Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2023 17:24
Čas čtení 0:51
Veronika Dlesková

Začal filmový festival Berlinale. Letošní ročník se nese v duchu solidarity s Ukrajinou, k hostům promluvil i Zelenskyj

Začal filmový festival Berlinale. Letošní ročník se nese v duchu solidarity s Ukrajinou, k hostům promluvil i Zelenskyj
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Tuluqaruk/volně k užití
FILMY A SERIÁLY BERLINALE FILM
Uložit Uložené

Ve čtvrtek večer odstartoval v německé metropoli 73. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Do hlavní soutěžní sekce se ani letos žádný český snímek nedostal.

73. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale se v letošním roce nese v duchu solidarity s Ukrajinou. Na čtvrtečním zahajovacím ceremoniálu promluvil k hostům přes video i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Úvodního ceremoniálu se účastnily mimo jiné předsedkyně letošní poroty, herečka Kristen Stewart, německá ministryně kultury Claudia Roth nebo úřadující primátorka Berlína Franziska Giffey.

V hlavní soutěžní sekci festivalu se letos představí celkem 19 filmů. Český mezi nimi stejně jako loni chybí. I tuzemské snímky se ale na festivalu objeví. V doprovodné soutěžní sekci Encounters se divákům představí nový dokumentární film Východní fronta režiséra Vitalije Manského, který se proslavil snímkem Svědkové Putinovi

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Českou republiku na Berlinale v letošním roce zastoupí i dokument Poznámky z Eremocénu režisérky Viery Čákanyové a krátký animovaný snímek Deniska umřela režiséra a studenta pražské FAMU Phillipa Kastnera. Ten bude uveden v sekci Generation Kplus, která představuje ve světové premiéře nejlepší celovečerní i krátké filmy pro děti.

V retrospektivní sekci nebude chybět ani digitálně restaurovaná verze legendárního filmu Sedmikrásky režisérky Věry Chytilové.

Berlinale potrvá do 26. února. Vítězné snímky porota vybere o den dříve 25. února. 

Domů
Sdílet
Diskuse