Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2023 6:00
Čas čtení 3:30
Barbora Volfová

Litr zmrzliny, hlína nebo KFC: Toto jsou poslední jídla odsouzených k trestu smrti

Litr zmrzliny, hlína nebo KFC: Toto jsou poslední jídla odsouzených k trestu smrti
Zdroj: Pexels/ Ron Lach
ZAJÍMAVOSTI KRIMI
Uložit Uložené

Co si těsně před popravou poručili ti nejhorší kriminálníci?

Zatímco se ve většině civilizovaných zemí od nejvyššího trestu upouští, některé státy si právo na tento rozsudek stále ponechávají. S trestem smrti se váže také tradice v podobě takzvaného posledního přání, tedy možnosti volby posledního jídla před popravou. Odsouzení mnohdy čekají v cele smrti i několik let, během té doby leckdo začne snít o svém oblíbeném jídle, které „tam venku“ už znovu neochutná.

Je jasné, že standardní vězeňská strava nebude žádný šlágr, někteří vězni proto svou poslední večeři pojali ve velkém stylu. Jiní se zase spokojili se skromným pokrmem nebo nejedli vůbec. Vybrali jsme pro tebe známé vrahy a odsouzené, kteří se proslavili právě volbou svého posledního jídla. Co si před popravou dali třeba John W. Gacy známý jako Klaun zabiják nebo Ted Bundy?

Victor Harry Feguer

vrah Feguer
Zdroj: Wikipedia/ Iowa State Penitentiary

Začneme odsouzeným, který se proslavil právě volbou svého posledního jídla. Zvolil si totiž velmi prostě až poeticky⁠ černou olivu s peckou. Victor Feguer byl ve státě Iowa odsouzen za únos a vraždu a následně oběšen v roce 1963, v té době bylo Victorovi 28 let. Podle dozorců Victor doufal, že na místě pohřbení vyraší olivovník „na znamení míru“. Poté, co byl prohlášen za mrtvého, dozorčí našli pecku z olivy v jedné z kapes jeho obleku. 

Doporučeno
Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti 27. dubna 2024 14:00

Victorovo poslední přání se stalo inspirací pro umělce Henryho Hargreavese, který se s projektem No seconds rozhodl vizuálně znázornit okamžiky, kdy se vězni posadí před své poslední jídlo v životě. Právě snímek s olivou se podle umělce stal velmi populárním. „Je to jako tečka na konci života,“ vysvětlil Hargreaves. Victor Feguer se stal posledním popraveným ve státě Iowa.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse