Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2023 v 17:38
Čas čtení 3:24
Vojtěch Vanda

Česko sehrálo s Kanadou vyrovnanou partii, nakonec prohrálo 3:1

Česko sehrálo s Kanadou vyrovnanou partii, nakonec prohrálo 3:1
Zdroj: ČTK/Taneček David
SPORT ČESKO HOKEJ KANADA MS V HOKEJI 2023
Uložit Uložené

Pro někoho kosmetická úprava, pro někoho důležité klání. Jestli Češi skončí v základní skupině druzí nebo třetí, rozhodlo sedmé klání skupiny B. V něm se naši hokejisté utkali s Kanadou.

Česká republika rozhodně chtěla ukončit své působení v základní skupině mistrovství světa v Rize vítězně, jenže se jí postavil soupeř, se kterým nemá dobré zkušenosti – Kanada. Již se však na turnaji ukázalo, že Kanada umí klopýtnout, proto nebyl důvod stahovat kalhoty před brodem.

V první třetině bylo nicméně jasně vidět, kdo převezme otěže zápasu. Javorové listy zatlačily svou aktivitou český tým takovým způsobem, že se nemohl nadechnout. Jediný element, který držel nulu na kontě Kanaďanů, byl Vejmelka, který čelil 19 střelám. Za svá záda pustil jen střelu Peytona Krebse necelou minutu před koncem.

Druhá třetina začala obdobně, tlak Kanady však povolil poté, co se Martinu Kautovi povedlo vystihnout soupeřovo střídání. Česká hra se zlepšila, hokejisté byli rychlejší, dravější a vytvořili si mnohem víc šancí. Skóre se nicméně změnilo až ve třetí třetině, kdy se Kanada dostala znovu do vedení po střele Myerse. Česko tak končí po výhře Kanady 3:1, jelikož Crouse pečetil gólem do prázdné brány.

Doporučeno
MS v hokeji 2023: Česko prohrálo se Švýcarskem 2:4 MS v hokeji 2023: Česko prohrálo se Švýcarskem 2:4 21. května 2023 v 21:37

Kdo skončí ve skupině B na mistrovství světa druhý a postaví se ve čtvrtfinále pořadatelům z Finska? Na tuto otázku mohly před posledním kolem základních skupin najít odpověď dva týmy – Česká republika, která naposledy, v prvním těžkém skupinovém zápase, podlehla po dobrém boji Švýcarsku, a Kanada, která naopak zázračně padla s Norskem po samostatných nájezdech, čímž se sama dostala do nevýhody.


To však neznamenalo, že by byli Kanaďané slabým družstvem. I když se očividně nejedná o nejnebezpečnější sestavu historie, tým, jehož nejproduktivnějším hráčem je možná trochu nečekaně obránce MacKenzie Weegar, dosud nestačil pouze na Švýcarsko a prohrál s ním o gól. Nicméně Češi v sestavě s dosud nejproduktivnějším hráčem turnaje Dominikem Kubalíkem mohli nastolené situace využít a po dlouhých pěti letech bodovat proti zámořskému soupeři.


Účinnou zbraní měly být proti Kanaďanům přesilovky, které prozatím šly Česku dobře. Ze 22 pokusů se jim povedlo proměnit hned 8, což byla před úvodním hvizdem nejlepší turnajová statistika. Na co si Lvi museli dávat pozor, byla špatná oslabení. Hlavním protikladem negativní statistiky měl být v brance Karel Vejmelka, pro nějž, jak se očekávalo, to měla být generálka na vyřazovací boje a zároveň odveta za loňské semifinále, v němž Česko podlehlo javorovým listům 1:6.

Drtivá aktivita Kanady

Česká reprezentace se hned od počátku seznámila s kanadskou důrazností, a to jak fyzickou, tak střeleckou. První zákroky však zvládli Vejmelka i Montembeault bez problému. Kanaďané byli každopádně nebezpečnější, stříleli mnohem častěji a snažili se Lvy utahat. Ti zase opanovali snahou o špičkovou obranu a svědomité přechody do útočného pásma, reálně se jim však nedařilo dostatečně dostupovat soupeře.


Českým hokejistům se do poloviny zápasu povedly zhruba dvě střely, na každou z nich dokázali Kanaďané odpovědět rychlým protiútokem. V první přesilovce javorových listů byl hodně blízko gólu Toffoli, jehož střelu Vejmelka vytěsnil držadlem hole. Český brankář měl štěstí a v první třetině měl podobných šťastných momentů hned několik, zatímco kanadský brankář si pomalu na puk nesáhl.


Dvě minuty před koncem třetiny šel český tým znovu do čtyřech, což nakonec znamenalo branku. Čtyřicet osm sekund před hvizdem našel recept na Vejmelku Krebs. Češi se pokusili o rychlou odpověď, ale byli zablokováni.

Srovnáno

Devatenáct střel, které šly na Vejmelku, rozchytaly českého brankáře. Bylo záhodno, aby si zachytal také kanadský brankář. Českému týmu se zpočátku nedařilo pořádně dostat do útočné třetiny, změna ale přišla vzápětí. V čase 22:06, po dalším tlaku, se po Flekově přihrávce objevil před Montembeaultem Kaut, jenž srovnal skóre. Hra následně zdivočila; odvetnou ránu chtěl zasadit Krebs, jenže trefil tyč. Z českého protiútoku mohli navýšit skóre Smejkal a Zohorna.


I rižská hala plná českých fanoušků se snažila podporovat lepší pohyb českého týmu. Lenc ve 28. minutě trefil Montembeaultovu tyčku, nedlouho poté ale zatrnulo zase Česku, když se špatně odražený puk blížil brankové čáře Vejmelky. Duch Lvů se přesto nezlomil. Na dobré hře národního týmu se velkou měrou podílela třetí pětka Radima Zohorny, na kterou Kanaďané hledali páku jen velmi těžko. 


Česká republika si v druhé třetině dokonce zahrála i přesilovku, během níž Kempný orazítkoval tyčku kanadské branky. Proměnit se ji ale nepodařilo. Proto se šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Rozhřešení

Dvě úplně odlišné třetiny čekaly na rozhřešení v té třetí. Česko však zůstalo nadále aktivní, snažilo se zahušťovat střed obranné třetiny, aby znemožnilo jednoduché přechody k Vejmelkovi a padalo do střel, aby obránci nemohli střílet. Bohužel jedno špatné buly a střela mezi Vejmelkovy betony v čase 44:09 znamenaly vedení Kanady po střele Myerse.


I když bylo vidět, že Lvi ztratili jiskru z druhé třetiny, rozhodně nehodlali složit zbraně. Kanadu ale gól povzbudil, z čehož pramenila větší pohoda v její hře. Čeští hokejisté ještě před koncem třetiny dostali výhodu přesilovky, kterou ale nevyužili. Následně se Kanaďané po kontroverzním rozhodnutí rozhodčí trefili do prázdné brány ještě jednou a zvítězili 3:1.

Domů
Sdílet
Diskuse