Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Top 5 her podle reálných událostí: Česká hra tě dojme k slzám, v další můžeš zabít prezidenta USA

L.A. Noire

la noire
Zdroj: Rockstar Games/propagační materiál

Akční adventura L.A. Noire z roku 2011 byla revoluční hrou. Využívala komplexní systém snímání tváří, který do hry následně přenesl (alespoň na tu dobu) realistickou mimiku postav, díky níž jsme při výslechu v roli detektiva mohli lépe rozpoznat, zda nám dotyčný nebo dotyčná lže, zda je nervózní a podobně. Jak píše BBC, výroba hry dle odhadů stála 50 milionů dolarů, což z ní činilo jednu z vůbec nejdražších her. A výsledek byl skutečně působivý.

Ve hře jsme se ujali kontroly nad detektivem Colem Phelpsem, který řeší sérii různých případů, z nichž některé byly inspirovány reálnými zločiny. Za zmínku stojí zejména mise The Red Lipstick Murder, kde vyšetřujeme vraždu Jeanne French, lépe známé jako Black Dahlia. Případ je inspirovaný reálnou vraždou mladé Američanky Elizabeth Shortz, která byla nalezena mrtvá 15. ledna 1947. Její tělo bylo znetvořené, a ačkoliv policie měla až 150 podezřelých, nikdo za ohavnou vraždu nebyl potrestán. Případ zůstal pro kriminalisty záhadou.

Doporučeno
Otestovali jsme aplikaci Pokémon Sleep, která ti má zlepšit spánek. První noc jsem našel Pichu, ale zábava zmizela rychlostí Mew Otestovali jsme aplikaci Pokémon Sleep, která ti má zlepšit spánek. První noc jsem našel Pichu, ale zábava zmizela rychlostí Mew 6. září 2023 14:00

Kromě samotných případů však tvůrci věnovali taky péči věrnému zpracování Los Angeles na konci 40. let minulého století, přičemž důkladně pracovali s dobovými fotografiemi a dokumenty.

Díky propracovaným případům i atmosféře se jednalo o skutečně strhující prožitek. I 12 let po vydání patří L.A. Noire k vůbec nejlepším detektivním hrám, které kdy vyšly. Plnohodnotného pokračování jsme se však nedočkali. Později vyšlo najevo, že studio se topí v dluzích, a nedlouho poté zaniklo. Bývalý pracovníci Team Bondi se pokusili spojit se studiem Krome Studios a vytvořit hru Whore of the Orient, která měla být jakýmsi duchovním nástupcem L.A. Noire, projekt byl ale nakonec zrušen.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš nejlepší herní záporáky všech dob? Otestuj své znalosti o těchto 10 ikonických postavách KVÍZ: Znáš nejlepší herní záporáky všech dob? Otestuj své znalosti o těchto 10 ikonických postavách 15. září 2023 8:30

Valiant Hearts: The Great War

Valiant Hearts: The Great War
Zdroj: Ubisoft/propagační materiál

Druhá světová válka nabízí nespočet lidských příběhů hodných vyprávění, to samé však platí i pro první světovou válku, která bývá někdy tak trochu na okraji zájmu. A je to škoda. Právě do období tohoto konfliktu je však zasazen oceňovaný titul Valiant Hearts: The Great War z roku 2014, pod který se podepsalo studio Ubisoft Montpellier.

Spíš než na válečnou vřavu a akci na bojištích se hra zaměřuje na lidské příběhy a hrůzy, které museli lidé během války vytrpět. Zachytit tento element války se tvůrčímu týmu podařilo opravdu znamenitě. Titul obsahuje encyklopedické materiály doplněné o autentické fotografie, řada příběhů je založena na reálných událostech a i bitvy zachycují reálné konflikty.  

Pokud jsi dosud u válečných her dával*a přednost tradičním střílečkám z pohledu první osoby, doporučujeme vyzkoušet i něco jiného. V této adventuře bude tvým úkolem rozlousknout zapeklité puzzly za pomoci interagování s různými lidmi nebo objekty. Společnost ti navíc bude dělat hafan jménem Walt, který je nejen roztomilým, ale i užitečným parťákem. Psí společník navíc pomáhá umocňovat témata lásky a pouta, která jsou pro Valiant Hearts: The Great War stěžejní.

Doporučeno
10 nejlepších her ze školního prostředí. Zažij hororové napětí, masivní RPG světy nebo srdceryvné příběhy 10 nejlepších her ze školního prostředí. Zažij hororové napětí, masivní RPG světy nebo srdceryvné příběhy 1. září 2023 6:00
Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse