Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2023 13:31
Čas čtení 0:38
Lucie Kotvalová

Autor vydal vlastní pokračování Pána prstenů. Byl zažalován, všechny kopie musí zničit

Autor vydal vlastní pokračování Pána prstenů. Byl zažalován, všechny kopie musí zničit
Zdroj: ČSFD
FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTENŮ
Uložit Uložené

Tolkien Estate, společnost, která spravuje majetek anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena, zažalovala spisovatele fanfikcí kvůli autorským právům. Publikoval totiž vlastní pokračování Pána prstenů.

Americký autor Demetrious Polychron vydal v roce 2022 knihu s názvem The Fellowship of the King (Společenstvo krále). Počin spadající do kategorie „fanfikce“ podle BBC nazval „dokonalým pokračováním Pána prstenů“. 

Polychron se v dubnu 2023 pokusil zažalovat společnosti Tolkien Estate a Amazon. Seriál Prsteny moci podle něj porušuje autorská práva k jeho vlastní knize. Případ byl nakonec zamítnut poté, co soudce rozhodl, že je to naopak – to Polychronova kniha porušuje prequel společnosti Amazon, který byl vydán v září 2022.

Významný úspěch

Společnost Tolkien Estate poté v samostatné žalobě zažalovala Polychrona. Společnost požadovala soudní zákaz dalšího šíření Společenstva krále. Soud přání vyhověl – vydal trvalý soudní zákaz, který spisovateli brání v prodeji knihy i všech šesti plánovaných pokračování. Polychron také, píše BBC, podle soudu musí zničit všechny fyzické i elektronické kopie. 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? 11. října 2023 8:30

Právní zástupce společnosti pro Spojené království Steven Maier uvedl: „Pro Tolkien Estate je to významný úspěch, který nedovolí neautorizovaným autorům a nakladatelům, aby tímto způsobem zpeněžovali tolik oblíbená díla J. R. R. Tolkiena.“

Domů
Sdílet
Diskuse