Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. června 2015 18:36
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Kolik přibližně stály BBC velkolepé road tripy proslulého Top Gearu?

TECH
Uložit Uložené

Chystáte se cestovat ve velkolepém stylu Top Gearu? Připravte si minimálně takovýto obnos peněz.

Jak jste již určitě postřehli, televize BBC má ve svých plánech spojených s motoristickou show Top Gear jasno a po několika měsíčních spekulacích a dohadech o samotné existenci programu na jeho moderátorské čelo posílá známou postavu z obrazovek, Chrise Evanse, čímž určitě dojde ke ztrátě nejednoho skalního fanouška z dosavadního počtu. Neslavný „konec" slavné show však tentokrát nechme stranou, ostatně, věnovali jsme se mu opravdu pozorně v předešlých článcích. Určitě mi dáte za pravdu, že k Top Gear neodmyslitelně patřily speciální, dobrodružně orientované epizody, nebo pokud chcete road tripy, ve kterých jejich hlavní protagonisté - Jeremy Clarkson, James May a Richard Hammond putovali napříč vždy odlišnou krajinou v předem získaných vozidlech. Ty si během tripu několikrát, většinou vlastnoručně upravili, aby mohli ještě více zaujmout a v neposlední řadě okořenit už i tak opravdu zajímavé a nejednou vtipné dobrodružství.

Přemýšleli jste ale někdy, kolik takové srandy mohly dohromady stát? Ano, pro obrovskou televizi jako je BBC byly výdaje spojené s vedením Top Gear obyčejně jen jakýmisi třískami, zejména pokud jednotlivé série představovaly mimořádnou sledovanost. Zmíněné výpravy však za to určitě stály, a nově, díky partě z britské leasingové společnosti Car Leasing Made Simple, můžeme jakžtakž nahlédnout do „finančního" zákulisí těchto cestovatelských částí. Jejich zpráva totiž naznačuje, kolik přibližně mohl takový road trip stát, a to se vším, co jsme mohli vidět na obrazovkách. Tak například jejich výlet v Indii stál podle jejich statistik 29 710 liber, tedy v přepočtu přes 1,2 milionu. Dále si na mušku vzali „topgearovský" trip přes Blízký východ, během kterého podle jejich výpočtů producenti utratili minimálně 27 744 liber, čili něco málo přes jeden milion korun. Samozřejmě, důležité je podotknout, že tyto částky zahrnují výdaje spojené výhradně s třemi protagonisty, které jsme viděli v jednotlivých epizodách. Jak je ale dobře známo, tvorba vysílacího materiálu těchto rozměrů vyžadovala doslova konvoj celého štábu. Ten, jak bylo nejednou ukázáno, tvořila i pěkná třicítka Land (Range) Roverů produkčního týmu, což znamená, že samotné výdaje BBC byly určitě podstatně vyšší. Nehledě na to, náhled na rozpočet níže určitě stojí za to.

Kolik přibližně stály BBC velkolepé road tripy proslulého Top Gearu?
Domů
Sdílet
Diskuse