Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2023 6:00
Čas čtení 5:39
Tereza Šnajdrová

Produkt showbyznysu, který přepisuje historii. To je JoJo Siwa, milionářka, tanečnice a zpěvačka

Produkt showbyznysu, který přepisuje historii. To je JoJo Siwa, milionářka, tanečnice a zpěvačka
Zdroj: Getty Images/Axelle/Bauer-Griffin/Contributor
OSOBNOSTI INFLUENCEŘI LGBTQ+ LIDÉ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) TIKTOK YOUTUBE
Uložit Uložené

JoJo Siwa vyrůstala před kamerami a spousta mladých žen se jí chtěla podobat. Televizní hvězda dnes bojuje proti šikaně a hrdě se hlásí ke queer identitě.

JoJo Siwa nikdy nezažila typické dětství. Její matka Jessalynn se rozhodla, že z malé holčičky udělá hvězdu, a celý život přizpůsobila tomu, aby se tak doopravdy stalo. JoJo tak již od útlého věku vystupovala před kamerami, účastnila se tanečních soutěží a celé Spojené státy sledovaly, jak se jí daří a jak odolává drsným nadávkám své trenérky. Dnes je JoJo Siwa milionářka, třpytivé outfity vyměnila za tepláky a hrdě se hlásí ke queer identitě. 

Doporučeno
Mladá multimilionářka pobouřila TikTok svým „spratkovským“ chováním. Toto je Charli D'Amelio, nejsledovanější tiktokerka světa Mladá multimilionářka pobouřila TikTok svým „spratkovským“ chováním. Toto je Charli D'Amelio, nejsledovanější tiktokerka světa 7. ledna 2023 6:00

Mladé tanečnici se splnil sen. Nebo její matce?

Joelle Joanie Siwa se narodila 19. května 2003 v Omaze ve státě Nebraska. Její otec Tom Siwa byl chiropraktik a matka Jessalynn profesionální taneční trenérka, která JoJo okamžitě přivedla k tanci. „Řekla bych, že mým životním posláním je udělat z JoJo hvězdu,“ popsala její matka v pořadu Dance Moms.
 
JoJo se tak zapsala do historie jako nejmladší účastnice taneční soutěže Abby's Ultimate Dance Competition, kterou pořádala její trenérka Abby Lee Miller. Právě s ní však měla velmi komplikovaný vztah. „Je tvrdá, ale mám ji ráda. Často mě rozpláče, ale člověk si tak nějak musí vzít kapesníky a vrátit se zpátky,“ řekla JoJo v roce 2016 v rozhovoru pro časopis People.
 
Podle videa, které tanečnice sdílela na svém TikToku, se však zdá, že situaci s trenérkou spíše zlehčovala. Během jednoho z tréninků Miller například vyzvala ostatní dívky, aby JoJo řekly, co na ní nemají rády. „Někdy je moc bláznivá a hlasitá,“ kritizovaly ji tanečnice. „Můžeš být ráda, že jsem tvoje trenérka. Nemusíš tu být. (…) Jsi nic, nic si nezasloužíš,“ křičela pak na plačící JoJo její trenérka.
 
JoJo tvrdí, že ji takové zacházení posílilo a obrnilo. JoJo byla odmala vedena k tomu, aby se stala produktem, slavnou a vydělávala miliony. Vlastní matka z ní udělala malou blonďatou dívku (skutečná barva vlasů JoJo je hnědá, ale Jessalynn ji odmalička odbarvuje), která překypuje energií a ostatní malé holčičky chtějí být jako ona.
 
Když bylo JoJo 12 let, využila svého vlivu a založila si účet na YouTube, kde ji k dnešnímu dni sleduje 12,3 milionu lidí. Úspěšná je i na dalších sociálních sítích. Na Instagramu se pyšní 11,5 milionu sledujícími a na TikToku dokonce 45,3 milionu sledujícími.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený JoJo Siwa (@itsjojosiwa)

Velké barevné mašle jako byznys i problém

Pro JoJo Siwu byly již od malička typické velké barevné mašle, které jí její matka vázala do vlasů. Mašle s výraznými barvami, vzory i materiály se ve Spojených státech začaly těšit velké oblibě, čehož se rozhodla využít společnost Claire's. Ta spolu s JoJo uzavřela v roce 2016 spolupráci a na trh uvedla celou řadu vlasových doplňků inspirovaných právě mladou hvězdou.
 
„Moje mašle jsou symbolem síly, sebedůvěry a věrohodnosti,“ komentovala populární módní doplněk JoJo.
 
Jenže ne všem se tento trend líbil. Některé školy ve Spojených státech dětem zakázaly, aby ony mašle nosily do prostor školy. Prý porušují kodex školních uniforem, rozptylují pozornost žáků a v krajních případech mohou vést i k šikaně studentů, kteří si je nemohou dovolit. Podle JoJo však její mašle naopak pomáhají v boji proti šikaně.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

„Když vidíte dítě nebo někoho, kdo nosí moji mašli, tak víte, že je to Siwanator. Víte, že je milý, hodný, silný, mocný, má každého rád, každého podporuje, chce být vaším přítelem a chce být přítelem každého,“ řekla tanečnice v roce 2019 v rozhovoru pro Today s tím, že jen za jeden rok se prodalo na 60 milionů mašlí.
 
Kromě vlasových doplňků přišla JoJo Siwa i s dalšími produkty. Podepsala smlouvu s televizní stanicí Nickelodeon, pod záštitou obchodního domu J. C. Penney vydala řadu dekorací, panenku vypadající jako ona, několik knih určených malým dětem nebo třeba také vlastní řadu slizů, oblečení či nápoj JoJo's Juice.

Vlastní make-up řada s azbestem i nevhodná hra pro děti

Velkou kritiku pak JoJo Siwa schytala za řadu kosmetických produktů, kterou uvedla na trh pod společností Claire's. V červnu roku 2019 totiž Úřad pro kontrolu potravin a léčiv vydal varování, že produkty obsahují nebezpečný azbest a měly by být staženy z prodeje. Rodiče byli znepokojeni a JoJo nařízení uposlechla. „Chci jen všem říci, že ať se děje cokoli, bezpečnost je pro mě i pro Nickelodeon prioritou číslo jedna,“ komentovala JoJo stáhnutí výrobků z prodeje.
 
Společnost Claire's si však i nadále stála za tím, že produkty jsou bezpečné a že v nich bylo nalezeno pouze stopové množství azbestu.
 
Do problémů se pak JoJo Siwa dostala znovu v roce 2021, když ve spolupráci se Spin Master uvedla na trh karetní hru JoJo's Juice. Ta byla určena pro děti od věku 6 let, ale obsahovala otázky týkající se nahoty či krádeží. „Už jste někdy vyšli ven bez spodního prádla (plavky se nepočítají)?“ psalo se na herních kartičkách, což pochopitelně šokovalo tisíce rodičů.
 
„Když společnosti tvoří takové hry, nediskutují se mnou všechny aspekty. Neměla jsem tušení, že se na kartách nachází takové otázky,“ omlouvala se tanečnice. Pokud však nějakému produktu propůjčuje svoje jméno a inkasuje za něj peníze, pravděpodobně by měla vědět, co se pod jejím jménem prodává.
 
K incidentu s hracími kartami se později vyjádřily i společnosti Spin Master a Nickelodeon, které produkt stáhly z prodeje. „Respektujeme a vážíme si vztahu, který má JoJo Siwa se svými fanoušky. Obavy vznesené ohledně hry JoJo's Juice bereme velmi vážně,“ stálo v prohlášení.

Impérium v hodnotě 14 milionů dolarů

JoJo Siwa pomalu, ale jistě budovala impérium. Když pak ze své taneční kariéry vytěžila maximum, rozhodla se zabrousit do vod hudebního průmyslu. V roce 2016 vydala skladby I Can Make U Dance nebo Boomerang, která se zabývá tématem on-line šikany. Videoklip k této písni má k dnešnímu dni jenom na YouTube 966 milionů zhlédnutí. Právě boji proti šikaně se JoJo věnuje dlouhodobě a v roce 2022 byla za úsilí v boji proti šikaně oceněna cenou Gamechanger Award od organizace Glsen.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00


JoJo Siwa se pyšní i dalšími úspěchy. V září roku 2020 byla zařazena na seznam 100 nejvlivnějších lidí podle časopisu Time a v roce 2021 se zase její jméno ocitlo na seznamu Queer 50 společnosti Fast Company. Kromě toho se také stala porotkyní sedmnácté série soutěže So You Think You Can Dance spolu s Matthewem Morrisonem a Stephenem Bossem.
 
Díky spolupracím, veřejnému vystupování i vlastní značce se z JoJo Siwy v pouhých 16 letech stala milionářka. K dnešnímu dni pak její čisté jmění činí 14 milionů dolarů (308,9 milionu korun).

JoJo Siwa přepisuje historii

V roce 2020 sedmnáctiletá JoJo Siwa šokovala své fanoušky, když ve videu na TikToku sundala svůj ikonický postranní culík, velkou mašli i barevné oblečení. Odhodila image, k níž byla vedena od útlého věku, a ačkoli se možná obávala, že přijde o fanoušky, opak se stal pravdou. Nová JoJo lidi baví a jejích podporovatelů jenom přibývá.
 
Jen o rok později pak JoJo svou novou identitu povznesla na novou úroveň. Vyoutovala se a stala se historicky první účastnicí taneční soutěže Dancing with the Stars, která tančila s partnerkou stejného pohlaví. Ačkoli JoJo Siwa a Jenna Johnson soutěž nevyhrály, zapsaly se do historie a ukázaly světu, že gender nic neznamená.  

Queer, queer, queer

JoJo Siwa v lednu roku 2021 překvapila své fanoušky, když na TikTok umístila lip syncové video na píseň Born This Way od Lady Gagy. „Je jedno, jestli jsi gay, hetero nebo bisexuál. Lesba nebo transsexuál. Jsem na správné cestě, zlato. Narodila jsem se, abych přežila,“ zpívala s duhovou mašlí na hlavě.
 
Internet šílel a všichni chtěli vědět víc. V živém vysílání na Instagramu se pak JoJo někdo zeptal, jak se tedy nyní identifikuje, jakou nálepku nosí. Na otázku však hvězda odpověď neznala. „Odpověď na tuto otázku neznám. Právě teď jsem super šťastná a chci se o své pocity podělit se světem. Zároveň ale chci, aby některé věci v mém životě zůstaly soukromé, dokud nebudu připravená na zveřejnění. Ale chci, abyste věděli, že je jedno, koho milujete, že je to v pořádku. (…) Vím, že každý je v jiné situaci a pro někoho může být těžší vyoutovat se nebo být sám sebou. Ale vězte, že existuje tolik přijímajících a milujících lidí, že je to v pořádku. Samozřejmě že někteří lidé budou říkat, že to není normální, ale nic není normální. Doslova ani jedna věc na nikom není normální a je v pořádku nebýt normální, je v pořádku být trochu jiný, je v pořádku být trochu divný, zvláštní, jiný. Toho bychom se nikdy neměli bát. Na to bychom měli být hrdí. (...) Jsem nejšťastnější, jaká jsem kdy byla, to je to, na čem záleží,“ řekla.
 
Později pak uvedla, že nejradši má terminologii queer. „Technicky vzato bych řekla, že jsem pansexuální. Tak jsem se chovala celý život. Ale líbí se mi queer, to je to klíčové slovo,“ uzavřela diskusi o nálepkování.

Domů
Sdílet
Diskuse