Máš chuť na pizzu, jsi v Praze, a nevíš, kam zajít? Co takhle navštívit podnik, který jen tak někdo nezná?
Pizza je oblíbeným jídlem mnohých z nás; například Američané a Američanky denně snědí přibližně 100 hektarů pizzy, což je asi 350 kousků za sekundu. Více než 41 procent z nich jí pizzu každý týden a každý osmý člověk v Americe si ji dá každý den.
Což vlastně ani nezní jako příliš přehnaná statistika. Pizza je oblíbená po celém světě – ať už ta mražená, domácí, nebo připravená v restauraci. Každý z nás má navíc pravděpodobně svou oblíbenou pizzerii, kam se rád vrací. Právě z toho důvodu nám ale může unikat mnoho skvělých podniků, o kterých bychom rozhodně měli vědět.
Právě proto přinášíme seznam pěti top restaurací, které jen tak někdo nezná. Některé z nich vlastní lidé z Itálie či Sicílie, některé Češi. Některé jsou dražší, některé levnější. Všechny ovšem stojí za návštěvu. Buon appetito!
Da Pietro Praha
Pizzy v rozmezí: 250–440 korun
Pizza Da Pietro se zrodila v Plzni v roce 2013. Nejdříve se jednalo o obchůdek s italskými produkty, který se ovšem následně transformoval v pizzerii. Od té doby se o ní nesly legendy zvěstující, že se jedná o nejlepší pizzu v České republice (nebo přinejmenším o jednu z nejlepších pizz). Da Pietro se proto nakonec objevila i v Praze. Doporučujeme pizzu Napoli nebo Al prosciutto cotto. Výborně ovšem vypadaly i všechny ostatní.
Pro ilustraci můžeme přiložit odposlechnutou konverzaci od vedlejšího stolu (ano, víme, že se to nemá...). Obsluha došla k postaršímu muži a brala si od něj špinavé talíře od předkrmů. Pán se na ni s úsměvem v očích obrátil a řekl: „Na hodně místech v Praze arancini neumí dělat (rýžové kuličky, které jsou národním sicilským jídlem, pozn. red.). Ty vaše jsou ale výborné.“
Slice Slice Baby
Pizzy v rozmezí: 230–280 korun
Slice Slice Baby založila Kateřina Jakusová. Původně se jednalo o pop-up pizzerii (její příběh jsme popsali tady), ovšem v listopadu minulého roku konečně vznikla krásná a útulná kamenná pizzerie. Tamní pizzu si již mnozí spojují s takzvaným „umami stardust“, tedy s posypem z lahůdkového droždí a misa, který má imitovat granu či jiný tvrdý sýr. Výborné.
Co se dozvíš po odemknutí?
- Kam na geniální pizzu na Vinohradech, v okolí Václaváku, na Andělu i jinde v Praze.
- V Praze ti hned na dvou místech tuhle pochoutku naservíruje Ital, který se učil dělat pizzu u YouTube a došel až k mistrovství.
- Kde najdeš podnik, který boduje i v evropském žebříčku nej pizzerií.
- Máš radši tradiční Itálii, nebo inovativní příchutě? V našich tipech najdeš vše.
- Odemknutím podpoříš kvalitní autorskou tvorbu REFRESHER+. Díky tomu pro tebe můžeme testovat skvělé podniky na vlastní kůži a přinášet ti žhavé tipy nejen z gastra!