Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Praha zbořená. Podívej se na ikonické stavby, které už dnes v našem hlavním městě nenajdeš

Holešovická Merkuria

Méně známým příkladem zbourané budovy je sídlo československého podniku zahraničního obchodu Merkuria, které se nacházelo u rušné Argentinské ulice v Holešovicích.
 
Stavba budovy byla dokončena v roce 1971 podle návrhu architektů Vratislava a Evy Růžičkových. Podle Národního památkového ústavu byla Merkuria unikátní především svou „drsnou poetičností“, díky které se řadila k stylovému proudu brutalismu.   

Doporučeno
Mrakodrap v Ostravě má být nejvyšší budovou v Česku. Takto bude vypadat Mrakodrap v Ostravě má být nejvyšší budovou v Česku. Takto bude vypadat 28. června 2024 v 10:52


„Takřka demonstrativní uplatnění závěsových stěn s intenzivním, nicméně strohým členěním ploch a působivými objemovými kompozicemi z jednotlivých těles. Původní fasáda byla olivově zelená, nyní stříbřitě prosklená. Na fasádě jsou slunolamy,“ píší památkáři o budově na svém webu.
 
Na přelomu tisíciletí se Merkuria dočkala náročné rekonstrukce, během které například přišla o esteticky řešenou vstupní partii. V roce 2001 o její koupi uvažoval pražský magistrát, který v tamních prostorách viděl místo pro umístění svého úřednictva. Ke koupi však nakonec nedošlo a objekt střídal majitele jako na běžícím páse. Nakonec se dostal do rukou developerské společnosti Skanska, která rozhodla o její demolici. 

Budova bývalého podniku Merkuria v pražských Holešovicích.
Budova bývalého podniku Merkuria v pražských Holešovicích. Zdroj: Národní památkový ústav
Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 4 z 5
Zpět
Sdílet
Diskuse