Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. ledna 2024 17:27
Čas čtení 0:43
Magdalena Trajerová

Na Žižkově vznikne první lidskoprávní a feministické knihkupectví v Česku

Na Žižkově vznikne první lidskoprávní a feministické knihkupectví v Česku
Zdroj: Donio/Safe space bookstore
KULTURA FEMINISMUS KNIHY
Uložit Uložené

Na Žižkově vznikne první feministické queer knihkupectví s názvem „Safe Space“. Nabízet bude výběr aktivistické literatury. Těšit se můžeš i na veganskou kavárnu.

„Nápad feministického prostoru jsme měli v hlavě už dva roky, od té doby, co jsme spolu začali cestovat a hledali prodejny s aktivistickými knížkami v každé zemi, kam jsme vkročili,“ píší na instagramu Kateřina Panzer a Jana Myšáková stojící za celým projektem. Za cíl si dávají vytvořit přístupné a nezastrašující prostředí pro edukaci v aktivismu.

Doporučeno
Respektuju: Dostáváme výhružky smrtí i děkovné zprávy. V Česku jiná podobná platforma není (Rozhovor) Respektuju: Dostáváme výhružky smrtí i děkovné zprávy. V Česku jiná podobná platforma není (Rozhovor) 28. května 2022 11:30

„Tvorbou safe space si plníme dlouholetý sen, který jsme promýšleli každým dnem. V Česku nám i ostatním chyběl zdroj kvalitní literatury, která by nás vzdělávala a dávala prostor osvobodit sebe i ostatní,“ vysvětlují Panzer a Myšáková.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Safe space (@safespacebookstore)

Lidskoprávnímu aktivismu se Kateřina Panzer a Jana Myšáková věnují dlouhodobě. Před třemi lety založilx edukační projekt Respektuju, o kterém si můžeš přečíst více zde. Kromě toho také pořádají přednášky a vedou vlastní podcast, rovněž s názvem Respektuju.

Doporučeno
„Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu „Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu 4. dubna 2023 11:00

Po dlouhém pátrání a hledání nalezlx prostory na Žižkově. Od února budou přebírat kavárnu ROH v ulici U Božích bojovníků. Nejen k prostorám jim dopomohla veřejná sbírka. Ta stále běží na Doniu a do jejího ukončení zbývá ještě 12 dnů. Přispět tak můžeš pořád ještě i ty.

Domů
Sdílet
Diskuse