Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2023 v 17:24
Čas čtení 0:51
Veronika Dlesková

Začal filmový festival Berlinale. Letošní ročník se nese v duchu solidarity s Ukrajinou, k hostům promluvil i Zelenskyj

Začal filmový festival Berlinale. Letošní ročník se nese v duchu solidarity s Ukrajinou, k hostům promluvil i Zelenskyj
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Tuluqaruk/volně k užití
FILMY A SERIÁLY BERLINALE FILM
Uložit Uložené

Ve čtvrtek večer odstartoval v německé metropoli 73. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Do hlavní soutěžní sekce se ani letos žádný český snímek nedostal.

73. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale se v letošním roce nese v duchu solidarity s Ukrajinou. Na čtvrtečním zahajovacím ceremoniálu promluvil k hostům přes video i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Úvodního ceremoniálu se účastnily mimo jiné předsedkyně letošní poroty, herečka Kristen Stewart, německá ministryně kultury Claudia Roth nebo úřadující primátorka Berlína Franziska Giffey.

V hlavní soutěžní sekci festivalu se letos představí celkem 19 filmů. Český mezi nimi stejně jako loni chybí. I tuzemské snímky se ale na festivalu objeví. V doprovodné soutěžní sekci Encounters se divákům představí nový dokumentární film Východní fronta režiséra Vitalije Manského, který se proslavil snímkem Svědkové Putinovi

Doporučeno
Na Netflix míří erotická komedie s hvězdou Sex Education. Co dalšího si pustíš o víkendu? Na Netflix míří erotická komedie s hvězdou Sex Education. Co dalšího si pustíš o víkendu? 26. července 2024 v 16:00

Českou republiku na Berlinale v letošním roce zastoupí i dokument Poznámky z Eremocénu režisérky Viery Čákanyové a krátký animovaný snímek Deniska umřela režiséra a studenta pražské FAMU Phillipa Kastnera. Ten bude uveden v sekci Generation Kplus, která představuje ve světové premiéře nejlepší celovečerní i krátké filmy pro děti.

V retrospektivní sekci nebude chybět ani digitálně restaurovaná verze legendárního filmu Sedmikrásky režisérky Věry Chytilové.

Berlinale potrvá do 26. února. Vítězné snímky porota vybere o den dříve 25. února. 

Domů
Sdílet
Diskuse