Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
13. října 2023 v 17:39
Čas čtení 0:47
Radim Šlechta

Tajemství, jak se dožít stovky? Odpověď je v krvi

Tajemství, jak se dožít stovky? Odpověď je v krvi
Zdroj: wikimedia/marg
NEWS
Uložit Uložené

S dlouhověkostí může podle vědeckého týmu souviset hladina tří sloučenin v krvi.

Chceš se dožít stovky let? Vědecký tým teď přišel na faktory, které mohou mít určitý vliv na dlouhověkost. Skrývají se v naší krvi. Jeho poznatky o třech klíčových sloučeninách otiskl vědecký časopis GeroScience.

Výzkumný tým zkoumal vzorek 44 tisíc lidí ze Švédska narozených mezi lety 1893 a 1920. Ti se podrobili zdravotním testům ve věku 64–99 let a tým je pozoroval dohromady více než tři dekády. Hranici stovky překročilo 1224 z nich, z čehož 85 % tvořily ženy. Na delší život mohou mít vliv především tři sloučeniny v krvi.

Doporučeno
Muž prodal popel své matky za 30 dolarů. Kolik by stála tvoje máma? Muž prodal popel své matky za 30 dolarů. Kolik by stála tvoje máma? 13. října 2023 v 15:39

„Ti, kteří se dožili stých narozenin, měli od 60. roku života tendenci mít nižší hladiny glukózy, kreatininu a kyseliny močové,“ uvedla spoluautorka studie Karin Modig. „Jen velmi málo stoletých mělo na začátku života hladinu glukózy vyšší než 6,5 nebo hladinu kreatininu vyšší než 125,“ dodává.

Kromě glukózy, kreatininu a kyseliny močové mohou délku života ovlivňovat také cholesterol a železo s tím, že lidé v pěti skupinách s nejnižší hladinou měli nižší šanci se dožít 100 let ve srovnání s těmi s vyššími hladinami.

Podle Modig toto ukazuje, že na dlouhověkost může mít skutečně vliv životospráva nebo příjem alkoholu. Uvádí ale, že svůj podíl má i genetika a někdy prostě jenom štěstí.

Domů
Sdílet
Diskuse