Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. listopadu 2023 6:00
Čas čtení 6:45
Tereza Šnajdrová

Vzestup a pád Kat Von D. Jak se z úspěšné tatérky stala nejhejtovanější osoba internetu?

Vzestup a pád Kat Von D. Jak se z úspěšné tatérky stala nejhejtovanější osoba internetu?
Zdroj: Getty Images/Paul Archuleta/FilmMagic
OSOBNOSTI KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI
Uložit Uložené

Kat Von D vyrůstala v rodině věřících. Jako náctiletá ale objevila punk a její život se otočil o 180 stupňů.

Z dívky, která žila v domě bez vody a elektřiny, se během pár let stala celosvětově uznávaná tatérka, jejíž malůvky zdobí těla mnohých celebrit. Když pak tetování pověsila na hřebík, uvedla na trh vlastní kosmetickou značku, která bodovala mezi influencery a influencerkami, ale také u veřejnosti. Jenže pak se nad Kat Von D začala stahovat mračna. Podnikatelka byla obviněna z antivaxerství, nacismu a v posledních měsících budí obavy i její konvertování ke křesťanství. 

Doporučeno
Jeffree Star sympatizoval s nacisty a urážel ženy černošského původu. I přesto vybudoval miliardové impérium Jeffree Star sympatizoval s nacisty a urážel ženy černošského původu. I přesto vybudoval miliardové impérium 12. února 2023 14:00

Vyrůstala v domě bez vody a elektřiny

Katherine von Drachenberg se narodila v roce 1982 v Mexiku, kde oba její rodiče působili jako misionáři Církve adventistů sedmého dne. Kat prý vyrůstala v domě bez elektřiny a tekoucí vody a jako dítě se musela umývat v plastovém kýblu s vodou. Jako jednu ze svých prvních vzpomínek uvedla, že si stále pamatuje, jak doma „běhala bosá po uválené hlíně, která v jejich domě sloužila jako podlaha“.


Když Kat oslavila šesté narozeniny, její rodina se přestěhovala do Kalifornie. Tam jako by dívka objevila nový svět. Ve 12 letech začala poslouchat Ramones, Misfits a jiné punkové kapely, které formovaly její novou osobnost. Výrazně se líčila a propadla teatrálnosti a dramatičnosti. „Make-up jsem používala jako vyjádření toho všeho, co se dělo uvnitř mě. Jakmile jsem objevila punkrockovou hudbu, upsala jsem se pocitu svobody. To je to, co formovalo můj styl,“ popsala později.

Tetovat začala už ve 14 letech

Ve 14 letech se pak Kat Von D poprvé potetovala. Tetovací pistolí vyrobenou z kytarové struny a motorkem z kazetového přehrávače si udělala malou lebku Misfits a objevila tak dosud nepoznanou vášeň.


Ještě téhož roku opustila střední školu a začala se tetování věnovat naplno. Získala práci v Sin City Tattoo v Los Angeles, a ačkoli ji rodiče vždy podporovali, s přijetím této kariéry měli problém. „Víte co, bylo mi 14, měla jsem číro, přestala jsem chodit do školy… to pro ně muselo být děsivé. Můj táta je doktor, spolu s mamkou byli v církvi. Chápu, že to pro ně bylo těžké,“ řekla Von D.


Pochopení prý rodiče mladé tatérky našli až zhruba po deseti letech, když se objevila v reality show.

Kat Von D
Zdroj: Flickr/Element Audio Visual/volně k použití

Její tetování nosí Rihanna, Lady Gaga i Miley Cyrus

V roce 2005 se na televizních obrazovkách objevila tetovací reality show Miami Ink. Poté, co si jeden z tatérů poranil loket a nemohl v natáčení dál pokračovat, nabídli místo Kat Von D. Ta si prý nejprve myslela, že show bude nudná, ale když se vrátila z prvního natáčecího dne, byla nadšená. Stala se první ženou, která se do pořadu dostala, a pořádně zamíchala kartami. Pak se ale pohádala s ostatními členy obsazení a show opustila. „Neskončilo to hezky a byl čas, abych šla domů,“ řekla v roce 2008 pro PR.com.


Zaujala ale stanici TLC, jež jí nabídla vlastní reality show, která bude mapovat její práci v tetovacím salonu High Voltage Tattoo. Pořad nesl název LA Ink a sledovalo jej třikrát více lidí než Miami Ink. „Slíbila jsem si, že budu mluvit o čemkoli kromě rozvodu. Lidé s vámi spíše naváží vztah, když budete opravdoví a ukážete jim i svoje nedokonalosti. Jsem jako otevřená kniha. Naše show je rokenrolová a upřímná,“ komentovala úspěch Kat Von D.


Od té doby se dveře jejího salonu nezavřely. Svou dobře našláplou kariéru Kat Von D podpořila vydáním knihy High Voltage Tattoo, která byla plná jejích kreseb a tetování, a o rok později na ni navázala druhou knihou The Tattoo Chronicles. Ta se dokonce dostala na seznam nejprodávanějších knih v USA.


O tetování Kat Von D začaly mít zájem i hollywoodské celebrity. Z dívky se strojkem z kytarových strun se rázem stala ikona. Mezi její klienty a klientky patří například Lady Gaga, Demi Lovato, Miley Cyrus, Beyoncé, Rihanna, Lil Wayne, Eminem, Nikki Sixx nebo Diddy.

Doporučeno
Jako první na světě tetuji na místech, na nichž ještě nikdo nikdy netetoval, popisuje tatér Trawis svůj nový projekt (Rozhovor) Jako první na světě tetuji na místech, na nichž ještě nikdo nikdy netetoval, popisuje tatér Trawis svůj nový projekt (Rozhovor) 28. října 2021 7:00

Světový rekord: Během 24 hodin potetovala 400 lidí

V roce 2007 pak Kat Von D pokořila rekord v počtu nejvíce potetovaných lidí za jeden jediný den. Podle záznamu v Guinnessově knize rekordů během 24 hodin potetovala 400 lidí. Za každou takovou malůvku si účtovala 20 dolarů (460 korun) a výtěžek z celé akce poslala neziskové organizaci Vitamin Angels pomáhající slepým dětem. Aby rekord zdárně pokořila, pila minimum tekutin, aby nemusela na WC, nosila nikotinové náplasti a dělala si jen tři minuty dlouhé přestávky.


Rekord později překonal jistý Robbie Koch, který za 24 hodin potetoval 577 osob.


Jenže najednou toho bylo moc. Každý chtěl tetování od Kat Von D, od nejžádanější umělkyně z celých Spojených států. Bylo toho tolik, že se tatérka rozhodla pozastavit svou činnost. Pořad na TLC zrušila a další žádosti o tetování nepřijímala.

Vznik značky Kat Von D

Místo tetování se vrhla do doposud neprobádaných vod – do kosmetického průmyslu. Make-up byl vždy její vášní, a když ji v roce 2008 oslovila Sephora, zda by pod ní nechtěla vydat vlastní řadu produktů, bez váhání šla do toho. Prvním produktem, který Kat Von D vypustila do světa, byla sada obsahující čtyři rtěnky, dvě paletky očních stínů, šest očních linek a jeden štětec.

Doporučeno
Kosmetické novinky: Jarní paletka očních stínů za 260 korun, virální balzámy na rty a séra Glow Recipe v Česku Kosmetické novinky: Jarní paletka očních stínů za 260 korun, virální balzámy na rty a séra Glow Recipe v Česku 5. dubna 2024 13:00

„Snažila jsem se vytvořit něco, co na trhu ještě neexistovalo. A to se nám také povedlo. Do Sephory jsem nechodila, všechno vypadalo stejně a tuhle šeď jsem chtěla rozbít,“ vzpomínala na začátky v kosmetickém průmyslu.
 
Značka Kat Von D se okamžitě těšila velkému zájmu. Na sociálních sítích ji propagovali ti největší influenceři a influencerky v čele s Mannym MUA, Tati Westbrook nebo NikkieTutorials. Všichni milovali její magické obaly i výjimečné odstíny, které neměly konkurenci. Tatérka také přišla s vůbec prvními dlouhotrvajícími matnými rtěnkami, které měly tekutou formu a svět po nich šílel.
 
Make-up brandu se velmi dařilo. V roce 2017 se stal jednou z nejprodávanějších značek, a matná Studded Kiss Lipstick se dokonce stala nejprodávanější rtěnkou roku 2015.

Kat Von D
Zdroj: Flickr/Bella Vu/volně k použití

Kontroverzní názvy rtěnek 

Jenže pak jako by se v Kat Von D něco zlomilo. Když v roce 2013 vydala rtěnku, kterou pojmenovala Celebutard (hloupá celebrita, pozn. redakce), po vlně kritiky ji stáhla z prodeje a vše bylo odpuštěno. Jenže podruhé už lidé nebyli tak shovívaví…


Když na trh uvedla rtěnku s názvem Underage Red, jako by tím mladé dívky nepřímo nabádala k tomu, aby se snažily vypadat sexy a vyzývavě. Kat Von D se však tentokrát omluvit odmítla. „Lidé si zjevně špatně interpretovali název této rtěnky a to, co jej inspirovalo. Takový odstín jsem nosila, když mi bylo 16 let. Pamatuji si, že jsem tehdy chtěla jít na jeden koncert, ale protože jsem byla nezletilá, nemohla jsem tam. Tuhle barvu považuji za ženskou vzpouru, stejně jako její jméno,“ napsala na Facebooku s tím, že sice možná takový název inspiruje k sexualizaci a podporuje destruktivní životní styl, ale Von D si tím nenechá vzít svoji tvůrčí svobodu. „Ne, toto není omluva,“ dodala.


Ještě téhož roku pak na Kat Von D vypluly další věci. Tatérka a zakladatelka značky se totiž rozkmotřila se svým přítelem, influencerem Jeffreem Starem, který o ní natočil celé jedno video. Tento konflikt se stále řadí k jedněm z největších sporů v online komunitě. Kat Von D se podle něj měla chovat špatně k lidem ve svém okolí, měla je šikanovat a jeho měla využít pro zviditelnění se.


Ani zde však veškerá kontroverze kolem Kat Von D nekončí. Naopak.

Doporučeno
Je synem slavného bubeníka, nazpíval milionový hit a chodí s Charli D'Amelio. Kdo je Landon Barker? Je synem slavného bubeníka, nazpíval milionový hit a chodí s Charli D'Amelio. Kdo je Landon Barker? 12. července 2023 11:00

Antivaxerka a nacistka?

Kat Von D totiž v minulosti vydala rtěnku s názvem Selektion, což je slovo, které v minulosti používali především nacisti rozhodující o tom, jací lidé budou v koncentračních táborech pracovat a koho čeká smrt. O dva roky později zase zabíjení zvířat přirovnala k holokaustu a veřejnost si začala všímat, že tatérka až podezřele často sklouzává k antisemitismu.

Na svůj YouTube proto natočila 11 minut dlouhé video s názvem Nejsem nacistka, ale veřejnost o opaku nepřesvědčila. Některé její výroky ve videu byly lhavé a naopak se nevyjádřila k dalším klíčovým případům údajného antisemitismu – například k tomu, že se její bývalý přítel převlékal za nacistu, když s ním Kat Von D ještě chodila, nebo také k tomu, proč má její manžel vytetovaný hákový kříž.


V roce 2018 Von D zase v příspěvku na Instagramu naznačila, že své nenarozené dítě nebude očkovat a bude jej vychovávat na veganské stravě. Příspěvek následně smazala, ale ve veřejném prostoru se rozšířil natolik, že lidé přestávali kupovat její kosmetickou značku. A ti, kteří nějaké výrobky vlastnili, je začali hromadně ničit a vyhazovat. Bojkot kosmetické značky Kat Von D byl tvrdý.


Tatérka se situaci snažila zachránit. Tvrdila, že rozhodně není antivaxerka, že udělala chybu a bylo to od ní hloupé. Skutečně je tomu tak? V lednu roku 2022 Kat Von D zažalovala její bývalá zaměstnankyně, která mezi lety 2017 a 2020 pracovala jako manažerka jejího tetovacího studia. Podle ní Kat Von D pravidelně zpochybňovala pandemii koronaviru, nerespektovala bezpečnostní předpisy a svým zaměstnancům a zaměstnankyním zakazovala, aby nosili roušky.


Tohle pro Kat Von D nevypadalo dobře a pravděpodobně si toho byla vědoma i ona sama. Ještě v roce 2020 svou kosmetickou značku naštěstí prodala (dnes ji koupíš jako KVD Vegan Beauty) a krátce poté zavřela i svůj tetovací salon High Voltage. Spolu s rodinou se pak přestěhovala do Indiany, kam prý utekla před „kalifornskými vysokými daněmi, hroznou politikou a tyranskou vládou“.


„Se vším, co se děje v Kalifornii, jsme prostě cítili potřebu zapustit kořeny v malém městě, kde je příroda a kde si může můj syn svobodně hrát,“ zdůvodnila odchod ze svého gotického sídla v Kalifornii.

Kat Von D
Zdroj: Flickr/News Mag/volně k použití

Zřekla se čarodějnictví a konvertovala ke křesťanství

V posledních měsících Kat Von D znovu šokovala, když na svých sociálních sítích zveřejnila video ze svého křtu. Žena, která se dříve hlásila k čarodějnictví a okultismu a vybudovala na něm celou svoji identitu, prý nyní konvertuje ke křesťanství.


Von D je ve videu oblečena do bílého, což je pro ni velmi netypické, promlouvá k ní pastor a následně ji pokládá do vody. „Chci sebe a svou rodinu obklopit láskou a světlem,“ prohlásila.


Veřejnost se obává o psychické zdraví Kat Von D, a někteří si dokonce myslí, že se přidala k sektě. Podnikatelka totiž nyní přijímá vše, co dříve odsuzovala. Stal se z ní přesný opak toho, co kdy zastávala, a lidé jsou zmatení. Nikdo neví, co přijde dál a jakými kroky se Kat Von D vydá. Jedno je ale jisté – chudá dívka z Mexika nás obohatila. Její práci můžeš vidět v oblasti kosmetiky, tetování i hudby. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kat Von D (@thekatvond)

Domů
Sdílet
Diskuse