zodpovědně a zavedli opatření, díky nimž se vyprodukuje méně odpadu. Od roku 2017 se pořadatelům podařilo snížit množství vyprodukovaného odpadu o více než 30 tun. Na český festival, na němž letos vystoupí hvězdy jako Pendulum, Dimension, Hybrid Minds nebo Sub Focus, každoročně dorazí přibližně 30 tisíc návštěvníků z celého světa. 

chci na let it roll
let it roll
Zdroj: Let It Roll

100 tun odpadu za tři dny

Festivaly nad 10 000 účastníků běžně vyprodukují kolem 100 tun odpadu. Jen v České republice se během léta konají desítky větších i menších festivalů, takže ekologická stopa oblíbené letní zábavy je opravdu vysoká. Nicméně i velké festivaly se dají zorganizovat tak, aby byly udržitelnější a zodpovědnější.

Let It Roll je festival zaměřený na drum and bass, což v někom může vyvolávat představy undergroundu a akce, kde je udržitelnost to poslední, co se řeší. Opak je ale pravdou. Festival každoročně snižuje svou ekologickou stopu. Oproti ročníku 2017, kdy se během dvou dnů vyprodukovalo více než 111 tun odpadu, to bylo v roce 2019 o hodně méně – 74 tun. 

let it roll
Zdroj: Let It Roll

Takového pokroku dosáhl Let It Roll díky zavedení konkrétních pravidel, která ročníky provázejí. Občerstvení se na festivalu podává výhradně v nádobí z palmových listů, které je 100% kompostovatelné, a nápoje si tam můžeš koupit pouze v zálohovaných kelímcích. V celém areálu jsou třídicí nádoby. Festival má dokonce na místě třídicí linku, která se snaží zpracovat už na festivalu co největší množství odpadu využitelného k další recyklaci. Najdeš tam i stánek Rollin' Green point, kde studenti ČZU informují o ekologických aktivitách.

Odpad ale není jediný problém, na který se pořadatelé Let It Roll zaměřují. Dohlíží například i na plýtvání vodou. Do areálu umisťují kohoutky s časovačem a manuální kohoutky s vodou hlídají dobrovolníci.

Na festivalu se také pravidelně vybírají peníze, díky kterým mohou pořadatelé podpořit vybrané charitativní projekty desítkami tisíc korun. V minulých ročnících se podařilo například nakoupit hudební nástroje pro muzikoterapii do dětského centra Paprsek, podpořit zvířecí útulky Hope Praha a Srdcem pro kočky a nakoupit nocleženky pro lidi bez domova.

Světové hvězdy D&B na jedné stagi

Oblíbený drum and bass festival nabízí návštěvníkům kromě zodpovědného přístupu také nadupaný line-up plný světových hvězd. Stage, která patří k největším v Čechách, letos opanují Black Sun Empire, Bou, Culture Shock, DJ Marky, Friction nebo Mefjus.

Historie festivalu sahá až do roku 2002, tedy k počátkům drum and bass scény v České republice. Od prvního Let It Roll, který se konal v pražském klubu Mlejn, letos uběhlo 20 let a z klubové akce se stal největší festival drum and bass na světě. K příležitosti výročí si připravil pro návštěvníky několik překvapení a jako každý rok přichází také s novinkami. Letos probíhá unikátní spolupráce s umělci v rámci tzv. ambasadorského programu. Ve spolupráci s letošními ambasadory Koven a Teddy Killerz vytvořili pořadatelé speciální merch a návštěvníci budou mít i možnost se s nimi na festivalu setkat. Akci provází bohatý doprovodný program v podobě hudební konference obsahující diskuze na různá témata, DNB kvízy a rozhovory s umělci, dále tam najdeš netradiční sporty, pouťové atrakce i speciální workouty.

Let It Roll se koná 4. až 6. srpna 2022 v areálu letiště Milovice. Součástí festivalového areálu je kemp, kde si můžeš postavit vlastní stan nebo karavan a přenocovat. 

let it roll
Zdroj: Let It Roll
Domů
Sdílet
Diskuse