Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2014 11:48
Čas čtení 0:00
Peter Hlavička

Majiteľka Queensu Sime: Mrzí mě množství fakes, které potkávám na ulici (Rozhovor)

MÓDA
Uložit Uložené

Na Slovensku a asi ani v Čechách nenájdeš shop, ktorý by sa už vyše desať rokov aktívne venoval streetwearu a teniskám. Teda až na Queens. Ten úspešne už dlhú dobu

Majiteľka Queensu Sime: Mrzí mě množství fakes, které potkávám na ulici (Rozhovor)

Na Slovensku a asi ani v Čechách nenájdeš shop, ktorý by sa už vyše desať rokov aktívne venoval streetwearu a teniskám. Teda až na Queens. Ten úspešne už dlhú dobu valcuje konkurenciu a na pravidelnej báze pridáva desiatky nových produktov a tenisiek. Za svojich 11 rokov existencie už sa u nich v predaji vystriedalo množstvo rôznych značiek a samozrejme aj exkluzívnych párov sneakers, no okrem toho stihli hostiť aj niekoľko výstav a dokonca na istý čas vlastnili v spolupráci s Nike aj shop Ikonik. Pri tejto príležitosti sme sa tak rozhodli vyspovedať majiteľku Queensu, Sime, ktorá sama patrí medzi sneakerheads a možno aj vďaka tomu to dotiahla s Queensom až tak ďaleko. 

Majiteľka Queensu Sime: Mrzí mě množství fakes, které potkávám na ulici (Rozhovor)

Minulý rok ste oslávili okrúhle výročie, keďže pôsobíte na trhu už od roku 2003. Čo bol prvotný impulz na založenie Queensu a aké boli začiatky?

To je dlouhá story včetně klasického klišé – bavilo mě experimentovat s módou a od střední jsem věděla, že chci mít svůj obchod, ideálně s oblečením. A samozřejmě díra na tehdejším trhu.

Milovala jsem sekáče a hledání pokladů v nich, v 1998 v prváku na VŠ jsem si tím začala i trochu přivydělávat, od 1999 jsem měla pár svých stojanů s oblečením v ostravském graffiti shopu, kde jsem o prázdninách i pracovala.

Nebyly obchoďáky, nebyly tady řetězce, H&M. Mladí lidi, kteří chtěli být originální a neměli nekonečný rozpočet, se oblíkali v sekáčích nebo „na burze“, tedy na tržnici. V roce 2001 byl ten graffiti shop na prodej, já jsem ale chtěla ještě „v klidu“ dostudovat, tak jsme do toho šli napůl s writerem a tatérem Fisherem a shop s barvami, vinyly, oblečením a postupně i jeho malým salonem fungoval pod jeho jménem Freihand. V obchodě jsem byla každý den a pořád ještě 90 % oblečení tvořily věci ze sekáčů – retro teplákovky adidas nebo Puma pro b-boye, Carhartt, Dickies chinos, Fila atd. Vydělané peníze se hned vracely zpátky do nového zboží. Postupně jsem navázala kontakty v Polsku, kde byla celá hip hop kultura minimálně o tři kroky před náma, mimo jiné každý lepší raper měl už svou značku oblečení, protože textilní průmysl v PL historicky byl a je na dobré úrovni.

Dostudovala jsem, odkoupila Fisherovu půlku shopu, a abych se uživila, bylo třeba expandovat - Ostrava je malá. Logicky jsem vybrala Brno, kde nic podobného nebylo a měla jsem tam spoustu kámošů. Nechtěla jsem úplně obligátní jméno pro hip hopový krám a Queens mi z toho hezky vyplynulo nejen jako odkaz na NYC. Otevřeli jsme 1. 12. 2003 v pondělí. Minulou středu jsem byla ještě ve Varšavě pro nové zboží, v pátek při odjezdu mi zkolabovala stoletá dodávka půjčená od rodičů, takže jsem nestihla věci vyclít a shop jsme otvírali s poloviční plánovanou zásobou, ale i tak to byl úspěch!

Majiteľka Queensu Sime: Mrzí mě množství fakes, které potkávám na ulici (Rozhovor)

Byla jsem dost drzá, když jsem s minimálním kapitálem, dvěma malinkými, trochu punkovými obchody, šla v roce 2004 vyjednávat do Pumy, aby nám prodávali retro kolekce, které sem tehdy ani nebyly alokovány. To samé adidas a pak i Nike. O Velikonocích 2005 jsme dostali první zboží Nike z české distribuce, bílé Air Force 1 Mid s červeným a zeleným swooshem - to byl rozhodně velký moment pro Queens. Ještě v létě mě na berlínském veletrhu Bread And Butter z několika stánků prostě vykázali, že na to nemám. V listopadu 2005 jsme pak otevřeli shop v Praze, díky eshopu (od 2004) o nás lidi věděli a na stejném místě fungujeme stále. Na Slovensku Yaksha otevřel franchizy nejprve v roce 2005 v Žilině a následně i v Košicích. Když se rozhodl věnovat naplno ILPP, čekala jsem syna a nechtěli jsme vést pobočky na dálku, takže byly v roce 2011 uzavřeny.

Asi je jasné, že ty začátky teď vnímám dost nostalgicky, byl to workoholismus na vysoké úrovni, pravidelně přerušovaný dancehallovýma nebo rapovými koncerty ve Vídni, Berlíně nebo Varšavě. Po cestě jsme přibrali samozřejmě i zboží pro shop. Noci strávené na celnici a v té staré dodávce v řadě s kamiony - blondýna v akci, 60 tisíc kilometrů najetých ročně, aspoň tuna oblečení, co mi osobně prošla rukama z regálů ve skladech, než se všechno konečně začalo řešit online, hejt, který na mně házelo několik šílených lidí včetně vykrádaček nebo cihel ve výlohách, než se to všechno začalo řešit na sociálních sítích.

S príchodom eura sa Slovákom akosi otvorili peňaženky a dovolia si minúť na oblečenie viacej, než kedysi. Míňajú u vás ľudia dnes viac ako v minulosti, alebo je cítiť rozdiel aj medzi Slovákmi a Čechmi?

Slováci a hlavně Slovenky byli většinou ochotni vydat víc peněz najednou, kupují si u nás dražší věci, extravagantnější, takové, které na Slovensku neseženou. Jde vidět, že Slovensko móda baví, umí kombinovat, vždyť i Refresher je slovenský lifestylový magazín, takže bod pro vás. S růstem celkových prodejů roste samozřejmě i prodej na Slovensku, zrychlili jsme dodání, snížili cenu poštovného a limit pro poštovné zdarma je pro CZ i SK stejný. Vidíme, že Queens.cz vás evidentně baví, a my děkujeme za přízeň!

Majiteľka Queensu Sime: Mrzí mě množství fakes, které potkávám na ulici (Rozhovor)

V minulosti už mal Queens svoje pobočky aj na Slovensku. Ľudia si však vtedy veci z vašej ponuky veľmi nešli, no dnes by sa najmä skrz tenisky mohla situácia dosť zmeniť. Nerozmýšľali ste o znovuotvorení niektorej predajne Queensu aj na Slovensku?

Oni si to někteří lidi šli, ale nebylo jich pro provoz kamenných poboček dost, bohužel. Aktuálně je naší prioritou na Slovensku online prodej, radši opravdu rychle a s poštovným zdarma odešleme slovenskému zákazníkovi double boxed tenisky přímo domů/do práce. Naše slovenská spojka Yaksha už by asi taky nechtěl být muž za pultem. Náklady na kamennou pobočku jsou vysoké, snižuje se tím i rychlost odbavení objednávek, ale nikdy neříkej nikdy, nejen Bratislava je krásné město!

Majiteľka Queensu Sime: Mrzí mě množství fakes, které potkávám na ulici (Rozhovor)

Pri príležitosti rôznych spoluprác ste už priniesli niekoľko projektov s upravenými teniskami alebo vlastnými tričkami. Dokonca aj teraz máte v ponuke niekoľko Queens tričiek so sneaker potlačou alebo rôzne iné doplnky. Plánujete sa venovať vlastnému merchu viac? Dočkáme sa aj iných vecí z vašej dielne?

Chystáme kromě triček i jiné věci, držíme si pěsti, aby všechny domluvené spolupráce klaply!

Za posledné roky síce pribudlo do vašej ponuky množstvo nových značiek a rôznych kolekcií, no stále sa držíte prevažne klasického streetwearu. Rozmýšľali ste niekedy aj nad tým, že by ste úplne zmenili svoju ponuku alebo ste s ňou stále spokojní?

Úplně měnit něco, co umíme, má to úspěch a funguje, nechceme, jsme za to rádi. Nicméně kosmetické úpravy nabídky samozřejmě průběžně probíhají. Postupně zařazujeme nové a vyřazujeme nefunkční značky, mění se i objem zboží, které od těch jednotlivých značek prodáme. Uvědomujeme si, že některé značky teď vedle sebe asi úplně nehrají, to by se v budoucnu mohlo upravit. Finální volba outfitu je vždycky na zákazníkovi, co s čím skombinuje. Navíc ta móda se tak rychle vrací, točí a opakuje - čekám nejpozději příští rok baggy jeans, když jsou 90s dresy nebo grillz už zpět.

Máme i vysněné značky, které bychom měli rádi v nabídce, ale ne každý nám zboží prodat chce a ne od každého ho chceme my. 

Vyzkoušeli jsme si ve spolupráci s Nike koncept malého, především sneakers shopu Ikonik, který bohužel dojel na kombinaci několika nepříznivých faktorů, RIP. Ale v průběhu podzimu chystáme jeden nový projekt, zatím víc neprozradím, všechno se včas dozvíte!

ikonik. coolture store x PSH Epilog release party 2010

Majiteľka Queensu Sime: Mrzí mě množství fakes, které potkávám na ulici (Rozhovor)

Nových kolekcií a rôznych nových modelov tenisiek je síce v dnešnej dobe dosť, no vo vašej ponuke sa okrem nich nájde stále aj množstvo klasických vecí, ako napríklad Air Force 1, šiltovky New Era alebo hodinky G-Shock. Ktoré veci si z tvojho pohľadu majiteľky Queensu idú ľudia celkovo najviac?

Věci, které zmiňuješ, patří mezi klasiku streetwearu, evergreen. Každý by měl mít jeden kousek doma, tím prostě outfit nezkazíš. Tyhle klasiky jsou stále žádané, prodáváme i různé limitované, prémiové edice, jejich kvalita je vysoká, proto nemáme problém je mít stále v nabídce. Vždycky jsme se snažili prodávat i jiné věci než jen ty, které teď zrovna chtějí všichni a „prodávají se samy“, dlouho trvalo, než zákazníci přijali třeba dnes tak oblíbené Nike Air Max – prodáváme je od roku 2005 a teprve poslední dva roky jsou akceptovány za plnou cenu. Už s New Balance bylo to přijetí rychlejší a uvidíme, jak dlouho to bude trvat u Asics a KangaRoos. V oblečení je ale prodejnost nových trendů vs. klasiky srovnatelná.

Vo svete tenisiek si známa najmä ako dlhoročná zberateľka s množstvom párov. Ako hodnotíš dnešný sneaker svet a celkovú orientáciu ľudí z našich končín ohľadom tenisiek.

Hype a reselling, konečně i u nás! Už to možná trošku opadá, ale loni mi to přišlo až moc. Je skvělé sledovat, jak postupně vznikla solidní komunita, která se perfektně orientuje ve hře, neváhá kempovat, utrácet velké částky za limited shit a top vzhled je pro ně denní nutnost. Pro někoho je to možná povrchní, ale já cením nadšení pro tuhle věc, bez nich by to tu usnulo!

Mrzí mě množství fakes, které potkávám na ulici, ale zároveň mám radost, kdykoli i někde v menším městě zahlídnu hezké boty, o které se majitel evidentně s láskou stará. Celkově jsou teď tenisky znovu žádané zboží, ať už hodně barevné nebo naopak minimalistické, takže třeba v Praze by si člověk hlavu ukroutil.

Majiteľka Queensu Sime: Mrzí mě množství fakes, které potkávám na ulici (Rozhovor)

Asi najvýznamnejším releasom vo vašej histórii boli tenisky Nike Air Yeezy 1 a 2. Najmä okolo druhého modelu bol však poriadny ošiaľ a niektorí ľudia považovali celý release za výmysel z tým, že si tenisky rozdelili ľudia z Queensu a do predaja sa už nedostali. Ako to vlastne bolo? (Nemusíš odpovedať)

K tomu je těžké něco dodávat, proběhlo toho netem už tolik a těžko teď vysvětlíš, jak to celé doopravdy bylo.  Díky za tyhle příležitosti, bohužel jsme čtyřmi kusy nemohli uspokojit všechny.

Určitá skupina ľudí sa už aj u nás prispôsobila zahraničnej vlne a neváhajú tak kvôli teniskám ísť kempovať pred obchod aj niekoľko hodín. Ktoré tenisky z histórie Queensu, okrem Yeezys spravili podľa teba najväčší hype  alebo ktoré boli najväčším prekvapením?

V únoru 2013 čekalo kvůli Lebron X Cork už šílených 16 hodin před releasem v Praze před krámem 7 lidí, bylo 7 párů. Tehdy přijel kluk z Wroclawi v 9 večer a už bylo pozdě, takže jel domů. Prostě úlet!

Milujeme Tenisky, prvá výstava tenisiek v našich končinách, ktorá sa v roku 2011 konala v suteréne Queensu.

Majiteľka Queensu Sime: Mrzí mě množství fakes, které potkávám na ulici (Rozhovor)
Majiteľka Queensu Sime: Mrzí mě množství fakes, které potkávám na ulici (Rozhovor)

Osobne síce viem, ako funguje chod obchodu, no mnohí ľudia stále nevedia najmä v komentároch na Facebooku pochopiť, že ceny jednotlivých produktov sú už dopredu dané a že si ich nevymýšľate z hlavy. Môžeš oboznámiť našich čitateľov s celým procesom, ktorý prebehne než sa k vám na stránku napríklad dostane jeden pár Jordanov?

Cesta je to dlouhá předlouhá. Zhruba s půlročním předstihem jedeme do showroomu Nike, kde si prohlížíme vzorky a katalogy s kolekcí na následující období (třeba v červenci na leden - březen následujícího roku). Občas ke kódu není vzorek, ale jen název a popisek barev, nejhůř ve zkrácené krkolomné formě, někdy ještě není stanovena cena, u Js je to docela obvyklé. Na základě poznámek pak během následujích pár dní doma vytvoříme předobjednávku, která je nám potvrzena, postupně dostáváme info o dropech – artiklech, které nakonec nebudou vyrobeny, někdy se objeví i modely, které jsou naopak zařazeny dodatečně. Obvykle se pár dní po deadline předobjednávky na sneakers fórech objeví nějaké fotky nebo skicy bot, které jsme právě ne/objednali a my si trháme vlasy! S blížícím se release datem netrpělivě vyhlížíme kurýra, který veze krabice z holandského centrálního skladu, na mailu už máme potvrzené ceníky pro aktuální sezonu. Když krabice dorazí, vše se zkontroluje, nacení, do každé krabice je vložen návod na použití, zboží se nafotí, nahodíme ho na e-shop. Ve skladu se s nimi naposledy pomazlíme, část se expeduje na pobočky a dle objednávek obratem double boxed balíme a posíláme do celého světa. A pak už jen lajkujeme na instagramu fotky s hashtagem #queens_cz!

A na závěr? Chtěla bych pozdravit svoje lidi, díky za to, jací jste. A teď myslím jak dream team Queens.cz, díky kterému jsem si mohla dát tříletý částečný chill s juniorem v náručí, tak celou tu masu lidí okolo, přátele, umělce, zákazníky i haters – díky vám jsme tam, kde jsme a rozhodně nekončíme. A milí čtenáři Refresheru, starejte se o svoje tenisky, ať jsou pořád fresh!

Domů
Sdílet
Diskuse