Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. ledna 2024 17:00
Čas čtení 1:45
Marek Pros

Co si pustit o víkendu: Československý kanibal, John Wick z druhé světové a Formanovo drama z blázince

Co si pustit o víkendu: Československý kanibal, John Wick z druhé světové a Formanovo drama z blázince
Zdroj: Antti Rastivo / Freezing Point Oy / propagační materiál
FILMY A SERIÁLY HBO MAX NETFLIX NETFLIX FILMY PROGRAM DISNEY+ PROGRAM HBO MAX VOYO
Uložit Uložené

Týden utekl jako voda a před námi je konečně víkend. Přemýšlíš, co si pustit? Nezoufej a čti naše tipy.

Každý týden ti přinášíme tipy na žánrově různorodé filmy, které jsou k dispozici na platformách jako Netflix, HBO Max, KVIFF.TV, SkyShowtime a Disney+. Nezáleží na tom, jestli se vezeš na vlně nových blockbusterů, nebo miluješ starou klasiku, vždy ti nabídneme od každého něco.

Metoda Markovič: Hojer (Voyo)

Ladislav Hojer patřil k nejbrutálnějších vrahům a kanibalům v Československu. Zabil a znásilnil pět žen. Nový seriál, který můžeš vidět na Voyu, odhaluje bez příkras reálnou policejní práci v tehdejším socialistickém Československu a zaměřuje se na vztah kriminalisty Jiřího Markoviče s Hojerem. Pokud máš rád*a poctivé dobové kriminálky, Metodu Markovič: Hojer si určitě pusť. O děsivých vraždách Ladislava Hojera jsme psali v tomto článku, kde se dozvíš, jak vraha policie dopadla a další podrobnosti. 

Metoda Markovič: Hojer 
Česko, 2024, 5 h 42 min (Minutáž: 57 min)
Režie: Pavel Soukup

Sisu (HBO Max)

Přímočarý a zručně natočený akční film se odehrává během druhé světové války v divokém Laponsku a je přirovnáván k válečnému Johnu Wickovi. Je tu zlato, zima, Laponsko a osamělý Fin, který kosí nácky jako ve videohře. Jestli si chceš pustit hodinu a půl čistokrevné akční jízdy, Sisu je tu pro tebe.

Sisu
Finsko / Velká Británie, 2022, 91 min (alternativní 88 min)
Režie: Jalmari Helander

Víly z Inisherinu (Disney+)

Na odlehlém ostrově západně od pobřeží Irska se celoživotní přátelé Pádraic (Colin Farrell) a Colm (Brendan Gleeson) ocitnou ve složité situaci, protože Colm nečekaně ukončí jejich přátelství. Komediální drama Martina McDonagha (V Bruggách, Tři billboardy kousek za Ebbingem) je především hereckým koncertem Farrella a Gleesona, a přestože se jedná o výbornou konverzačku v úžasné krajině, vyžaduje trochu divácké trpělivosti. 

Víly z Inisherinu
Irsko / Velká Británie / USA, 2022, 114 min
Režie: Martin McDonagh

Přelet nad kukaččím hnízdem (Netflix)

Totální klasika režiséra Miloše Formana, ve které excelují Jack Nicholson a Louise Fletcher, je adaptací románové satiry spisovatele Kena Keseyho. Drama si v roce 1976 odneslo pět Oscarů včetně nejlepšího filmu a režie, Fletcher i Nicholson za své výkony rovněž získali zlatou sošku. Film zachycuje střet dvou světů – svobodomyslného a hlučného buřiče McMurphyho a zásadové, přísné vládkyně ústavu sestry Ratchedové. Jestli hledáš dokonalé drama, ze kterého dvě hodiny nespustíš oči, Přelet nad kukaččím hnízdem je tvůj film.

Přelet nad kukaččím hnízdem
USA, 1975, 133 min (alternativní 129 min)
Režie: Miloš Forman 

„Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ (KVIFF.TV)

V sobotu 27. ledna si připomínáme 79. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora Osvětim-Březinka. KVIFF.TV při této příležitosti zařadil do videotéky černou komedii od rumunského režiséra Rada Judeho, která vyhrála 53. ročník karlovarského filmového festivalu. Jestli máš o víkendu chuť na pořádný art, laď KVIFF.TV.

„Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“
Rumunsko / Česko / Francie / Bulharsko / Německo, 2018, 140 min
Režie: Radu Jude
Domů
Sdílet
Diskuse