Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2016 18:46
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Nejočekávanější české a slovenské rapové počiny na rok 2016

HUDBA
Uložit Uložené

Vše nasvědčuje tomu, že se v aktuálním roce dočkáme mnoha kvalitních počinů, které budou definovat náš rap v následujících letech.

Už v minulém roce jsme vám přinesli podobný článek mapující všechny chystané albumové počiny, od kterých se očekával další posun laťky o pár levelů výše. Pravděpodobně vám neunikne, že aktuální výběr se poměrně nápadně podobá tomu z druhé poloviny roku 2015, což mohou mít mnozí fanoušci interpretům za zlé, ale my máme trochu jiný názor. V současnosti figuruje na scéně hodně raperů, kteří se rozhodli vycházet lidem vstříc více, než by bylo zdrávo, i když jim samozřejmě jejich aktivitu nezazlívám. Nicméně nastolené tempo vydávání skladeb či alb je možné udržovat pouze na úkor faktu, že interpret prostě nebude schopen za každým ukázat něco nového, lepšího, kvalitnějšího. No a pak je tu ta druhá skupina, která nás sice nechává čekat o něco déle, ale výsledkem nejčastěji mile překvapí.
 
Dnes si tedy představíme deset nejočekávanějších alb, které by měly spatřit světlo světa v roce 2016. U některých dokonce známe alespoň přibližné datum vydání, název, případně jsme již měli možnost i slyšet první skladby nebo jejich ukázky. U jiných si zatím ještě nemůžeme být ničím jisti, ba dokonce jde jen o naše dohady. V tomto případě se nedíváme na žebříček, ale seznam, a tak v řazení alb nehraje žádnou roli.

 
Nejočekávanější české a slovenské rapové počiny na rok 2016

Ano, stále očekáváme, že Ego konečně vydá první sólové album, i když vše nasvědčuje tomu, že to nebude v úplně dohledné době, tedy určitě ne v první polovině roku 2016, protože ta bude bez pochyb patřit kolegovi z Kontrafaktu. Snad nikdo nepochybuje o tom, že by měl Miki problém dokopat se k tomu, aby dal dohromady plnohodnotný nosič. Spíše si myslíme, že se prostě rozhodl čekat na ten pro něj nejsprávnější moment. Už nyní však můžeme s určitostí prohlásit, že když jednou spatří toto sólo světlo světa, bude to prostě velká věc.
 
Určitě jste si všimli, že v Česku a na Slovensku v současné době neexistuje interpret, který by byl v rapu tak hluboko, jak právě Jebo, což nám zatím dokázal všude, kde to bylo možné. I proto bychom byli rádi i v případě, že bychom se dočkali projektu, který možná nebude korespondovat s konceptem sólového počinu, ale bude pro Ega charakteristický alespoň tak, jako milovaný i nenáviděný Podzemgang v roce 2015. Ten přinesl i přes velké množství negativních reakcí na rapovou scénu pár nových jmen, které tak dostaly šanci prosadit se. Pokračování tohoto projektu se momentálně chystá v České republice, ale opět v trochu netradiční formě.
 
 
Logic
Logic momentálně patří mezi suverénně nejaktivnější interprety v Česku a rozjel vlak, který nebude snadné jen tak zastavit. Má za sebou sólový počin a před pár dny spatřil světlo světa i další ještě horký projekt s názvem Gudlak, který dal společně dohromady s kolegou z Lučence. Je vidět, že Logic a Gumbgu si hlavně hudebně perfektně rozumí, ale o tom ještě někdy jindy. Aktuální rok by mohl přinést i další sólo, od kterého očekáváme posun ve všech směrech, i když po Yzomandiasu nebude úplně jednoduché posunout laťku. Karlovarský raper má momentálně velmi dobře našlápnuto a jediné, co bude muset promyslet o něco víc, je výběr témat. Očekáváme, že mu bude patřit až druhá polovina roku a do té doby se dočkáme dalších singlů či videoklipů.
 
  
Věřím, že se stále najde spousta jedinců, kteří netuší, kdo nebo co to ten Tragikomix vlastně je, a proč ho vůbec vytahujeme. A my se vlastně ani nemůžeme divit. Od vydání MDMA mixtape je to přece jen už zhruba sedm let, což je dost dlouhá doba na to, aby existence žilinské formace novou generaci fanoušků rapu obešla. Pravdou také je, že kluci za tento čas nevydali žádnou skladbu a jediné, co pro fanoušky udělali, byl velký a v té době údajně poslední koncert v rodné Žilině, kde se podařilo rekordně vyprodat klub. A takto vlastně vznikla myšlenka dát dohromady dlouho odkládané a již pravděpodobně poslední album. Snad každému muselo být jasné, že se ho nedočkáme hned za pár měsíců, zvláště při Teslových aktivitách.

O těch se dozvídáme ze zatím dvou vydaných skladeb, Z.V.E.N.S.S. a Každý deň hustle. Obě zároveň jasně napovídají, že kombinace technického rapu s jedinečnou flow i barvou hlasu a texty o drogách a zločinu, které Teslovi prostě věříš, tvoří celek, který dělá z TKX kandidáta na jedno z nejlepších alb roku 2016. Co se týče jeho názvu, po vzoru prvního vydaného singlu se bude jmenovat Z východnej Európy na strechu sveta a doufáme, že je už jen otázkou maximálně pár týdnů, kdy se dostane mezi fanoušky, protože jsou všechny věci již přibližně dva měsíce hotové.
 
 
HAHA CREW
Skupina, jejíž existence dosud generuje desítky komentářů v diskusích na našem webu i přesto, že jsme o ní za poslední rok vydali pouze jedinou zmínku, pravděpodobně opět spojí síly a po debutovém počinu Vlna zkusí přinést něco jedinečného. Zatím jde jen o naše dohady, předpoklady či očekávání, i když kluci zatím žádnou oficiální zprávu o chystaném projektu nevypustili. I když nám zařazení košické crew budete vytýkat v komentářích a já tipuji i nový rekord v jejich počtu, je třeba se na chvilku pozastavit nad tím, že se vám naše názory žádném případě nesnažíme vnutit. I přes množství nenávisti každou jednu novinku (kterých bylo za loňský rok přesně jedna) velmi důkladně zkontroluje 90 % těch, kteří na ni později nadávají, a tak je logické, že i tito fanoušci z opačného břehu pomáhají k zařazení mezi nejočekávanější počiny.
 
Také je třeba přihlédnout k fakt, že by kluci mohli v případě delší neaktivity riskovat ztrátu mnoha fanoušků, kteří, jak všichni víme, vyžadují od svých oblíbenců co nejvíce. Konečně by se mohlo ukázat, zda byla jejich sláva pouze chvilkovou záležitostí, nebo si ji skutečně zasloužili a dokáží své kvality či nekvality potvrdit.
 
 
Nejočekávanější české a slovenské rapové počiny na rok 2016
MiniMo
Ženský rap zažil v roce 2015 doslova comeback. K mikrofonu se dostala nová jména a také i nějaké ty stálice, i když alespoň na chvíli a pro některé v utajení. Pokud jste tedy měli možnost slyšet album DMS, vaší pozornosti neušlo jméno MiniMo. Pod skladbou na YouTube se ihned objevilo množství dohadů o tom, kdo tato skoro černošská rapperka vlastně je. Později ještě přišlo vtipné a uvěřitelné vysvětlení od Separa, ale když už bylo všem jasné, že jde o jeho milovanou manželku a zpěvačku Tinu, najednou začalo všechno do sebe zapadat.
 
Jasně, zatím nebyly zveřejněny žádné informace a dokonce ani náznaky o tom, že bychom se vůbec potenciálně mohli dočkat albového počinu od dvojnásobné maminky na plný úvazek. My si však myslíme, že už přijetí do skupiny DMS je jakýsi závazek a motivace k tomu, aby fanoušci dostali i další nové věci, nakolik se tento svébytný a uvěřitelný ženský rap ukázal ve velmi pozitivním světle. Věříme, že při konečném shrnutí v roce 2016 budeme na tento článek vzpomínat se slovy, že jsme vám to říkali.
 
 
Ektor
Jak je možné, že jsme Detektor 1 nezařadili mezi nejlepší albumové počiny roku 2015, ale to chystané řadíme mezi nejočekávanější? Našli se i tací, kteří nám vyčítali, že jsme na Ektora v žebříčku zapomněli, ale my jsme prostě měli pocit, že ze sebe dokáže dát ještě o něco více, což nám snad potvrdí na projektu, který dostává stejný název jako ten předešlý, což se může zdát jako velmi dobrý nápad, ale je třeba si dát pozor na to, aby v konečném důsledku fanoušci dokázali tyto dvě desky vůbec odlišit.

Co se týče informací, tak těch máme již poměrně dost. Vlastně všechny podstatné. Detektor 2 se bude 27. 2. křtít v pražském Sasazu, a tak můžeme předpokládat, že se album mezi lidi dostane už o nějaký ten týden dříve. Co se týče hostů, budeme mít možnost slyšet přibližně podobnou sestavu jako na jedničce, a tedy nebude chybět Rytmus, Ego, Separ či James Cole. Stejně jsme už slyšeli i první skladby, které nasvědčují, že se Ektor stále umí posunout, ale osobně si myslím, že album by mělo být vypracováno tak, aby na něm vynikl hlavně jeho autor a ne hosté.
 
 
Inu, představovat ho už určitě není třeba, proto přejdu rovnou k věci. Zbývá jedna důležitá nezodpovězená otázka, a sice, kde je album? Jeho vydání bylo oznámeno už poměrně dávno, ale slibovaný listopadový termín s přihlédnutím ke všem okolnostem pravděpodobně nebyl zcela reálný. Někomu to možná nedá spát a bude se muset pořádně ventilovat v prostorech pod článkem, ale Pil C se mezi slovenskou rapovou elitu dostal velmi rychle, a tak je pochopitelné, že je najednou náročné stíhat plnit všechny koncertní povinnosti a vedle toho ještě naplno pracovat na prvním sólovém projektu, od kterého mají všichni neuvěřitelná očekávání.

No a co můžeme vyčítat interpretovi, který má na kontě za rok 2015 bezkonkurenčně nejvíce singlů a pravděpodobně i hostovaček? Přesně, nic. Pokud se nic vážnějšího nestane, v aktuálním roce se bez pochyb albumového počinu dočkáme a nejen fanoušci, ale i kolegové ze scény jsou určitě zvědaví, co to vlastně bude, protože je rozdíl vydávat skladby zvlášť nebo vytvořit celkový koncept, který bude dávat význam nejen samostatně, ale i dohromady.
 
 
Nejočekávanější české a slovenské rapové počiny na rok 2016
 
Vladimir 518 + Hugo Toxxx

Label Bigg Boss toho chystá na rok 2016 skutečně hodně, ale nás bude nepochybně nejvíce zajímat právě tento již nejednou avizovaný projekt dvou vyzrálých interpretů, kteří již nejednou český rap dokázali definovat. Oficiální informace o tom, že deska vyjde ještě letos přišla teprve nedávno, avšak zatím je velmi těžké hádat, čeho bychom se mohli dočkat. Hugo je známý tím, že se zajímá o zvuk více než leckterý jiný raper, a proto můžeme kromě kvalitního rapu očekávat i album kvalitní po hudební stránce. Zajímavostí také je, že kromě tohoto projektu makají oba i na těch vlastních, a tak budeme velmi zvědaví, zda vytvoří koncept charakteristický pro každého zvlášť nebo dokonalou souhru. Inu, v každém případě se je na co těšit a pokud půjde vše podle plánů, tak se vydání dočkáme ještě v první polovině roku.

 
Je to už nějaký ten čas, co jsme měli možnost poprvé slyšet Dobré Chlapce 3. Album, které mělo všechno, co jsme od handlovské crew očekávali. Od té doby si už Delik i Supa připsali na konto sólové projekty a my můžeme prohlásit, že Sloboda i Čierne dni byly záležitosti, které si zaslouží pokračování. Nyní však přichází čas na v pořadí sedmý společný projekt. Když se podíváme více do historie, zjistíme, že nám od roku 2003 až do 2011 přinesli kluci jako skupina Moja Reč až 6 společných počinů, z nichž byl jeden dokonce dvojCD, což je aktivita, jaká se jen tak nevidí.
 
Co se týče chystaného projektu, ten byl avizovaný již přibližně v polovině roku 2015 a až do posledních týdnů vše nasvědčovalo tomu, že se ho pravděpodobně dočkáme. Kluci však usoudili, že raději nebudou spěchat a posunou termín vydání, což jim určitě nemáme za zlé, protože je v první řadě nejdůležitější, aby byli spokojeni samotní autoři. Momentálně můžeme očekávat, že se již brzy dočkáme prvních informací, případně skladeb či videoklipů.
 
 
I přesto, že Paťo v roce 2015 album nevydal, s čistým svědomím bychom ho mohli zařadit mezi nejvíce pracovité interprety. Dočkali jsme se životopisného snímku Sídliskový sen, který zaznamenal v českých a slovenských kinech velký zájem. Nechyběly ani tradiční dokumenty, z nichž se dozvídáme více o zákulisí života rapera. Jako vrchol můžeme označit projekt Eternal - prolog k albu. Ještě pár dní před vydáním jedinečného krátkometrážního filmu plného efektů si drtivá většina fanoušků myslela, že bájný Eternal je název alba a datum 23. 12. je dnem, kdy spatří světlo světa. Po vyvedení z omylu však většina z nás nebyla uražená, právě naopak.
 
Už jsme měli možnost slyšet i první dvě ukázky z alba, dozvěděli jsme se jeho název i přibližné datum vydání. Rytmus ve skladbách Skutočne kvalitný a Obrazy mierne naznačil, že se můžeme po letech opět těšit na špinavý, ale zároveň technicky velmi propracovaný nosič. Už dokonce víme, že bude nést název Kmotr a co se týče data vydání, tak to neexistuje. Budu citovat náš nedávný rozhovor, kde Patres řekl: "Jebať termíny a krsty, nechcem sa obmedzovať. Cítim, že 2016 bude doba nových rap definícií." Domníváme se však, že se můžeme těšit již na jaře.
 
 
Všem vám srdečně děkujeme za pozornost a věříme, že se v prostorech na komentáře neztratíte nervy. Na závěr ještě necháváme možnost hlasovat za album, které nejvíce očekáváte právě vy.
Zpět
Sdílet
Diskuse