Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. srpna 2023 16:49
Čas čtení 1:15
Anna Koucká

Spotify zveřejnilo žebříček nej songů letošního léta. Podívej se, co nejvíc frčí ve světě

Spotify zveřejnilo žebříček nej songů letošního léta. Podívej se, co nejvíc frčí ve světě
Zdroj: Pexels/Cottonbro/volně k užití
HUDBA SPOTIFY
Uložit Uložené

Spotify zveřejnilo nejstreamovanější skladby v USA a po celém světě. Žebříček je plný známých tváří i jednoho velkého překvapení. V top letních hitech se totiž objevila jen jedna rapová skladba.

První příčku celosvětové hitparády obsadil hit Ella Baila Sola od mexické interpretky známé jako Peso Pluma. Během léta totiž nastřádal 367 milionů přehrání. Pluma má v první dvacítce také další dvě skladby: La Bebe (Remix) s Yng Lvcasem a Peso Pluma: Bzrp Music Sessions, Vol. 55 s Bizarrapem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Spotify News (@spotifynews)


„Sledovat úspěch písně Ella Baila Sola je skvělé,“ říká Antonio Vazquez, vedoucí latinskoamerické sekce Spotify. „Je to důkaz toho, jak si mexická hudba nejen získává srdce místních posluchačů, ale také dominuje mezinárodní hudební scéně a stává se jedním z nejlépe rostoucích žánrů na celém světě. Cítíme to jako důležitý milník a také to, že to nejlepší nás teprve čeká,“ dodává. 

Songy léta 2023 podle Spotify.
Songy léta 2023 podle Spotify. Zdroj: Spotify Newsroom


V žebříčku 20 nejlepších skladeb léta na Spotify je mnoho různých interpretů. Od reggaetonového miláčka Bada Bunnyho přes k-popovou senzaci Jungkooka z boybandu BTS až po několik obvyklých stálic hitparád, jako jsou Taylor Swift, SZA, Harry Styles, Olivia Rodrigo a Dua Lipa. Jedinou rapovou peckou v první dvacítce globálního žebříčku je však pouze virální hit Sprinter britských rapperů Davea a Centrala Ceeho.


Americký žebříček platformy vykresluje trochu jiný obrázek. Objevuje se v něm více rapperů, včetně Gunny, Tylera, the Creatora, Lil Durka s J. Colem a Nicki Minaj s Ice Spice. První místo obsadila skladba Last Night od Morgana Wallena, čímž se poprvé v historii stala nejstreamovanější skladbou na Spotify v USA za country píseň.

Songy léta 2023 podle Spotify.
Songy léta 2023 podle Spotify. Zdroj: Spotify Newsroom


Ani v USA to ale s rapem nevypadá moc dobře. Oba žebříčky podle serveru Complex odrážejí výroky, které minulý týden pronesla americká rozhlasová star Ebro Darden o tom, že velké nahrávací společnosti „deprioritizovaly“ podepisování smluv s rappery ve prospěch afrobeatových a latinskoamerických umělců.


Tyto údaje ze Spotify poskytují zajímavý pohled na vývoj hudebních trendů a poslechovosti ve Spojených státech. Server Complex již v červnu informoval, že v roce 2023 se žádné hiphopové album ani skladba nedostaly na první místo žebříčku Billboard 200 ani Hot 100.

Domů
Sdílet
Diskuse