Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2022 16:30
Čas čtení 4:48
Dominik Vetrák

RECENZE: Better Call Saul v 6. sérii dokázal, že je nejlepším dramatickým seriálem současnosti a že překonal Breaking Bad

FILMY A SERIÁLY BETTER CALL SAUL NETFLIX NETFLIX SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložit Uložené

Jeden z nejlepších seriálů současnosti skončil a my nevíme, co si bez něj počneme.

Tvůrci Peter Gould a Vince Gilligan stáli po skončení seriálu Breaking Bad před nelehkým úkolem. Rozhodli se vyprávět příběh Saula Goodmana předtím, než jsme ho poznali v sérii Breaking Bad. Problémem bylo, že jsme zčásti věděli, co se stane se spoustou postav, které se měly objevit i v seriálu Better Call Saul.

Tvůrci však dokázali, že pokud se něco vytvoří tak brilantně, jako to dokázali oni, je úplně jedno, nakolik je to předvídatelné a očekávané. Zasáhne tě to stejně jako překvapivý vývoj událostí.

Doporučeno
Nejlepší nové seriály od Netflixu v srpnu: Sandman, DOTA či finále Locke & Key Nejlepší nové seriály od Netflixu v srpnu: Sandman, DOTA či finále Locke & Key 31. července 2022 8:30

Předvídatelné, ale řemeslně dokonalé

Dá se to říci o finálové epizodě i seriálu jako takovém. Byla to nezapomenutelná cesta trvající sedm let, během kterých jsme se přestali ptát: „Kdy se konečně objeví Walter a Jesse?“ a začali se ptát: „Co se stane s postavou Kim?“ I to byl jeden z důkazů, že se Better Call Saul stal plnohodnotným seriálem, a to už od samotného začátku.

Je mnohem víc než jen prequelem série Breaking Bad. Je to ještě lepší, komplexnější a kvalitněji natočený dramatický seriál, který se ve své podstatě zaměřuje na tragické životy postav.

Better Call Saul
Zdroj: AMC

Lepší než Breaking Bad

Je obdivuhodné, jak se tvůrcům podařilo roztáhnout tento příběh na šest sérií a vytvořit ve „světě Albuquerque“ tak velké množství zajímavých konfliktů a nových postav. Nečekanou hvězdou seriálu je právnička Kim, kterou jsme s každou další sérií měli stále raději. Herečka Rhea Seehorn, která ji ztvárnila, v šesté sérii znovu potvrdila svůj ohromný herecký talent.

Podlehli jsme i Nachovi v podání Michaela Manda, který zasáhl naše srdce a dokázal, že je člověkem s dobrým srdcem, avšak se špatnými rozhodnutími. Právě Mando předvedl na konci druhé epizody šesté série jeden z nejlepších hereckých výkonů nejen své kariéry, ale celého seriálu. Tvůrci rozumně rozšířili příběh Mika a Guse, přičemž kolem Saula Goodmana vystavěli kompletně nový svět, ať už ten profesionální, nebo osobní.

Better Call Saul
Zdroj: AMC

V šesté sérii se kruh uzavřel a tvůrci příběh propojili s událostmi seriálu Breaking Bad. Znovu jsme viděli několik milovaných postav a tvůrci skvělým způsobem divákům připomněli, jak egoistickým parchantem byl Walter White. Tvůrci vytvořili během šesté série několik paralel mezi charaktery Saula/Jimmyho a Waltera Whita, ale ve finále potěšili fanoušky a vymezili mezi nimi jasné mantinely. 

V šesté sérii jsme byli svědky finálních hřebíků do rakve jménem Jimmy McGill. Jimmy se v průběhu seriálu postupně měnil ve své alter ego Saula Goodmana, tak jak ho známe ze seriálu Breaking Bad. Seriálu se skvěle podařilo vylíčit motivace a zlomové momenty, které ho nakonec změnily a vyslaly na sebedestruktivní cestu v životě Saula Goodmana.

Tragické příběhy postav tě zasáhnou nejvíce

Opět za to mohly tragické události v životě Kim a Jimmyho, ale jak nemilosrdně poznamenal Mike: „Budete pokračovat ve lhaní tak, jak jste to dělali dosud.“ Právě takové „malé“ momenty a dialogy ve scénáři mohou za to, jaký má příběh tohoto seriálu silný dopad na diváka.

Velká část poslední série se následně věnovala Jimmyho životu v kůži Gena Takovice. Gene se schovává před autoritami a vede anonymní život v Nebrasce. Dlouho ale nevydrží sekat dobrotu a znovu začne riskovat a tlačit na pilu, stejně jako to dělal během událostí celého seriálu. V tomto momentě je jasné, že Jimmy/Saul/Gene jedná na základě sebedestruktivních motivací. 

Better Call Saul
Zdroj: AMC

Dělá to, na čem je závislý a bez čeho jeho život nemůže být nikdy naplněn. Saul je člověk, kterému nelze pomoci a jiný ani být nedokáže. I proto je ironické, že finální epizodu považujeme za happy end, a to i přesto, že bychom toto happy endem nemohli nazvat asi v žádném jiném seriálu. 

Důsledky činů těchto postav, ať je to smrt, vězení, nebo něco jiného, ​​totiž nejsou z hlediska vývoje jejich charakterů zdaleka tak tragické jako to, čím si prošly a jaká učinily v životě rozhodnutí. Better Call Saul je malý velký seriál, který je v první řadě o lidech, jejich pocitech, vztazích a chybách. Tvůrci detailně zkoumají charaktery svých problematických postav a nabízejí velmi autentický pohled do jejich „duší“. 

Oblíbené postavy si zamiluješ ještě více

Dělají to nesmírně elegantně a na pozadí komplexního příběhu v právnickém a drogovém prostředí. Navíc mají k dispozici spoustu úžasných postav. Například Kim Wexler považujeme za jednu z nejlépe napsaných ženských postav televizní historie. Podobně úžasných postav je ovšem v seriálu víc. Bylo tomu tak například v případě Howarda Hamlina (herec Patrick Fabian), jehož příběh po zvratu v šesté sérii působí mnohem tragičtěji a lidštěji než dosud. 

Better Call Saul
Zdroj: AMC

V televizní tvorbě nemají konkurenci

To by se tvůrcům nepodařilo, aniž by seriál nenatočili perfektně ze všech stránek. Kameramani a režiséři tohoto seriálu pracovali jako jeden tým s velmi výrazným rukopisem. V seriálu najdeš neuvěřitelné množství nádherných scén a záběrů, které můžeme označit za špičku nejen v televizním oboru.

I v samotné šesté sérii je hned několik takových scén, například přechod mezi Jimmyho postelí a prázdným hrobem, odhalení Jesseho v dešti nebo finální minuty celého seriálu, které nám zůstanou v paměti ještě hodně dlouho. 

Technická úroveň celého seriálu je jeden z bodů, který v recenzích a článcích o něm nevídáme často, což nás mrzí. Od kamery přes zvuk až po často dokonalou režii –⁠ to vše je známkou kvality tohoto seriálu, který dokáže být strhující a napínavý i během obyčejných dialogových scén.

Spojení špičkové technické úrovně a komplexního, detailního a propracovaného scénáře a příběhu od lidí, kteří do výroby seriálu dali celou duši, je znát v každé části.

Better Call Saul Ozark
Zdroj: Netflix

Co chybí k dokonalosti?

Proč tedy šestá série nedostane v recenzi plný počet bodů? Zdálo se nám, že první polovina druhé série byla od třetí části až příliš pomalá, že Nacho mohl zůstat na obrazovce déle a že scény s Walterem a Jessem měly potenciál být údernější. Navíc si neumíme pomoci, ale příběh v černobílých epizodách, které ukazují události po skončení seriálu Breaking Bad, nepovažujeme za až tak zajímavý jako události před ním.

Toto negativum však jen znovu podtrhuje famózní práci tvůrců seriálu, kteří vytvořili přesvědčivý svět s charismatickými postavami, a to natolik, že nás zajímal mnohem víc než jeho napojení na Breaking Bad.

Samotný vizuál černobílých epizod nám nepřekážel a podporujeme tvůrce v odlišení Saulovy budoucnosti a charakteru od toho, co se dělo v jeho životě před událostmi seriálu Breaking Bad. Koneckonců je to příběh o dvou velmi odlišných lidech. Menší údernost některých černobílých epizod však vynahrazuje nádherné finále, které v nás vyvolalo celou plejádu emocí. 

Better Call Saul
Zdroj: AMC

Jedna z nejlepších v historii

Poslední část Better Call Saul se zapíše do historie jako nezapomenutelná televizní hodina plná mrazivých momentů, nemluvě o různých odkazech na předešlé části a série (na tento obrázek neklikej, pokud jsi neviděl poslední část).

Tvůrci to dělali napříč celým seriálem. Pokud jsi byl pozorný divák, všiml sis vizuálních a dialogových referencí na předešlé části či činy postav. Obzvlášť ty vizuální v nás vyvolávaly narůstající respekt vůči tvůrcům, kteří očividně promysleli každou větu a scénu v seriálu. Například bzukot elektrické cedule při tom, jak Jimmy ve finálové epizodě vzpomíná na Chucka, byl geniální.

Šestá série Better Call Saul byla vynikající. Její největší slabinou je asi to, že musela uzavřít dějové linie a příběhy ze všech předešlých sérií, a navíc navázat na Breaking Bad. Tento seriál byl ovšem nejkvalitnější, když vyprávěl svůj vlastní příběh. Ten je v našich očích ještě silnější než u série Breaking Bad.

S'all good, man –⁠ celkem dáváme seriálu devět bodů z deseti.

Bylo to skvělých sedm let ve světě, který už asi nikdo nikdy nenapodobí.

RECENZIA: Better Call Saul (6. séria a finále)
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse