Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2023 14:00
Čas čtení 6:20
Tereza Šnajdrová

Jeffree Star sympatizoval s nacisty a urážel ženy černošského původu. I přesto vybudoval miliardové impérium

Jeffree Star sympatizoval s nacisty a urážel ženy černošského původu. I přesto vybudoval miliardové impérium
Zdroj: Getty Images/Tara Ziemba
OSOBNOSTI JEFREE STAR
Uložit Uložené

Jeffree Star už od útlého věku kradl líčidla své matce. Dnes vlastní kosmetické impérium v hodnotě několika miliard a na slávě mu neubralo ani jeho sympatizování s nacisty.

Jeffree Star se proslavil už v dobách sociální sítě MySpace. Fanouškům sdílel střípky ze svého života a později se dostal také do světa hudby. Ačkoli mu hudební společnost, s níž podepsal smlouvu, předvídala zářnou budoucnost, muzikant se nakonec našel v kosmetickém průmyslu. Dnes vlastní miliardové impérium, určuje kosmetické trendy, ale vše není tak růžové, jak by se na první pohled mohlo zdát. Star v minulosti podporoval nacismus, dopouštěl se rasových urážek a bodyshamoval své fanoušky.

Doporučeno
Produkt showbyznysu, který přepisuje historii. To je JoJo Siwa, milionářka, tanečnice a zpěvačka Produkt showbyznysu, který přepisuje historii. To je JoJo Siwa, milionářka, tanečnice a zpěvačka 25. ledna 2023 6:00

Líčidla kradl matce

Jeffree Star, rozený Jeffree Lynn Steininger Jr., se narodil 15. listopadu 1985 v kalifornském okrese Los Angeles. Už jako dítě tajně kradl líčidla své matce, a když pak nastoupil na střední školu, matku přesvědčil, aby ho nechala nosit make-up i do školy. V roce 2002, po absolvování střední školy Pacifica High School, si Jeffree legálně nechal změnit své příjmení na Star a začal se živit nejrůznějšími vizážistickými, modelingovými i hudebními pracemi napříč Los Angeles.
 
Jeffree Star již od malička budil hodně pozornosti, vždy nosil výrazný make-up, extravagantně se oblékal a už od útlého věku se otevřeně hlásil ke queer identitě. „Neříkám si nijak. Jsem kluk, nechci si nechat změnit pohlaví, takže zůstanu chlapem a budu vypadat jako žena. Všem se to bude ku***sky líbit,“ řekl Star v roce 2009 pro časopis Out Magazine s tím, že se identifikuje jako androgyn.

Beauty Killer i song s Nicki Minaj

Ještě předtím, než se Jeffree Star stal populárním influencerem, se proslavil na sociální síti MySpace, která byla v minulosti využívána kapelami, emaři i hudebními nadšenci. Na MySpace si vedl jakýsi blog, na kterém lidem ukazoval svůj život, postoval na něj svou hudbu i módní návrhy, jež načrtl. Uživatelé sociální sítě Stara milovali. Jeho fotografie mívaly přes 50 tisíc komentářů a v roce 2006 se influencer stal nejsledovanější osobou roku na MySpace.
 
Jen o tři roky později Star vydal své první a zároveň jediné studiové album Beauty Killer. Elektronika mísící se s popem a tvrdými kytarovými riffy bavila. V žebříčku Top Electronic Albums od Billboardu se deska, na níž najdeš třeba i song Lollipop Luxury s Nicki Minaj, umístila na sedmém místě a mnozí Starovi předpovídali zářnou budoucnost.
 
Zpěvák vyrazil na tour po celém světě, podepsal smlouvu se společností Konvict Muzik, podle jejíhož zakladatele byl „další Lady Gagou“, a plánoval vydat druhé album. Jenže to nikdy nevyšlo. Star v roce 2013 za nejasných okolností hudební průmysl z čista jasna opustil a smlouvu s labelem později označil za „největší chybu, kterou kdy udělal“.

jeffree star
Zdroj: Flickr/Victoria Morse/volně k užití

Jednička na trhu s kosmetikou

Následně se začal věnovat tomu, co vždy miloval. Natáčel make-up tutoriály, spolupracoval s několika kosmetickými značkami a v roce 2014 uvedl na trh svou vlastní kosmetiku Jeffree Star Cosmetics. Jak později prozradil, po ukončení hudební kariéry v podstatě zbankrotoval a své poslední úspory se rozhodl investovat právě do kosmetiky. A vyšlo to.
 
Jeho první kolekcí byla řada velurových tekutých rtěnek, které pobláznily internet. Tak odvážné odstíny rtěnek u jiných kosmetických značek bylo těžké pohledat a ze dne na den jako by Star udával kosmetické trendy. Po kolekci rtěnek přišel s paletkami rozjasňovačů, s peelingy na rty či s paletkami očních stínů, jejichž koncept se ujal natolik, že jej stále využívají i ostatní kosmetické firmy. Star nakonec své impérium rozšířil také o oblečení, doplňky či kosmetická zrcátka a celý svět šílel.
 
V roce 2018 svou kosmetiku dostal z internetu i do kamenných obchodů. Prvním místem, kam se jeho řada kosmetiky dostala, byl obchod Morphe Cosmetics a dnes už Jeffree Star Cosmetics seženeš i v českém Marionnaud.

Miliardové impérium

Od roku 2014 také pravidelně natáčí videa na YouTube. Začal pořady o líčení a s rostoucí slávou se vrhl také do doposud nepoznaných vod. Proslavil se tím, jak bez okolků recenzuje nové produkty jiných kosmetických značek a jako majitel miliardového impéria se nestydí špatné produkty tvrdě kritizovat. A pokud ho někdo odstraní z PR listu? Nevadí, Jeffree Star si nové produkty stejně koupí.
 
K dnešnímu dni sleduje Stara na YouTube 15,9 milionu lidí, na Instagramu má 13,8 milionu sledujících a jeho čisté jmění činí 200 milionů dolarů (4,3 miliardy korun).

jeffree star
Zdroj: FilmMagic/Santiago Felipe
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 130318 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse