Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Linka News.
18. dubna 2023 16:30
Čas čtení 1:15
Richard Balog

FOTO: Architekt na Moravě chytře proměnil řadovou zástavbu na dům snů. Na celý projekt mu stačilo 5 milionů korun

FOTO: Architekt na Moravě chytře proměnil řadovou zástavbu na dům snů. Na celý projekt mu stačilo 5 milionů korun
Zdroj: Tomáš Slavík
KULTURA ARCHITEKTURA JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Na první pohled nenápadné bydlení v klasické řadové zástavbě na předměstí Moravského Krumlova, které nabízí vysoký standard moderní architektury.

Dům v klasické řadové zástavbě nemusí být nudný a tvarově nezajímavý, o čemž se dnes přesvědčíš prostřednictvím projektu od architekta Radka Pasterného z ateliéru CL3. Novostavba Polánka se nachází na předměstí Moravského Krumlova a vyplnila místo po původním domě, který byl několik let neobydlený a prázdný.

Náklady na výstavbu a následné zařízení se vyšplhaly na pět milionů korun. Celková užitná plocha domu je 257 čtverečních metrů, zatímco pozemek včetně upravené zahrady má téměř 1800 čtverečních metrů. 

CL3
Zdroj: Tomáš Slavík
Doporučeno
FOTO: Industriální design v plné kráse. Vstup do zrekonstruovaného bytu z pražské Letné FOTO: Industriální design v plné kráse. Vstup do zrekonstruovaného bytu z pražské Letné 31. března 2023 17:00

Tvarový archetyp domu je striktní a plně respektuje původní stavbu, která stála na stejném místě před zásahem ateliéru CL3. Současný výraz domu je rázný a má nápadné tvary. Co se týče materiálů a barev, prostor dostal provokativní řešení v kontrastním provedení. Fasáda je zahalena do černé stěrkové omítky a na střeše najdeš černou falcovanou krytinu, díky čemuž vynikají světlé dřevěné obklady.

Černá barva není náhodnou volbou, ale ukrývá skrytou symboliku díry, jelikož novostavba vyplnila díru po původním, dlouhá léta neobydleném domě. Zatímco z ulice bydlení působí uzavřeným dojmem, do zahrady se naopak plně otevírá skrz velké zasklené plochy.

Interiér je barevně i materiálově postavený na hře textur a odhalení základní konstrukce objektu (cihla a železobeton). Všem prostorám dominují cementové stěrkové podlahy, pohledový beton na stropě a bílá stěrka na stěnách. Na tuto barevnost plynule navazuje také práce s vestavěnými kusy nábytku, kde vyčnívá bílá barva doplněná o masivní dubové prvky.

Dispozičně stavba reaguje na tradiční principy místní zástavby. Funkčně je rozdělena do dvou základních celků –⁠ průjezdnou garáž s podkrovím a část určenou pro bydlení a každodenní život. Jednotlivé pokoje a společné prostory jsou designově čisté a je z nich cítit inspirace skandinávskou estetikou. Dům je vytápěn pomocí tepelného čerpadla systému země/voda, který dokáže nejen vyhřívat v zimě, ale v létě pasivně chladí. V objektu funguje také rekuperace vzduchu.

Lepší obraz o tomto minimalistickém bydlení ve vysokém standardu z Jihomoravského kraje si vytvoříš díky galerii fotografií od Tomáše Slavíka.

CL3CL3CL3CL3
Zobrazit galerii
(25)
Domů
Sdílet
Diskuse