Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2015 17:14
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Zaklínač 3 aspiruje díky nádherným detailům, grafice a úžasnému příběhu na kolosální RPG (Preview)

TECH
Uložit Uložené

Detailně jsme se podívali na release nejočekávanější RPG hry roku, který je plánovaný na příští měsíc. Co všechno nám nabídne Witcher 3?

Uběhlo 10 měsíců od doby, kdy jsme vám představili třetího Zaklínače s podtitulem The Wild Hunt. Od té doby byl internet nejednou zaplaven novými gameplay záběry, informacemi a novinkami, takže jsem se měsíc před releasem závěrečné části trilogie o Geraltovi z Rivie rozhodl připravit si pro vás ještě jedno preview, ovšem daleko detailnější, místy zaměřené na zkušenosti novinářů a hráčů, kterým bylo umožněno si hru vyzkoušet.

O čem vlastně bude příběh tentokrát? Budu se snažit neprozrazovat, ale ti, kteří dohráli Zaklínače 2, už vědí, co se v Geraltově světě děje. Ve spojení s válkou probíhá jak život Geralta, všech zaklínačů, tak vlastně každého jednoho člověka, ale i nečlověka. Geralt se ale zaměří na osobní problémy. Vydá se hledat Yennefer, lásku svého života, se kterou to má ale nadmíru těžké. Oba jsou sterilní, což jejich vztahu také nepomáhá. Po nádherné černovlásce ale jde Wild Hunt (Divoký Hon) a rozhodne se nezastaví, dokud ji nezíská pro sebe. Stejně by ho potěšil fakt, že Geralt je mrtvý. Divoký Hon již od nepaměti přinášel lidem bolest, strach a smrt v jejich očích a srdcích, ale zdá se, že se konečně našel někdo, kdo by s tím uměl skoncovat. Ten někdo není nikdo jiný, než Bílý vlk z Rivie, Zaklínač Geralt. V příběhu se ale objeví i Ciri, za kterou bude možné dokonce i hrát. Ciri je někdy líčena jako čarodějnice velmi blízká Geraltovi, no blízká jako dcera. Vrátí se všechny známé postavy (Marigold, Triss Ranuncul, trpaslík Zoltan Chiway) a přibudou nové. Z těch kromě dvojice nádherných žen zaujme nejvíce asi Emhyr var Emre, císař Nilfgaardem namluvený Charlesem Dancetem (Tywin Lannister z Game of Thrones). Co se týče příběhu, ten vychází z knižních předloh, kterých se autoři velmi drží, ale hovoří zejména o budoucnosti, takže se Sapkowski, autor knih a povídek až tak moc neangažoval.

Zaklínač 3 aspiruje díky nádherným detailům, grafice a úžasnému příběhu na kolosální RPG (Preview)

Připravte se, že v tomto případě se příběhem gamesy budete probíjet desítky hodin. V případě, že chcete hru dohrát do konce i s vedlejšími úkoly, čeká vás více než 200 (!!!) hodin questů, hlavních úkolů, objevování obrovského světa (hovoří se až o 30násobku Witchera 2, takže si na malou rozlehlost stěžovat určitě nebudeme). Witcher 3 je totiž obrovský open world vzkvétající živým světem, přírodou, NPC a netvory či příšerami, které budeme lovit za různé odměny. Nebojte se, přítomny budou i teleporty, tedy rychlé cestování napříč mapou. To ale bude fungovat pouze tehdy, pokud budete mít dané body odemčeny, respektive objeveny. Vraťme se ale k příběhu. V něm bude důležité dělat správné rozhodnutí, neboť výrazně ovlivní herní svět kolem vás. Vývojáři potvrdili, že projít tuto hru dvakrát s úplně stejným průběhem je nemožné. Děj je údajně rychlejší, dynamičtější a atraktivnější i pro nehráče série. Hlavní mise jsou poskládány logicky, přičemž i ty vedlejší údajně vůbec nejsou zbytečné. Každá je prvotřídně napsána a dává smysl, stejně jako dává i odměnu. Bude ale zajímavé zjišťovat, jak dlouho nám bude skutečně trvat projetí hry, jelikož herní svět je skutečně gigantický a úkolů enormně mnoho.

Zaklínač 3 aspiruje díky nádherným detailům, grafice a úžasnému příběhu na kolosální RPG (Preview)


Finance si bude třeba pořádně hlídat a dávat pozor, jak s nimi nakládáme. Některé důležité předměty se totiž ve hře nebudou dát najít ani získat nijak jinak, než jejich výrobou, tedy craftováním. To je však údajně velmi drahé. Elixíry a mutageny budou tentokrát plnit mnohem větší roli. Jejich používání bude pro hráče neodmyslitelné, zejména v boji s těžšími soupeři. Například: Pokud jste level 10, nepřítel či monstrum levelu 25 vás může zabít jednou ranou. Ve hře budou 4 obtížnosti, které budete moci měnit i během hry. Právě zde vám nesmírně pomohou elixíry a extrémně silné mutageny. Pokud je jednou použijete, stačí, když budete mít potřebné ingredience a vyrobí se automaticky. Inventář nebude neomezený. Jeho váha bude způsobovat, že se Geralt bude pohybovat těžkopádněji a ztratí na dynamice. Bude proto dobré uskladnit si důležité předměty alespoň v sedle koně. Souboje tak budou mnohem snadnější. Měly by být akčnější, rychlejší a plynulejší, než tomu bylo v ukázkách z minulého roku. Hráče potěší i brutalita a rozsekávání končetin.

Prvních 15 minut ze hry, pozor, obsahuje i malé spoilery


Svět bude obrovský, poskytne neuvěřitelné množství živých a reagujících NPC. Nemusíte se přitom obávat, že v Novigradu, největším městě, budou nějaké NPC naklonované. Každá z postav má svou vlastní úlohu a vzhled. Na krajích městeček jsou řemeslníci. Autoři se inspirovali skutečným středověkem. I díky tomu máte pocit, že se nikdy nenudíte a nikdy nepřecházíte prázdným světem. Hra má dvě obrovské města, několik vedlejších lokalit a samozřejmě dlouhé cesty mezi nimi. Těžko ale psát o těchto věcech, aniž bych se neopakoval po vzoru posledního preview.


Grafika má být na velmi vysoké úrovni. Při nastavení Ultra to pocítí každý hráč. Novináři obdivovali zejména hustotu a kvalitu vegetace či detaily jako mraky vrhající stín. Právě stíny a odlesky by měly uchvátit nejednoho z nás. Počasí je kapitolou samou o sobě. Je dynamické, libovolně se mění a nejednou hráče nepříjemně překvapí. Pozor je třeba dávat především na lodi, která se může nepříjemně rozbít o skály. Vždy se ale dá i potápět či plavat, a to kdekoliv na kterékoli vodní ploše.

Zaklínač 3 aspiruje díky nádherným detailům, grafice a úžasnému příběhu na kolosální RPG (Preview)
Zaklínač 3 aspiruje díky nádherným detailům, grafice a úžasnému příběhu na kolosální RPG (Preview)


Detaily:
- hráč může vyjednávat o ceně za zabití monstra, pokud to však s cenou přepískne, musí přijmout jen minimální odměnu
- hra bude obsahovat řadu miniher od velmi zábavné karetní nazvané Gwin až po dostihy
- Geralt bude zarůstat a bude s ním třeba chodit do holičství
- v Kaer Morhen strávíme okolo 5 hodin, hra za Ciri bude dynamičtější a úplně jiná, než za Geralta. Také si s ní zahrajeme minimálně 5 hodin
- smečka vlků může zaútočit i na vašeho koně, který právě vyjídá jablka z košíku
- Geralt nebude moci velmi interagovat s prostředím, ale pomocí znamení Aard dokáže například rozhoupat houpačku, umí rozbít lahve atd.
- HUD lze vypnout, pokud nemáte rádi QTE, potěší vás fakt, že bitvy se obešly bez nich
- možnost audiovizuální podpory (lidé křičící o pomoc)
- automatické otevírání dveří, už žádné načítání
- při jízdě na koni budeme moci využívat zbraně i znamení stejně jako když půjdeme pěšky
- ve hře je propracovaný ekonomický systém. Budou se dát používat 3 měny a dokonce si i půjčit peníze skrz úvěr

To je asi tak vše, co potřebujete o Witcher 3: The Wild Hunt aka Zaklínač 3: Divoký Hon, vědět. Hra od CD Projekt Red vychází na PC, Xbox One a PS4 už 19. května. My se už nemůžeme dočkat a neočekáváme nic jiného než úžasně strávené chvíle hraním jedné z nejambicióznějších her, jaké se kdy kdo pokoušel stvořit. Podrobnější informace a další obrázky najdete tady.

Domů
Sdílet
Diskuse