Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2024 v 9:59
Čas čtení 1:12
Veronika Ábelová

Toto je nejmladší známá matka v historii. Porodila už ve věku pěti let

Toto je nejmladší známá matka v historii. Porodila už ve věku pěti let
Zdroj: Flickr/ Maureen Bright/ volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Příběh dívky, která porodila syna v pěti letech, se odehrál v roce 1939. Lina se tak stala nejmladší matkou na světě. Tento případ zůstává dodnes záhadou.

Lina Medina pocházela z odlehlé andské vesničky v Peru. Zdálo se, že se její život nijak neliší od ostatních dětí v jejím věku, až do dne, kdy si její rodiče všimli něčeho neobvyklého. Lině se zvláštně zvětšovalo břicho, což rodiče znepokojovalo. Lékaři se domnívali, že by mohla mít nádor v břiše. Po několika vyšetřeních se ale ukázalo, že je dívka v sedmém měsíci těhotenství.

Doporučeno
Příběh Američanky, která se 12 let nepohnula z gauče: Když ji záchranáři našli, části jejího těla se „roztékaly“ do matrace Příběh Američanky, která se 12 let nepohnula z gauče: Když ji záchranáři našli, části jejího těla se „roztékaly“ do matrace 10. května 2024 v 16:00

O pár týdnů později, 14. května 1939, Lina porodila císařských řezem zdravého chlapečka jménem Gerado. Jméno získal po lékaři, který se o Linu staral. Dívka se tak stala nejmladší matkou v historii, která porodila v pouhých pěti letech, sedmi měsících a 17 dnech. Později se zjistilo, že Lina měla plně vyvinuté pohlavní orgány a prošla si předčasnou pubertou. Údajně měla menstruovat už v osmi měsících. Předčasná puberta a vyvinuté pohlavní orgány zapříčinily to, že byla dívka fyzicky schopná otěhotnět. Otázkou ale zůstávalo, kdo je otcem malého chlapečka.

Doktor Gerado a Lina Medina.
Doktor Gerado a Lina Medina. Zdroj: Flickr/Alejandro/na voľné použitie

Zpočátku se úřady domnívaly, že tento tragický případ byl důsledkem incestu. Policie ze sexuálního obtěžování nejvíce podezřívala otce dívky Tilburela. Ten byl zatčen za sexuální napadení, ale kvůli nedostatku důkazů byl následně propuštěn. Nikdo se dodnes nedozvěděl, kdo byl otcem Gerada. Samotná Lina na tuto otázku nikdy neodpověděla.

Gerado byl zprvu vychováván jako Linin bratr. V deseti letech se ale dozvěděl pravdu. Lina se po několika letech provdala za muže jménem Raul Jurado a v roce 1972 se jí narodil další syn. Byl tedy o více než třicet let mladší než Gerado, kterého Lina porodila v pěti letech. Gerado tragicky zemřel ve 40 letech na leukémii.

Před dvaceti lety měla Lina žít ve stísněném domě v chudé a nebezpečné čtvrti v Peru. Jakýkoliv kontakt s novináři odmítala a stranila se v soukromí. Nyní by Lině mělo být 90 let, jestli je stále naživu, není jasné. Přesto je stále nemladší matkou v historii.

Domů
Sdílet
Diskuse