Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Máš chuť na pizzu, jsi v Praze, a nevíš, kam zajít? Co takhle navštívit podnik, který jen tak někdo nezná?
Pizza je oblíbeným jídlem mnohých z nás; například Američané a Američanky denně snědí přibližně 100 hektarů pizzy, což je asi 350 kousků za sekundu. Více než 41 procent z nich jí pizzu každý týden a každý osmý člověk v Americe si ji dá každý den.
Což vlastně ani nezní jako příliš přehnaná statistika. Pizza je oblíbená po celém světě – ať už ta mražená, domácí, nebo připravená v restauraci. Každý z nás má navíc pravděpodobně svou oblíbenou pizzerii, kam se rád vrací. Právě z toho důvodu nám ale může unikat mnoho skvělých podniků, o kterých bychom rozhodně měli vědět.
Právě proto přinášíme seznam pěti top restaurací, které jen tak někdo nezná. Některé z nich vlastní lidé z Itálie či Sicílie, některé Češi. Některé jsou dražší, některé levnější. Všechny ovšem stojí za návštěvu. Buon appetito!
Otvírací doba: úterý až čtvrtek 11:00–22:00, pátek až sobota 11:00–23:00 Pizzy v rozmezí: 250–440 korun
Pizza Da Pietro se zrodila v Plzni v roce 2013. Nejdříve se jednalo o obchůdek s italskými produkty, který se ovšem následně transformoval v pizzerii. Od té doby se o ní nesly legendy zvěstující, že se jedná o nejlepší pizzu v České republice (nebo přinejmenším o jednu z nejlepších pizz). Da Pietro se proto nakonec objevila i v Praze. Doporučujeme pizzu Napoli nebo Al prosciutto cotto. Výborně ovšem vypadaly i všechny ostatní.
Pro ilustraci můžeme přiložit odposlechnutou konverzaci od vedlejšího stolu (ano, víme, že se to nemá...). Obsluha došla k postaršímu muži a brala si od něj špinavé talíře od předkrmů. Pán se na ni s úsměvem v očích obrátil a řekl: „Na hodně místech v Praze arancini neumí dělat (rýžové kuličky, které jsou národním sicilským jídlem, pozn. red.). Ty vaše jsou ale výborné.“
Otvírací doba: středa až neděle 11:30–22:00 Pizzy v rozmezí: 230–280 korun
Slice Slice Baby založila Kateřina Jakusová. Původně se jednalo o pop-up pizzerii (její příběh jsme popsali tady), ovšem v listopadu minulého roku konečně vznikla krásná a útulná kamenná pizzerie. Tamní pizzu si již mnozí spojují s takzvaným „umami stardust“, tedy s posypem z lahůdkového droždí a misa, který má imitovat granu či jiný tvrdý sýr. Výborné.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dozvíš po odemknutí?
Kam na geniální pizzu na Vinohradech, v okolí Václaváku, na Andělu i jinde v Praze.
V Praze ti hned na dvou místech tuhle pochoutku naservíruje Ital, který se učil dělat pizzu u YouTube a došel až k mistrovství.
Kde najdeš podnik, který boduje i v evropském žebříčku nej pizzerií.
Máš radši tradiční Itálii, nebo inovativní příchutě? V našich tipech najdeš vše.
Odemknutím podpoříš kvalitní autorskou tvorbu REFRESHER+. Díky tomu pro tebe můžeme testovat skvělé podniky na vlastní kůži a přinášet ti žhavé tipy nejen z gastra!
Překvapí i zajímavé a originální příchutě. Co takhle pizzu s omáčkou z čedaru a piva? I takovou tady najdeš. Když jsme se Kateřiny v rozhovoru ptali, jak to má s těmi italskými tradicemi – dodržovat, nebo nedodržovat –, odpověděla: „Je to pro mě spíš o inspiraci. Nejsem puritán nebo člověk, který by lpěl na tradicích.“
Mimochodem, věděl*a jsi, že celosvětový trh s mraženou pizzou měl v roce 2020 hodnotu 21,5 miliardy dolarů? Nebo že Pizza Hut je s více než 18 tisíci provozovnami největším řetězcem pizzerií na světě?
Otvírací doba: neděle až čtvrtek 12:00–22:00, pátek až sobota 12:00–23:00 Pizzy v rozmezí: 195–405 korun
Rosario Massimo Giuliana se narodil v malém městečku v srdci Sicílie. Giuliana je sice vystudovaný geodet, ale právě vášeň k vaření ho přivedla k tomuto „bílému umění“. Za posledních deset let pomáhal s otevřením dvacítky restaurací v několika zemích: v Itálii, Velké Británii a Belgii. Následně otevřel Amunì na pražských Vinohradech. Dnes se proto považuje nejen za zakladatele, ale také „otce kvásku a autora receptů“.
A Amunì určitě nechceš vynechat. Stylová restaurace totiž nabízí ještě lepší pizzu (není divu, že se v roce 2023 objevila v seznamu „excelentních evropských pizzerií“, který dal dohromady projekt 50 Top Pizza). Mají nespočet druhů a z naší zkušenosti si zde nelze vybrat špatně. Mezi ty cenově dostupnější patří klasiky – Marinara, Margherita nebo třeba Prosciutto e funghi. Pak zde ovšem najdeš i skutečně výběrové kombinace. Například pizzu Prosciutto crudo San Daniele, burrata, mostarda di fichi e fior di latte, tedy pizzu s oblíbeným sýrem burrata a sladkou fíkovou hořčicí.
Otvírací doba: pondělí až neděle 11:00–22:30 Pizzy v rozmezí: 219–369 korun
Tohle místo bys asi jen tak nenašel*nenašla. Skrývá se, poměrně nenápadně, přímo v centru u Václavského náměstí. A rozhodně stojí za vyzkoušení, což si nemyslíme jen my. I tento podnik se v roce 2023 zařadil mezi „excelentní pizzerie“ podle 50 Top Pizza.
Majitel pochází z Neapole a jeho pizza tomu odpovídá. Má tenký střed, vyšší okraje, křupavý spodek a je tvořena z kvalitních surovin. Majitele můžeš potkat i v restauraci a do italských končin tě přenese i hojně používaná italština. Nezbývá než říct: Tutto bene!
Otvírací doba: pondělí až sobota 11:30–21:30 Pizzy v rozmezí: 155–250 korun
Když byl Francesco malý, pizzu rád neměl. V 16 letech ovšem poprvé ochutnal tu neapolskou. „Byla to láska na první sousto,“ svěřil nám již dříve. Okouzlila ho natolik, že se ji naučil dělat podle YouTube a o mnoho let později otevřel vlastní pizzerii v pražských Nuslích. A pak ještě druhou, tentokrát u Anděla. Jeho pizzy mnozí označují za nejlepší v Praze. Za nás ovšem nemá cenu porovnávat – všechny z našeho seznamu jsou výborné a každá je specifická tím svým.
Frankie se nebojí výzev. Nedávno například vystoupil v pořadu CNN Prima News, kde komentoval zásadní dilema. Ananas na pizze: ano, nebo ne?
Již minule nás prosil: „Oproti jiným pizzám ve městě jsou ty naše navíc poměrně malé, mají 25 centimetrů. Mohla bys to tam nějak vtipně napsat? Aby lidi nebyli zklamaní, pokud přijdou.“ A tak to připomínáme i nyní.
Nakonec bychom ještě rádi vyzvedli pražské klasiky. Milujeme například restauraci Pizza Nuova (tento podnik se v roce 2023 zařadil mezi top padesát nejlepších pizzerií v Evropě) nebo San Carlo Pizza Napoletana e Cucina Mediterranea (tato opět bodovala mezi „excelentními evropskými pizzeriemi“). Pokud ovšem chceš vyzkoušet něco nového – příště už budeš vědět.