Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
19. června 2023 v 12:51
Čas čtení 0:57
Tereza Patočková

Umělec dné vydal své druhé album. Je o tom, že život je někdy prostě jen OK

Umělec dné vydal své druhé album. Je o tom, že život je někdy prostě jen OK
Zdroj: Iryna Drahun
KULTURA HUDBA
Uložit Uložené

Zvukově je nové album oproti jeho debutu, kde záměrně limitoval výrazové prostředky, mnohem barevnější a velký důraz dává na organické beaty, šumivé samply a lo-fi estetiku.

Umělec Ondřej Holý alias dné dnes vydává své druhé album Basic Living. Deska je o tom, že jste doma, koukáte na YouTube a život je OK. Popisné názvy písní potom odkazují konkrétnějšími směry. Variují nutnost odložení telefonu pro dělání hudby, randící peripetie, zdravotní problémy nebo focení rostlin v kavárnách pro obsah na sociální sítě.

Doporučeno
10 nejlepších filmů o LGBTQ+ lidech (Žebříček) 10 nejlepších filmů o LGBTQ+ lidech (Žebříček) 17. června 2023 v 15:00

Album dle Holého slouží i jako protiklad vůči umění, které se zabývá „koncem světa“, klimatem nebo současnými společenskými problémy. „Všechno to jsou validní zdroje pro umění, jen jsem chtěl udělat písně o tom, co se děje mezi tím,“ říká Holý. 


Basic Living přichází sedm let po debutové desce These Semi Feelings, They Are
Everywhere, která vyhrála dvě hudební ceny za Nejlepší album (Vinyla, Apollo) a jednu za Nejlepší elektronické album (Anděl). Holý mezitím vyplnil čas děláním hudby pro české filmy nebo seriál České televize Pět let.


Zvukově je oproti debutu, který záměrně limitoval výrazové prostředky, mnohem barevnější. Čisté ambientní pasáže se prolínají se samplovanými i zpívanými hlasy, vintage syntezátory a nástroji vážné hudby až k midwest emo kytarám. Velký důraz je dáván na organické beaty, šumivé samply a lo-fi estetiku.

Doporučeno
Další přelomové album Milion Plus, nebo deska do počtu? Krtek Forever spojuje, ale nenese zásadní změny (Recenze) Další přelomové album Milion Plus, nebo deska do počtu? Krtek Forever spojuje, ale nenese zásadní změny (Recenze) 13. června 2023 v 11:15

Na albu se mimo jiné podíleli umělci jako FVLCRVM, jenž zpívá v prvním singlu Traps In
My Feed, či Floex, který nahrál klarinet do písně Thanks For Getting Me Home. O mix se dné postaral společně s Aid Kidem, o mastering Zino Mikorey. Fotografii na obal vyfotila Julie Hrnčířová. Album je k poslechu od dnešního dne na všech streamovacích platformách. 

Domů
Sdílet
Diskuse