Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Obsah článku vznikl ve spolupráci s Beacon Architecture Studio.
19. dubna 2023 15:30
Čas čtení 0:48
Richard Balog

FOTO: V Dánsku můžeš lyžovat na 450 metrů dlouhé střeše spalovny. Architekti využili budovu na sto procent

FOTO: V Dánsku můžeš lyžovat na 450 metrů dlouhé střeše spalovny. Architekti využili budovu na sto procent
Zdroj: Filip Hucko
KULTURA ARCHITEKTURA DÁNSKO
Uložit Uložené

Stavba Amager Bakke, známá také pod názvy Amager Slope nebo Copenhill, je spalovna odpadu, která se nachází na kodaňském ostrově Amager.

Moderní architektura má řadu podob a kreativita skandinávských architektů nemá hranice. Důkazem je stavba s názvem Amager Bakke, známá také jako Amager Slope nebo Copenhil v Kodani, která slouží jako spalovna odpadu.

Veřejnost však stavbu od ateliéru BIG Architects obdivuje především díky 450metrové sjezdovce s umělým povrchem, která je umístěna na střeše. V současnosti jde o nejmodernější a nejekologičtější spalovnu v celém Dánsku. Náklady na výstavbu se vyšplhaly na přibližně 14,5 miliardy korun.

Amager Bakke
Zdroj: Filip Hucko
Doporučeno
FOTO: Industriální design v plné kráse. Vstup do zrekonstruovaného bytu z pražské Letné FOTO: Industriální design v plné kráse. Vstup do zrekonstruovaného bytu z pražské Letné 31. března 2023 17:00

Budova slouží jako místo, kde svůj čas může strávit celá rodina. Podle návrhu architektů je postavena ve tvaru svahu a návštěvníci si mohou vyzkoušet různé sportovní aktivity včetně lyžování na umělém povrchu, horolezectví na 85 metrů vysoké stěně, cyklistiky nebo pěší turistiky po upravených stezkách.

Povrch střechy je speciálně upraven a roste na něm tráva i stromy. Spalovna odpadu se se svojí výškou stala jednou z nejvyšších staveb v Kodani. Funkční fasádní plášť Amager Bakke se skládá z modulové fasády administrativní části, kde jsou vysoké nároky na tepelné a akustické parametry, a modulové fasády provozní části z vodotěsného fasádního pláště tipping hall. Celý povrch zakrývá druhá, pohledová vrstva hliníkových kazet.

Lepší obraz o tomto architektonickém skvostu získáš díky galerii od Filipa Hucka z Beacon Architecture Studia, který v Kodani našel druhý domov.

Amager BakkeAmager BakkeAmager BakkeAmager Bakke
Zobrazit galerii
(7)
Domů
Sdílet
Diskuse