Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. listopadu 2023 13:30
Čas čtení 6:02
Barbora Volfová

Víme, kam vyrazit za nejpohádkovějšími vánočními trhy: Z krásné výzdoby a nízkých cen nám spadla brada

Víme, kam vyrazit za nejpohádkovějšími vánočními trhy: Z krásné výzdoby a nízkých cen nám spadla brada
Zdroj: iStock Photo/ Kavalenkavavolha
GASTRO CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Už jsi někdy zažil*a vánoční atmosféru ve Francii? Máme pro tebe tip na pohádkové vánoční trhy v dojezdové vzdálenosti.

Listí ze stromů už skoro opadalo, zato jmelí se nebezpečně rozrůstá. Mrznou ti uši a babičky zas začínají ve spíži hromadit ingredience na pečení a nenápadně se vyptávají, jestli máš co na sebe. To věstí jen jediné: Vánoce jsou už za dveřmi a s nimi všemi generacemi oblíbené vánoční trhy. Ty na Staromáku či v Českém Krumlově už jistě znáš, co se tento rok vypravit během adventu i za hranice Česka? 

V článku ti přinášíme tipy na to, kam vyrazit za jedinečnou atmosférou, která dostane z vyhřátého křesla i toho největšího Grinche rodiny. Tentokrát jsme se zaměřili na francouzské město v dojezdové vzdálenosti, tak obvolej kámoše a vyrazte společně na vánoční roadtrip, který tě jistě vytrhne z kolotoče všedních dnů.

colmar
Zdroj: iStock Photo/ Kavalenkavavolha

V článku se dozvíš, kolik přibližně zaplatíš za cestu, dárky pod stromeček, jídlo i ubytování. Poradíme ti, kde ochutnáš fantastické místní speciality za rozumnou cenu. Společně se podíváme, jak se Vánoce slaví ve Francii, konkrétně v oblasti Alsaska, nachází se tu totiž pohádkové městečko Colmar, které svou bezkonkurenční výzdobou křičí: „Vánoce jsou tady!“ 

colmar
Zdroj: iStock Photo/ Kavalenkavavolha

Vůně svařeného vína a čerstvě pečených kaštanů, blikající světýlka, hrázděné domečky jako z pohádky, hustá čokoláda se šlehačkou, která příjemně hřeje do promrzlých rukou, křupavé preclíky větší než tvoje hlava, poctivé croissanty a smradlavý sýr – „Bonjour, bienvenue à Colmar.“ 

Vánoční trhy Colmar: 24. listopad – 29. prosinec

Když se řekne Francie, tak si mnozí vybaví především Paříž, Marseille nebo Lyon, to jsou místa, kam se určitě vyplatí doletět. Málokdo ale ví, že za německými hranicemi, ve vinicemi protkané oblasti, na tebe čeká francouzský hidden gem. A co je nejlepší? Dojedeš tam v klídečku autem už za sedm hodin. Cesta není nijak složitá, protože většinu času jedeš po dálnici. Na mapě jsme znázornili cestu z Prahy do Colmaru dlouhou 676 kilometrů.

mapa
Zdroj: Google Maps/ Screenshot

V Praze sjedeš na dálnici D5 směr Plzeň, zastávka v mekáči na Rozvadově to jistí, a pokračuješ do Německa směr Norimberk, Heilbronn, Karlsruhe až do Štrasburku ve Francii. Colmar už je pak necelou hodinku od Štrasburku. Během cesty neplatíš žádné mýtné. Doporučujeme natankovat v okolí Plzně, tam je levnější benzín. Cesta tam nás bez amortizace vozidla vyšla na přibližně 1500 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse