Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2023 11:00
Čas čtení 4:52
Ondřej Jarůšek

Top 5 her podle reálných událostí: Česká hra tě dojme k slzám, v další můžeš zabít prezidenta USA

Top 5 her podle reálných událostí: Česká hra tě dojme k slzám, v další můžeš zabít prezidenta USA
Zdroj: Rockstar Games/propagační materiál
TECH GAMING HERNÍ ŽEBŘÍČEK TIP NA HRY
Uložit Uložené

Chceš si zahrát nějakou hru, která je založená na reálných lidech nebo událostech? Máme pro tebe pár tipů. Odhal pravdu o svém dědovi, kterého odvedli nacisté do koncentračního tábora, nebo se pokus vyřešit tajuplnou vraždu mladé ženy.

Her, které jsou inspirované reálnými událostmi, je celá řada. Do dnešního výběru jsme vybrali pětici titulů napříč žánry, které ti přiblíží zásadní kapitoly z českých i světových dějin, a dozvíš se i něco o jejich vzniku. Možná mezi nimi najdeš i takové, o kterých jsi dosud neslyšel*a. Některé vzbudily poprasky, jiné si zase vysloužily mnoho ocenění. Všechny je však spojuje to, že vychází z reálných událostí a příběhů.

Doporučeno
Jen pro silné žaludky! Mortal Kombat 1 je extrémně brutální, ale takto skvěle jsem se u hraní dlouho nebavil Jen pro silné žaludky! Mortal Kombat 1 je extrémně brutální, ale takto skvěle jsem se u hraní dlouho nebavil 18. září 2023 19:00

JFK Reloaded

jfk reloaded
Zdroj: Traffic Games

Jak už může název napovědět, ve hře JFK Reloaded sledujeme poslední okamžiky života 35. prezidenta USA Johna F. Kennedyho, který se 22. listopadu roku 1963 stal obětí atentátu. Jeho vrahem byl Lee Harvey Oswald, z jehož pohledu jsou události ve hře prezentovány. Úkolem hráče je zabít Kennedyho přesně tak, jak se to stalo ve skutečnosti. Vypálit musíš tři kulky, které byly vystřeleny i během onoho osudného dne, a čím více se budeš blížit realitě, tím více bodů dostaneš. Výstřely si navíc můžeš zpětně prohlížet z několika úhlů pohledu, a dokonce si je přehrávat ve zpomaleném režimu.

Doporučeno
Atentát na prezidenta Kennedyho dodnes zůstává záhadou. Šlo o chladnokrevnou vraždu, kterou měla na svědomí vláda? Atentát na prezidenta Kennedyho dodnes zůstává záhadou. Šlo o chladnokrevnou vraždu, kterou měla na svědomí vláda? 22. listopadu 2018 16:02

Za tímto kontroverzním simulátorem stojí studio Traffic Games sídlící ve Skotsku a hra vyšla 22. listopadu roku 2004, tedy přesně na výročí Kennedyho smrti. Zajímavostí přitom je, že v desetičlenném týmu tvůrců byli například i lidé, kteří dříve pracovali na slavných sériích jako Grand Theft Auto nebo Killzone. Asi nikoho ale nepřekvapí, že takovéto zpracování temné části historie Spojených států mnozí považovali za necitlivé a nevhodné, obzvlášť s ohledem na stále žijící příbuzné. Jak podotýká deník The Guardian, vznik hry odsoudil mezi jinými i Kennedyho pozůstalý bratr Edward Kennedy.

Na druhou stranu příznivci hry ocenili její věrohodné zpracování a realistickou fyziku. Tvůrci se všem nařčením bránili tím, že jejich snahou bylo oživit historii a rozptýlit konspirační teorie, které se kolem smrti Johna F. Kennedyho vyrojily a přežívají i desítky let po atentátu. „Skutečně si myslíme, že když se nám podaří zaujmout dost lidí, budeme moct jednou provždy vyvrátit domněnku, že za vraždou prezidenta Kennedyho stál někdo další,“ uvedl šéf studia Kirk Ewing. S tvorbou hry se pojil i obsáhlý výzkum založený na výsledcích a zjištěních Warrenovy komise.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš českou hru podle jediné hlášky nebo citátu? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš českou hru podle jediné hlášky nebo citátu? Otestuj své znalosti 18. září 2023 8:30
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse