Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2024 v 16:13
Čas čtení 1:52
Veronika Ábelová

Prague Pride bude letos pořádně nabitý. Své si tu najdou introverti i milovníci party

Prague Pride bude letos pořádně nabitý. Své si tu najdou introverti i milovníci party
Zdroj: Prague Pride/ propagační materiál
KULTURA PRAGUE PRIDE 2024
Uložit Uložené

Už za necelý měsíc vypukne 14. ročník festivalu Prague Pride, jehož tématem bude letos rodina. Festivalový týden nabídne rekordních 213 akcí.

O program se postaral nejen festivalový tým, ale zapojily se i pražské kluby, LGBT+ organizace a další neziskovky, Ministerstvo mládeže, školství a tělovýchovy, British Council nebo další umělecké instituce. Rodina je tématem letošního roku, a to nejen ta pokrevní. Festival se zaměřuje i na queer lidi, kteří si rodinu sestavují ze svých přátel a širšího okolí v případě, že vlastní rodina odmítne jejich identitu.

Doporučeno
Sex v dlouhodobém vztahu nemusí být nuda. „Pokud se stane rutina ze sexu, je rutina i v samotném vztahu,“ říká odbornice Sex v dlouhodobém vztahu nemusí být nuda. „Pokud se stane rutina ze sexu, je rutina i v samotném vztahu,“ říká odbornice 15. července 2024 v 13:30
Doporučeno
Oblíbené babské rady a beauty triky za pár korun. Dermatoložka popsala, co opravdu funguje a čemu se raději vyhnout Oblíbené babské rady a beauty triky za pár korun. Dermatoložka popsala, co opravdu funguje a čemu se raději vyhnout 16. července 2024 v 7:00
Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře máš nakoukané filmy Tima Burtona? KVÍZ: Jak dobře máš nakoukané filmy Tima Burtona? 15. července 2024 v 16:00

Během celého týdne vystoupí několik desítek drag queens a drag kings z Česka i zahraničí. Ti se objeví v Pride Village na Střeleckém ostrově, nočních klubech, kavárnách i na Letné. Prostor na festivalu dostane i travesti. Jednou z vystupujících bude i drag performerka Kara Van Park, která působí v londýnském West Endu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Prague Pride (@prague.pride)

V rámci festivalu se uskuteční několik přednášek se spisovateli a spisovatelkami nebo překladateli či překladatelkami z různých nakladatelství, ale i s tvůrci z návštěvnictva. Bude se konat i open air workshop kreativního psaní nebo workshop storytellingu s využitím experimentálních kreativních médií, a to v češtině i angličtině. Na programu bude i večer autorské tvorby se Sappho Salon s jeho speciální Pride edicí zaměřenou na rodinu. Nebude chybět ani queer poezie, slam poetry nebo živé natáčení podcastů.

Do Prahy také zavítají LGBT+ aktivisti a aktivistky z různých kultur a zástupci a zástupkyně LGBT+ hnutí ze zemí visegrádské čtyřky. V sobotu 10. srpna proběhne na Letné inspirativní talkshow Pride Voices – hlasy, které mění svět.

Nebude chybět ani hudební program v podání M¥SS KETA, Lotic nebo Lazy Flow. Symbol italské queer kultury M¥SS KETA je známá svou písní ze seriálu Bílý lotos a do Prahy zavítá poprvé. Celý festival zahájí francouzský DJ a producent Lazy Flow. Zahajovací afterparty potom rozjede Jan Cina aka La Chica v DJském duu s Just Karen. Vstupenky na koncerty jsou dostupné na GoOut.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Prague Pride (@prague.pride)

Na své si přijdou téměř všichni, protože Pride se snaží vyhovět návštěvníkům různého založení, prožívání a potřeb. V sobotu bude v Pride Parku možnost navštívit HideOUT, kam se návštěvníci mohou schovat před davy a na chvíli si odpočinout. K dispozici bude i krizová interventka, která pomůže i ve znakovém jazyce. Večer se potom ponese v duchu večírků i přátelských setkání pro ty, kteří nevyhledávají záři nočních klubů.

Do pořádání Pridu se zapojily i veřejné instituce a církve. Ministerstvo školství představí novou metodiku pro školy k práci s trans a genderově rozmanitými dětmi. British Council zase připravuje workshop inkluzivní angličtiny. Kromě toho se budou konat i evangelické služby a vystoupí i profesor morální teologie Stephan Goertz z univerzity v Mohuči, který bude diskutovat o žehnání a manželství v pohledu současného křesťanského učení.

Festival odstartuje už 5. srpna a bude trvat až do neděle 11. srpna. Více se dozvíš na jeho webu.

Domů
Sdílet
Diskuse