Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. září 2023 11:51
Čas čtení 1:00
Ondřej Jarůšek

VIDEO: V Brazílii objevili „liškopsa“. Unikátní tvor ale v péči chovatelů náhle zemřel, jeho smrt je záhadou

VIDEO: V Brazílii objevili „liškopsa“. Unikátní tvor ale v péči chovatelů náhle zemřel, jeho smrt je záhadou
Zdroj: Unsplas/Amanda Frank/volně k užití (ilustrační foto)
ZAJÍMAVOSTI BRAZÍLIE ZVÍŘATA
Uložit Uložené

V Brazílii žil jediný známý kříženec, který připomínal napůl psa a napůl lišku. Raritní tvor nedávno zemřel a jeho chovatele teď vyšetřují tamní úřady.

K objevu unikátního tvora došlo v roce 2021, kdy se zvíře dostalo do rukou veterinářů poté, co jej někdo srazil autem. Posléze samička „liškopsa“ žila v péči chovatelů v záchranné veterinární stanici Mantenedouro São Braz.

Vědecký tým zvíře zkoumal a v nedávno publikované studii došel k závěru, že matkou byla samice psa pampového (v angličtině pampas fox), jenž nejvíce připomíná lišku obecnou. Otcem měl být domestikovaný pes nespecifikovaného plemena.

Doporučeno
Tváří se, že jsou cruelty-free, ale realita je jinde. Tyto kosmetické značky NEtestují na zvířatech Tváří se, že jsou cruelty-free, ale realita je jinde. Tyto kosmetické značky NEtestují na zvířatech 13. září 2023 11:00

Když ale Rafael Kretschmer z vědeckého týmu požádal letos v srpnu chovatele o aktuální fotografie unikátního tvora, dostalo se mu nečekané odpovědi. Zvíře už totiž prý bylo půl roku mrtvé.

„Z její smrti jsme velmi nešťastní, zejména proto, že jsme nedostali žádné odpovědi o přesném datu nebo příčině úmrtí,“ uvedl Kretschmer pro britský web Telegraph. Kdyby chovatele nepožádal o fotku, nejspíš by se ani vůbec nedozvěděl, že je zvíře po smrti.

Ke smrti zvířete se vyjádřila i Flávia Ferrari, která o zvíře pečovala předtím, než zamířilo do péče zmíněné veterinární záchranné stanice. „Když odcházela, byla zdravá a nebyly zde žádné indikace o jakýchkoliv zdravotních problémech. Pravidelně podstupovala zdravotní prohlídky včetně testů krve,“ řekla.

V souvislosti se záhadným úmrtím zvířete zahájily tamní úřady vyšetřování. To však zatím odpovědi na otázky, proč a jak „liškopes“ zemřel, nepřineslo.

Tento tvor byl jediným svého druhu, což je důvod, proč mu vědci věnovali tolik zájmu. Neví se, kolika let se takto unikátní zvíře dožívá, ale odhaduje se, že před sebou samička mohla mít ještě přinejmenším několik let života. Záchranná veterinární stanice, kde zvíře uhynulo, se k případu nevyjádřila.

Domů
Sdílet
Diskuse