Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2023 10:40
Čas čtení 1:06
Kuni Nguyenová

Google chystá umělou inteligenci Bard. Poradí ti, jak zorganizovat večírek nebo připravit oběd

Google chystá umělou inteligenci Bard. Poradí ti, jak zorganizovat večírek nebo připravit oběd
Zdroj: Google/volně k užití
TECH GOOGLE MODERNÍ TECHNOLOGIE UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Nová umělá inteligence Bard má být podle šéfa Googlu odbytištěm kreativity a odrazovým můstkem pro zvědavost.

Společnost Google připravuje novou umělou inteligenci. Je jí takzvaný Bard, který má generovat podrobné odpovědi na jednoduché výzvy, jako například co udělat k obědu nebo jak naplánovat večírek pro své nejbližší. Sundar Pichai, šéf Googlu a Alphabet, o tom informoval na firemním blogu. Na oznámení upozornila zahraniční média Independent nebo The Verge

Firma uvedla, že na systému a jeho základech pracuje dva roky. Službu si veřejnost poprvé vyzkouší v nadcházejících týdnech. „Bard může být odbytištěm kreativity a odrazovým můstkem pro zvědavost, pomůže vám vysvětlit devítiletému dítěti nové objevy z vesmírného teleskopu NASA nebo se dozvědět více o nejlepších fotbalových hráčích,“ uvedl Pichai na blogu. „Je opravdu vzrušující na těchto technologiích pracovat. Provádíme výzkum na produktech, které skutečně pomáhají lidem,“ doplnil.

Bard odpoví i na složitější otázky

Umělá inteligence Bard by měla lidem pomoci prozkoumat rozmanitou škálu názorů nebo úhlů pohledu na otázky, na které neexistuje jediná správná odpověď. 

Doporučeno
Lidé stáli u Masaryčky 100 metrů dlouhou frontu na otevření nového obchodu DJI. Podívej se, jak vypadá Lidé stáli u Masaryčky 100 metrů dlouhou frontu na otevření nového obchodu DJI. Podívej se, jak vypadá 9. dubna 2024 12:00

„Lidé se Googlu už nějakou dobu ptají na konkrétní věcné otázky, například kolik kláves má klavír. Ale nový systém mu umožní odpovědět i na složitější otázky, jako například ‚je snazší se naučit hrát na klavír nebo kytaru a kolik let praxe každý potřebuje?‘ Tyto nové funkce umělé inteligence se brzy začnou zavádět do vyhledávání na Googlu,“ poznamenal šéf Googlu.

Zdůraznil však, že Google se snaží být zodpovědný za to, jak nové nástroje zavádí. Práce s umělou inteligencí zatím není zčásti veřejná. Firma se tím údajně chce vyhnout rizikům, která by mohlo přinést příliš brzké uvedení na trh.

Konkurentem Barda je chatovací systém ChatGPT od společnosti OpenAI. Textová data využívá ke generování odpovědí a vedení realistických konverzací. Jak připomněl server The Verge, do firmy investoval například technologický gigant Microsoft miliardy dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse