Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. ledna 2016 20:56
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš Matěj Toman

TOP 10: Vybrali jsme nejlepší česká a slovenská rapová alba za rok 2015

HUDBA
Uložit Uložené

Konečně odpovídáme na otázku, které nosiče nás v uplynulém roce potěšili nejvíce.

V závěru každého kalendářního roku máme ve zvyku hodnotit to nejlepší, co se na naší rapové scéně zrodilo a výjimkou nebude ani ten poslední, tedy 2015. Ze seznamu nejočekávanějších českých a slovenských alb jsme měli možnost slyšet bohužel jen přibližně polovinu, alespoň se však můžeme více těšit na ten následující, který, jak se tak zdá, bude velmi silný a nabitý zvučnými jmény. Přejděme ale k tomu, proč jsme se tu dnes sešli. Na úvod je určitě důležité zmínit, že tento výběr alb není práce jednotlivce, ale té části redakce, která má k tomuto tématu co říct. I když se to možná na první pohled nezdá, na výběr toho bylo opravdu hodně, a tak nebylo nejjednodušší vše objektivně přehodnotit. Doufáme, že se s našim názorem budete alespoň trochu ztotožňovat, a pokud náhodou ne, nevadí.

TOP 10: Vybrali jsme nejlepší česká a slovenská rapová alba za rok 2015
10. Strapo - Versus

Strapo je jedním z posledních zastánců klasického rapu, na který nedal nikdy dopustit. Ceníme, že i navzdory tomu dokáže udělat každou skladbu jinak a často i velmi kvalitně. Versus představil i mnoho hostů, kteří jsou Strapovi blízcí hlavně názory a my bychom za všechny rádi zmínili hlavně Dameho, Danosťa a Čekovského. Jako celek je album poslouchatelné a zároveň lyrické s dobrým výběrem produkcí. Výborně fungovalo i turné, a tak můžeme Strapa jen pochválit.


TOP 10: Vybrali jsme nejlepší česká a slovenská rapová alba za rok 2015

9. Majk Spirit - Y

Stáj H16 byla v roce 2015 velmi produktivní a ne jedním, ale hned dvěma nosiči nás potěšil i Speezy. O něco více nás bavila černá verze Y Black, která je agresivnější, temnější, tvrdší a symbolizuje jakýsi hudební protest. V překladu je jednoduše více rapovější, provázena novým zvukem, což dokazují i produkce. Jsme velmi rádi, že se Spirit dokázal vrátit i k této stránce svého já, která fanouškům chyběla. Úspěch nosiče potvrzuje Mladý Rebel i vydařeným turné, se kterým dokázal vyprodat ty největší koncertní sály v Československu.


TOP 10: Vybrali jsme nejlepší česká a slovenská rapová alba za rok 2015

8. Tono S. - Fíčuringy

Už dle názvu alba je všem jasné, o co Tonovi vlastně šlo. Vytvořit albumový počet s hostovačkou na každé skladbě (s výjimkou Intra) se může na první pohled zdát jako velmi jednoduché, ale my posíláme velký respekt, jelikož na základě vlastních zkušeností víme, že dokopat umělce k tvorbě občas vyžaduje mnoho sil. Tonči je známý hlavně svojí nenapodobitelnou lyrikou, a proto je pochopitelný i výběr všech hostů, kteří stejně jako on v této disciplíně nezaostávají. Nejvíce sympatií si u nás získali věci s Delikem a Supou.


TOP 10: Vybrali jsme nejlepší česká a slovenská rapová alba za rok 2015

7. Logic - Yzomandias

Nebudu přehánět, když řeknu, že v rámci popularity v českém rapu patřil rok 2015 právě Logicovi. Celkově celé YZO impérium dokázalo vytvořit ohromně širokou fanouškovskou základnu. Za celou mánii ohledně karlovarského jedince může hlavně výjimečné pracovní tempo, kdy dokáže celá stáj chrlit klip za klipem a za své relativně krátké působení toto hnutí dokázalo, že se jejich rozjetý vlak jen tak nezastaví. Konkrétně Yzomandias pak nabízí 13 písní, z nichž většinu produkoval Decky, a i když jsou ke konci alba už drum patterny trochu repetitivní, na koncertech fungují naprosto bezchybně a věřím, že přehnaný pokus o umění a sofistikovanost ani cílem nebyli. Logicovi se zkrátka podařilo zachvátit široké publikum skrz chytlavé hooky a hutné hudební podkresy. Pro zamyšlení nad rozličnými tématy budete muset zamířit asi jinam, ale pokud rádi rozpohybujete své lokty u dýmu marihuany, pak je Yzomandias vhodnou volbou. 

 


TOP 10: Vybrali jsme nejlepší česká a slovenská rapová alba za rok 2015

6. Podzemgang - Iní

Jak už jsme nesčetněkrát psali, projekt s titulem Podzemgang dokázal vygenerovat nejvyšší počet diskusí mezi českými a slovenskými alby. Věříme, že podobně jako my, jste si i vy v kompilace více interpretů našli alespoň pár oblíbenců, kteří dostali díky Egovi příležitost ukázat své schopnosti. Na v konečném důsledku tu máme velmi kontroverzní nosič, na němž jsme se dočkali i skladeb, které se do slovenských konvencí zařazují jen velmi ztěžka. Album Iní můžeme označit za multižánrovou záležitost, a to zejména z instrumentálního hlediska.


TOP 10: Vybrali jsme nejlepší česká a slovenská rapová alba za rok 2015

5. IF - Rap

Po čtyřech letech se fanoušci dvojice Idea a Fatte konečně dočkali, avšak pod lehce pozměněným jménem. IF chtě nechtě museli dokázat, že jsou stále tak relevantní, jako byli v minulém desetiletí. A jak to nakonec dopadlo? Dva jedinci v rapu vskutku zběhlí se vydali cestou starého, avšak zároveň neobvykle čerstvého zvuku, který u nás nemá obdoby. Produkce, kterou totiž zastřešil pupkatý producent, není jen pouhým podkladem pro důvtipné sloky rapera, ale neskutečně atmosférickým zážitkem. Úderné basy a neobvyklé elementy, jež se do skladeb podařilo zakomponovat, musí zaujmout ucho každého posluchače. Abychom se věnovali i druhé polovině kapely, verše Idey jsou barvité, plné překvapivých přirovnání a zmínek, které často zachytíte až při druhém poslechu, ale to je právě to, co nás na poslední IF desce baví. Při opětovných posleších se totiž deska stává čím dál více sofistikovanější a určitě by nikdo neměl zůstat u jediného přehrání. Zapomenout nelze ani na hned několik hostů a hlavně fakt, že každý z nich se tónu desky velmi trefně přizpůsobil, a tak nelze tvrdit, že by byl byť jeden feature zbytečným či nedobrým.  

 


TOP 10: Vybrali jsme nejlepší česká a slovenská rapová alba za rok 2015

4. Smack - Sick

Když jsme slyšeli P’s & Love, bylo nám jasné, že je Smack na svém uměleckém vrcholu. Zároveň nám ale bylo jasné, že aby se vyšplhal ještě výše, bude muset příští nahrávkou více než příjemně překvapit. A vězte, že se mu to podařilo na sto dvacet procent. SICK je striktní, dospělé, ale hlavně – je notně nasranější než album předchozí. V čele s tracky jako Strach, Moh Bych, Immortal nebo Potřeba Myslet je SICK pestrým průřezem všeho, co Smack umí a dokáže, a pokud už ani po SICK někdo neuzná, že vyrostl z hladového mláděte, jakým byl v době první a druhé desky Iscream Boyz, do vyspělého dravce, neuzná to už asi nikdy. Deska nabízí pekla jako Rave Revoluce nebo Pochopili Ste To Celý Špatně, což je mimochodem track, ve kterém se najde nejeden český rapový snaživec. Smack je zkrátka klasicky výstižný, v každém řádku trefuje hřebík na hlavičku a v mnoha političtějších tématech, do nichž se položil, často vyjadřuje to, co má mnoho z nás na jazyku už delší dobu.  

 


TOP 10: Vybrali jsme nejlepší česká a slovenská rapová alba za rok 2015

3. Otis - O.T.I.S.

Věřím, že nejen pro nás v redakci, ale i pro fanoušky rapu byl největším příjemným překvapením roku 2015 druhý sólový počin v podání Brančiho, který byl oproti tomu debutovému nesrovnatelně jinde. Opisujem Tu Iba Skutočnosť je plný kvalitního zvuku, zralého projevu i charakteristických punchlinů, za které Otecka tak uznáváme. Nezaostává ani produkcemi a hosty, díky čemuž máme možnost slyšet skvělý nosič i jako celek. Zůstává nám jen doufat, že bude Otis v tomto nastoleném trendu i pokračovat.


TOP 10: Vybrali jsme nejlepší česká a slovenská rapová alba za rok 2015

2. AK - Bída & Bolest

Tým Azurit Kingdom svým debutovým albem Bída & Bolest doručil přesně to, po čem všichni toužili a co všichni čekali. A ač může být v některých případech předvídatelná tvorba negativem, letos nelze hodnotit release z Ostravy nijak než kladně. Drzost a často pro některé až nepříjemná upřímnost, která je Moravskoslezsku vlastní, je přesně to, co na Barracudovi a Pastorovi máme rádi, a pokud jste ještě z nějakého prapodivného důvodu album neslyšeli, vězte, že právě těmito vlastnosti jsou texty naplněny až po víko. Prakticky jediná tuzemská hudební tvorba, kterou lze nazývat trapem, je nemilosrdnou dávkou syrovosti. Zároveň ale album nabízí rozmanitou škálu témat a hudebních podkresů, a tak se málokdy stane, že byste nedávali pozor na každý řádek, který Sergei s Pastorem vypustí z pusy. Samostatnou kapitolou je otázka, zda by se Pastor nehodil jen jako host na pár písní a zda vůbec dosahuje lyrických a rapových kvalit Sergeie. My tuto otázku upřímně úplně zavrhujeme a můžeme konstatovat, že Pastor se v poslední době vskutku vypracoval, a i když budou světla ještě dlouho trochu zářivěji namířena na Sergeie, Pastor jasně dokázal, že si své místo na albu zasloužil a velký kus paprsků ukradl pro sebe. 


TOP 10: Vybrali jsme nejlepší česká a slovenská rapová alba za rok 2015

1. DMS - MMXV 

"Či je to album roku ma nej*be, povedzte vy, že či je, či ne." Tak tedy říkáme, že MMXV, v překladu 2015, je albem roku. Důvodů máme hned několik. Tím hlavním je nepochybně fakt, že jsou chlapci momentálně v nejlepší formě, Obzvláště bychom chtěli vyzvednout výkony Dameho, který se sice rapu před tímto albem věnoval jen velmi okrajově, ale i navzdory tomu doručil ty nejkvalitnější sloky. A nezaostává ani Separ. Silné, úderné skladby propletené mnoha úlety a také hlubokými tracky tvoří celek, po jehož poslechu s námi nemůžete nesouhlasit.

Děkujeme za pozornost a věříme, že jsme vás naším výběrem nepohoršili. Už brzy budeme zpátky s nejlepšími rapovými skladbami za rok 2015, takže zůstaňte naladění. Na shledanou!

Domů
Sdílet
Diskuse