Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2022 6:00
Čas čtení 6:49
Ondřej Jarůšek

Sex, násilí a hrozba pro mládež. Toto je 10 zakázaných a cenzurovaných her

Sex, násilí a hrozba pro mládež. Toto je 10 zakázaných a cenzurovaných her
Zdroj: Epic Games/propagační materiál/volně k užití
TECH HERNÍ ŽEBŘÍČEK ZAKÁZANÉ HRY
Uložit Uložené

Zabíjení bohů, energetické nápoje, ale i sexuální násilí. I z takových důvodů byly hry cenzurovány nebo zcela zakázány. Podívej se, kterých her se to týkalo. Je mezi nimi i jedna česká.

Vývoj her je náročný proces plný nástrah. Kromě toho, že se tvůrci snaží pro hráče v první řadě vytvořit co nejlepší produkt, si občas musí dávat pozor i na pravidla zemí, kde svůj titul chtějí uvést. Co totiž projde na jednom trhu, může být na jiném trhu problém. A tak se občas stává, že daná hra musí být pro danou zemi speciálně upravena, nebo rovnou dostane ban.

V tomto článku ti představíme deset her, které byly zakázány nebo cenzurovány v různých zemích světa z různých důvodů. Jsou přitom mezi nimi i takové, u kterých tě to pravděpodobně velmi překvapí. V některých případech došlo k jejich zákazu i z bizarních, až úsměvných důvodů. A mezi zakázanými tituly najdeš i jednu českou hru.

Zakázaným nebo cenzurovaným hrám jsme se věnovali i v minulosti. Pokud tě proto zajímají další tituly, které dostaly z různých důvodů ban, navštiv náš starší článek. Níže do komentářů nám potom napiš, kterou z uvedených her jsi hrál*a a co si o cenzuře daných titulů myslíš.

Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back

crash bandicoot
Zdroj: Naughty Dog/propagační materiál/volně k užití

Cenzura se zdaleka netýká pouze násilných her nebo stříleček s hektolitry stříkající krve, ale i na první pohled zcela neškodných titulů. Jako je třeba kultovní plošinovka Crash Bandicoot 2 z roku 1997. Ta musela být v Japonsku před vydáním upravena kvůli jedné z animací „smrti“, při které našeho vakojezevce zmáčkne pilíř a zůstane po něm jen hlava s chodidly. Tuto kuriózní situaci popsal Andy Gavin, jeden ze spoluzakladatelů studia Naughty Dog (které slavnou sérii Crash Bandicoot vytvořilo), na svém blogu, kde citoval kolegu Jasona Rubina.

Doporučeno
Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu 1. listopadu 2023 17:00

Pro japonský trh musela být tato scéna upravena kvůli sériovému vrahovi, který ve stejném roce, kdy byla hra vydána, zabil dvě děti ve věku 10 a 11 let. Jednomu z nich ruční pilou uřízl hlavu a zanechal ji společně s botami oběti před školou, kterou zavražděný chlapec navštěvoval. Pachatelem byl 14letý student, který byl v červnu 1997 dopaden a k činu se přiznal. Scéna zmáčknutého Crashe, ze kterého zůstává jen zmíněná hlava s botami, evokovala Japoncům právě tuto tragédii, proto ji tvůrci před vydáním na tamním trhu upravili.

RapeLay

rapelay
Zdroj: Illusion/propagační materiál/volně k užití

Jsou hry, které byly zakázány nebo cenzurovány kvůli politické ideologii dané země, podobnosti s reálnými událostmi, kulturním odlišnostem nebo třeba černému humoru. A pak je hra jako RapeLay, u které je zarážející už jen to, že vůbec vznikla.

Už samotný název je poměrně výmluvný. V tomto titulu japonského studia Illusion se hráč ujímá role sexuálního násilníka (v japonštině takzvaný chikan), který pronásleduje a znásilní dvě nezletilé dívky (12 a 17 let) a jejich matku. Nejmladší z nich se ještě předtím navíc nevhodně dotýká v metru. Ve hře je možné taky jednu z dívek oplodnit a přinutit ji k potratu.

Asi netřeba dodávat, že v různých zemích byla hra přísně zakázána, například na Novém Zélandu, v Malajsii, Indonésii, v Číně, Argentině a dalších státech. Proti hře vystoupili politici, feministické spolky a hnutí či část samotných zákazníků a zákaznic. Prodej zakázal i internetový obchod Amazon.

Tvůrce hry v reakci na veřejné pobouření ze hry uvedl, že titul v Japonsku prošel před vydáním kontrolou ze strany organizace, která posuzuje etické normy a (ne)závadnost her (Ethics Organization of Computer Software). Studio se následně omluvilo a hru stáhlo z prodeje.

Doporučeno
Zahraj si 10 her, které musely být kvůli obscénnosti a brutalitě zakázány nebo cenzurovány Zahraj si 10 her, které musely být kvůli obscénnosti a brutalitě zakázány nebo cenzurovány 9. května 2020 19:09

Plague Inc. Evolved

plague
Zdroj: Ndemic Creations/propagační materiál/volně k užití

Pacient nula se nakazí novým patogenem, nakazí další osoby, z nejbližšího okolí se nemoc rozšíří za hranice státu, pohltí celý kontinent a postupně se nákaza rozšíří do všech koutů planety Země. Zní to povědomě? V kontextu posledních let možná až příliš.

Titul Plague Inc. Evolved z roku 2014, který je remakem hry Plague Inc. vydané v roce 2012, je úspěšnou real-time strategií, ve které je hlavním úkolem hráče nakazit (a zabít) novou nemocí celý svět. Po příchodu pandemie koronaviru ale Čína, odkud se nemoc covid-19 rozšířila, populární hru zakázala.

Tvůrci v oznámení o náhlém zákazu hry v roce 2020 uvedli, že podle čínské strany se ve hře nachází „nezákonný obsah“. Čína oficiálně nepotvrdila, že by ban souvisel s pandemií koronaviru, nicméně načasování tomu napovídá. 6 let předtím totiž hra fungovala bez problémů, získala přes 130 milionů hráčů a v Číně patřila mezi nejoblíbenější hry svého druhu.

Doporučeno
Dechberoucí světy a srdceryvné příběhy. Toto je sedm nejlepších feel-good her, které musíš vyzkoušet Dechberoucí světy a srdceryvné příběhy. Toto je sedm nejlepších feel-good her, které musíš vyzkoušet 19. října 2023 11:00

V odborných kruzích na Západě se však hře a jejím vývojářům dostalo uznání. Americký národní institut CDC (Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí) hru Plague Inc. Evolved ocenil za její edukativní přínos ohledně šíření nemocí a zvyšování povědomí o důležitých zdravotních tématech.

The Witcher 3: Wild Hunt

witcher 3
Zdroj: CD Projekt RED/propagační materiál/volně k užití

Jedna z nejlepších a nejlépe prodávaných her všech dob The Witcher 3: Wild Hunt se nedočkala jen nespočtu cen a ovací, které si svými kvalitami vysloužila, ale narazila i na problémy v podobě regionální cenzury, či dokonce zákazu prodeje. To zejména kvůli sexuálním nebo explicitním gore scénám.

Na Středním východě a v Japonsku musela být ze hry odstraněna veškerá nahota a obnažené partie postav byly překryty kousky oblečení. Kromě toho musela být na verzích pro konzole cenzurována také scéna, při které hráč narazí na mrtvého sedláka na ztroskotané lodi, kterému ven z břicha lezou vnitřnosti. Ty musely být digitálně odstraněny (video na kanálu Censored Gaming ukazuje rozdíl mezi cenzurovanou a necenzurovanou verzí).

V Saúdské Arábii, která má ještě přísnější pravidla, dostala hra úplný ban a kvůli vyobrazené nahotě, krvi a násilí, kterým hra rozhodně nešetří, zde nemohla vůbec vyjít.

God of War

god of war
Zdroj: Sony/propagační materiál/volně k užití

Série God of War je jednou z největších značek na poli her. První díl z dílny Santa Monica Studio vyšel na PlayStation 2 v roce 2005 a představil nám bývalého vojenského generála Krata, kterého živí nenávist k bohům a vydává se na dlouhou a velmi krvavou cestu za pomstou.

Doporučeno
Top 5 her podle reálných událostí: Česká hra tě dojme k slzám, v další můžeš zabít prezidenta USA Top 5 her podle reálných událostí: Česká hra tě dojme k slzám, v další můžeš zabít prezidenta USA 20. září 2023 11:00

V sedmi dílech (včetně jedné mobilní hry) zasazených do řecké mytologie Kratos vraždí božstva a další mytologické bytosti jako na běžícím pásu a přitom si tu a tam neodpustí ani návštěvu harému. To se ovšem nelíbilo Spojeným arabským emirátům, které tyto hry zakázaly. Zabíjení bohů, nahota a sexuální scény byly v rozporu s islámskou vírou.

Změna nastala až v roce 2018, kdy světlo světa spatřil vysoce očekávaný reboot a další díl série God of War (bez číslovky), který Krata zavedl z řecké do severské mytologie. Národní mediální rada Spojených arabských emirátů tento díl schválila, a hráči se tak kontroly nad Kratem mohli ujmout vůbec poprvé (alespoň tedy oficiální cestou, některé předešlé díly se prodávaly i nelegálně).

Doporučeno
Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši? Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši? 6. září 2022 6:00

Mass Effect

mass effect
Zdroj: Electronic Arts/propagační materiál/volně k užití

Mass Effect platí za jednu z nejlepších sci-fi sérií všech dob (zejména první trilogie). Hráč se snaží zachránit galaxii před téměř jistou zkázou za pomoci svého několikačlenného týmu na lodi, které velí. Hráč si může na začátku zvolit, zda bude hrát za muže či ženu a ve hře může následně navázat i intimní vztah. Autoritám v Singapuru se však nelíbila scéna, kde se ženská hrdinka líbá a hladí s další ženou jiné vesmírné rasy. To v roce 2007 vedlo k zákazu prodeje prvního dílu hry v zemi. Později téhož roku byl však zákaz zrušen, ale aby hra mohla být uvedena do prodeje, musela být kvůli této scéně označena štítkem M18 (jen pro dospělé).

Fortnite

Fornite
Zdroj: Epic Games/propagační materiál/volně k užití

Z Fortnite se v posledních letech stal obrovský fenomén. Tato free-to-play battle royale hra od studia Epic Games si podmanila miliony hráčů po celém světě díky své chytlavé a zábavné hratelnosti. A přestože je hra jako taková k mání zcela zdarma, mnozí v ní utrácí nemalé peníze za nejrůznější kosmetické prvky a doplňky pro svou postavu. V Iráku však hru zakázali kvůli strachu z negativního vlivu na děti.

Doporučeno
10 nejlepších her ze školního prostředí. Zažij hororové napětí, masivní RPG světy nebo srdceryvné příběhy 10 nejlepších her ze školního prostředí. Zažij hororové napětí, masivní RPG světy nebo srdceryvné příběhy 1. září 2023 6:00

Ban v Iráku ze stejného důvodu dostal i battle royale titul Playerunknown's Battlegrounds (PUBG). Pro zákaz hry se v roce 2019 veřejně vyjadřoval Muktada Sadr, duchovní a vůdce tamní milice. „Když zabijete jednoho nebo dva lidi v PUBG, co tím získáte? Není to hra, která by podporovala inteligenci, ani vojenská hra, která by zprostředkovávala správný způsob boje,“ citoval server PC Gamer jeho prohlášení.

Football Manager 2005

football manager
Zdroj: SEGA/propagační materiál/volně k užití

Ano, i hra jako Football Manager 2005 vyvolala kontroverzi. Simulátor od studia Sports Interactive, ve kterém se hráč převtělí do fotbalového manažera, řídí svůj tým a vede jej k cenným trofejím, vyvolal pozdvižení v Číně. Důvod? Kvůli týmům Tibetu a Tchaj-wanu.

Podle čínského ministerstva kultury hra tímto způsobem prezentovala Tiber a Tchaj-wan jako samostatné státy, což prý představovalo „hrozbu pro svrchovanost a územní celistvost Číny“ a tamní hráči proti takovému vyobrazení prý „silně protestovali“. V zemi proto byla hra zakázána.

Společnost SEGA, která hru vydávala, na zákaz v Číně promptně zareagovala prohlášením, že se v daném případě jednalo o anglickou verzi hry, která pro čínský trh nebyla určena a dostala se na něj nelegálně. Vydavatel se tehdy zároveň zavázal, že hru pro čínský trh upraví tak, aby žádným způsobem nenarušovala tamní zákony a odpovídala požadavkům autorit.

EA Sports MMA

ea sports mma
Zdroj: Electronic Arts/propagační materiál/volně k užití

Smíšená bojová umění jsou jedním z nejrychleji rostoucích sportů posledních desítek let, ne-li tím vůbec nejrychleji rostoucím. Jejich popularita je patrná mimo jiné právě i z rozšíření do videoherního průmyslu, kde jednak stávající fanoušci dostávají možnost zahrát si za své oblíbence a jednak je to šance i pro sport jako takový získat nové příznivce. Hra EA Sports MMA dostala ale v Dánsku stopku. Ovšem ne z důvodu, který by asi člověka napadl jako první.

Doporučeno
Česká hra s Hitlerem, sex, lesby. Proč bylo těchto 10 her zakázáno nebo cenzurováno? Česká hra s Hitlerem, sex, lesby. Proč bylo těchto 10 her zakázáno nebo cenzurováno? 2. dubna 2023 11:00

Když se řekne MMA, některým kritikům na mysli vytanou násilné scény krvácejících obličejů a zlomených kostí. Dánsko ale mělo problém jiný – energy drinky. Uprostřed oktagonu ve hře se totiž nacházela velká reklama na energetické nápoje značky Rockstar, což je druh product placementu, který dánské zákony zakazují. Úřady proto po společnosti Electonic Arts požadovaly, aby reklamu odstranila, pokud se má hra na tamním trhu prodávat.

Vydavatel se však k zákazu postavil velmi svérázně. Reklamu ze hry odmítl odstranit, oznámil, že bude respektovat zákony Dánska, a hru na tamním trhu prostě nevydal. Reklamu na energy drinky obhajoval důrazem na autenticitu. „Naše hra autenticky zpracovává MMA v každém jeho směru, a to včetně sponzoringu energetických nápojů na trenýrkách bojovníků, jejich vybavení nebo přímo na dějištích zápasů,“ stála si za svým společnost.

ArmA 3

arma 3
Zdroj: Bohemia Interactive Studio/propagační materiál/volně k užití

A nechybí ani český zástupce. ArmA 3 je vojenská sandboxová hra z roku 2013 od tuzemského studia Bohemia Interactive, která byla mimo jiné oceněna i za mimořádný technický přínos pro český herní průmysl. Ve fiktivním válečném konfliktu proti sobě stojí vojska Severoatlantické aliance na jedné straně a na straně druhé vojska Íránu. Ten se však ohradil proti tomu, že je země v titulu vyobrazena jako nepřítel NATO, hře proto v zemi nebyla udělena licence a její prodej byl zakázán.

Domů
Sdílet
Diskuse