Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti L'Oréal.
30. června 2024 v 18:00
Čas čtení 2:58
Sponzorovaný obsah

Tohle jsou důvody, proč se ti mastí vlasy. 9 zlozvyků, které to zhoršují a nejspíš je děláš i ty

Tohle jsou důvody, proč se ti mastí vlasy. 9 zlozvyků, které to zhoršují a nejspíš je děláš i ty
Zdroj: Unsplash / emy / Tim Mossholder /Pexels / Lola Russian
MÓDA PÉČE O VLASY
Uložit Uložené

Působí zplihle, špatně se upravují a nemají objem. To jsou nejčastější problémy, které trápí majitele mastných vlasů. Jestli k nim patříš, určitě víš, o čem je řeč.

Možná tě to překvapí, ale samotná tvorba mazu není negativní věc. U každého vlasového kořínku se totiž nachází potní žláza, která vytváří maz, aby ochránila pokožku před vysušením a vnějšími vlivy, jako je prach nebo UV záření. Pokud se však maz tvoří ve velkém množství, může tě to dost potrápit. 

Za nadměrnou tvorbu mazu je zčásti zodpovědná genetika, ale ve velké míře se dá ovlivnit životním stylem. Způsobuje ho stres, hormonální změny nebo nevhodný jídelníček. A také špatně nastavená pečující rutina či každodenní zlozvyky, které si možná ani neuvědomuješ. Tohle jsou ty nejčastější z nich.

Doporučeno
Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku 1. července 2024 v 8:00

Saháš si do vlasů během dne

Pohrabávání vlasů sice vypadá efektivně, ale výsledný efekt není zrovna to, co chceš. Právě tím, že si do vlasů často saháš, totiž podporuješ vyšší tvorbu mazu. Je to zlozvyk, který možná bude těžké odbourat, ale určitě to zkus, výsledek stojí za to.

vlasy
Zdroj: Pexels / Bennie Lukas Bester

Používáš nevhodnou kosmetiku a ve špatném pořadí

Na mastící se pokožku hlavy bys měl*a používat speciální kosmetiku, která působí tak, aby předešla nadměrné tvorbě mazu. K tomu je určena řada Hyaluron Pure od Elseve L'Oréal Paris, která zahrnuje šampon, balzám na vlasy a hloubkově čisticí sérum s kyselinou salicylovou.

Doporučeno
Vercetti: Léčebna mi nechala jizvy na duši a už bych se tam nevrátil. Závislost na prášcích je horší než tvrdé drogy Vercetti: Léčebna mi nechala jizvy na duši a už bych se tam nevrátil. Závislost na prášcích je horší než tvrdé drogy 29. června 2024 v 10:00

Klíčová je také rutina – tedy to, jestli produkty používáš ve správném pořadí, abys zajistil*a jejich maximální účinek. Jako první bys měl*a použít sérum na pokožku hlavy, které účinně čistí a exfoliuje vlasovou pokožku, čímž odstraňuje přebytečnou mastnotu a bakterie. Zároveň obsahuje kyselinu hyaluronovou, díky čemuž poskytuje pokožce hydrataci. Pro dosažení maximálního efektu ho stačí jemně vmasírovat do pokožky hlavy a nechat 15 minut působit. Následně si vlasy důkladně umyješ čisticím a hydratačním šamponem Hyaluron Pure. Posledním krokem je balzám Hyaluron Pure, který následně vlasy od kořínků po konečky vyživí, aby vypadaly zdravě a leskle.

vyzkoušej sérum elseve l'oreal hyaluron pure
L'Oréal
Zdroj: L'Oréal

Myješ si vlasy moc nebo málo

Nadměrné mytí vlasů vede k narušení struktury vlasových folikul, což způsobuje vyšší produkci mazu na pokožce hlavy. Když si vlasy budeš naopak nechávat dlouho mastné, začne se na nich hromadit pot, zbytky produktů a další nečistoty. Jestli čekáš univerzální radu na to, jak často vlasy mýt, tak tě musíme zklamat. Záleží na faktorech, jako je typ vlasů nebo jestli jsou chemicky ošetřené. Obecně ale lze říci, že vlasy by sis měl*a mýt pokaždé, když vypadají zplihle a mastně. Právě u mastných vlasů to může být častěji než u jiných typů.

Doporučeno
Invaze do Iráku nebo vymývání mozků podle CIA. Tohle jsou pravdivé konspirační teorie, kterým nejdřív nikdo nevěřil Invaze do Iráku nebo vymývání mozků podle CIA. Tohle jsou pravdivé konspirační teorie, kterým nejdřív nikdo nevěřil 29. června 2024 v 8:00

Myješ si vlasy špatně

Člověk by si řekl, že mytí vlasů je celkem jasná disciplína, ale vlastně existuje dost věcí, které se na něm dají pokazit. Tou první je teplota vody. Ideální je voda vlažná, v příliš horké se tvoří maz. Druhou chybou je nedůkladnost. Produkty je nutné pomocí krouživých pohybů pečlivě vmasírovat do pokožky, aby se vlasy opravdu zbavily nečistot. 

Chodíš spát s mokrými vlasy

Jestli něčím vlasům opravdu hodně škodíš, tak je to tenhle zlozvyk. Nejenže pak budou poničené a lámavé, ale také tím vytváříš ideální prostředí pro plísně a bakterie. Vlasy po umytí maximálně na chvíli zabal do ručníku, jemně z nich vymačkej vodu a poté ošetři tepelnou ochranou a vysuš fénem. Nikdy je ručníkem nedrhni!

spánek, postel
Zdroj: Pexels / Rachel Claire

Zapomínáš prát čepice a povlak na polštář

Mikrobům se skvěle daří také v období, kdy hodně nosíš čepice – ať už jsou to zimní vlněné čepice, nebo kšiltovky. Pokožka hlavy se snadno zapaří, proto je důležité čepice pravidelně prát. Stejně tak povlak na polštář, na kterém každý den trávíš hned několik hodin.

Děláš si utažené účesy

Mastné vlasy není vhodné neustále stahovat do upnutých culíků a podobných účesů. Chápeme, že právě ve dnech, kdy vypadají zplihle, máš největší nutkání schovat je pod čepici nebo stáhnout do drdolu, ale raději jim věnuj pár minut kvalitní péče s L'Oréal Hyaluron Pure. Uvidíš, že se ti odmění zdravým vzhledem.

L'Oréal, péče o vlasy
Zdroj: L'Oréal

Používáš špinavý hřeben

Na pravidelné čištění nezapomínej ani u hřebenu. Častým česáním si roznášíš maz po celé délce vlasů, a pokud navíc hřeben není čistý, dochází k rychlejšímu maštění. Pro mastné vlasy jsou také vhodnější kartáče se zaoblenými zuby, které nedráždí pokožku.

Doporučeno
KVIFF: Den první. Jaký byl zahajovací film festivalu a na co dalšího se těšit? KVIFF: Den první. Jaký byl zahajovací film festivalu a na co dalšího se těšit? 29. června 2024 v 11:30

Zhoršuješ si kvalitu vlasů jídelníčkem

Tvorbu mazu mohou zhoršovat také nejrůznější potraviny, především pak tučné a průmyslově zpracované výrobky, hodně slaná a kořeněná jídla. Do jídelníčku bys měl*a naopak zařadit více ovoce, zeleniny, zdravých tuků a potravin obsahujících železo, zinek a vitaminy C a E. 

Pamatuj na to, že nejlepších výsledků docílíš, když do svého každodenního života zahrneš co nejvíce z uvedených tipů. Jde o problém, který je potřeba řešit komplexně, rozhodně ale nemusíš zoufat, že se ho nezbavíš. Se správnou péčí můžeš za krátkou dobu dosáhnout výrazných výsledků.

Domů
Sdílet
Diskuse