Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2016 17:26
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Víte, co se skrývá v černém kufříku, který vždy doprovází amerického prezidenta?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Po zjištění možná zůstanete mírně šokováni.

Být prezidentem Spojených států amerických znamená být jednou z nejznámějších osob v zemi a také v zahraničí, což s sebou nese velkou zodpovědnost. A doslovně. Kromě tradičního prezidentování se hlava státu vydává i na různé cesty a návštěvy do různorodých koutů světa z kdejakých důvodů. Kromě kolegů, ochranky a jiných důležitých osob bere s sebou na své cesty i jeden zajímavý černý kufřík.

Víte, co se skrývá v černém kufříku, který vždy doprovází amerického prezidenta?

Určitě vás zajímá, co obsahuje, a proto vás nebudeme natahovat a všechno vám prozradíme. Nejde o nějaké "top secret" tajemství, ale pouze o méně známou zajímavost. Kufřík je vyroben z kůže a uvnitř se nacházejí mimořádně důležité předměty a dokumenty určené pro jeden účel. Dovolují prezidentovi Spojených států amerických povolit jaderný útok. Jakou roli zde hraje zmíněný kufřík? Slouží pouze pro případ, pokud by se hlava státu nenacházela ve své kanceláři, ale kdesi mimo Washingtonu DC nebo v zahraničí. Název kufříku je President's emergency satchel nebo i zajímavěji - Nuclear football. Vždy je přenášen jedním z pěti dobře trénovaných armádních pobočníků a je v co nejlepším dosahu.

Občas se podaří vyfotit i malou anténu znamenající přítomnost komunikačního zařízení:

Víte, co se skrývá v černém kufříku, který vždy doprovází amerického prezidenta?

Zmínili jsme, že se uvnitř nacházejí předměty a dokumenty nezbytné pro povolení jaderného útoku. Ale nejde o situaci jako z filmů, kdy se stiskne červené tlačítko a najednou vyletí do vzduchu tisíce jaderných hlavic. Konkrétně jde o tyto položky: 75stránkovou černou knihu odvetných možností vytištěných v černé a červené barvě, další černou knihu se seznamem míst určených k ukrytí prezidenta, 10stránkový dokument týkající se obsluhy Emergency Broadcast System a čtvrtou věcí je index karta s ověřovacími kódy.
 
Kufřík se poprvé objevil u Kennedyho během kubánské krize v roce 1962.

Domů
Sdílet
Diskuse