Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2016 11:18
Čas čtení 0:00
tomky

Jaké budou největší e-sportovní turnaje v příštích měsících?

TECH GAMING
Uložit Uložené

Podíváme se na ty nejdůležitější, které nás čekají.

Každým rokem se odehraje nespočet turnajů v různých hrách, v žánrech MOBA (Multiplayer online battle arena), FPS (First person shooter), RTS (Real time strategy) a mnoha dalších. V tomto článku se podíváme na ty nejdůležitější turnaje ve třech nejdůležitějších hrách, a to v DOTA 2, League of Legends a Counter Strike: Global Offensive. Nebudeme se zabývat ligami, protože ty se hrají i po dobu několika měsíců. Představíme si pouze ty turnaje, které se odehrají v nejbližších měsících a jsou již o nich dostupné alespoň základní informace.

Finále League of Legends Worlds Championship 2014 v Soulu

Jaké budou největší e-sportovní turnaje v příštích měsících?

Zdroj: Justin Tremor

Turnaje se podle stránky Liquipedia dělí na tyto hlavní kategorie:

Premier - turnaj těch nejlepších týmů a těch, kterým se podařilo projít kvalifikací na daný turnaj. Bývají organizované soukromými firmami a organizacemi. Aby to však nebylo moc jednoduché, kategorie má ještě jednu podkategorii a to jsou ty turnaje, které mají označení major, jako např. The Shanghai Major. Nabízejí nejvyšší výhru a jsou přímo sponzorované společností, která danou hru vyvinula. Vyhrát tento typ turnaje je nejvyšší forma prestiže, jaké se dá v dané hře dosáhnout. Bývají maximálně 1 až 4 za rok, a finanční ohodnocení se liší vzhledem hry, protože např. Counter Strike má hlavní premier major turnaj o 250 000 $ a DOTA 2 o 19 000 000 $. To však nejsou částky, které si odnese domů vítěz, ale částky, které se rozdělí mezi týmy podle výsledného místa.

Doporučeno
Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli 25. dubna 2024 12:00

Major - turnaje se hrají častěji jako premier, ale na rozdíl od premier turnajů se zde vyskytují slabší týmy a ojediněle jsou na turnaji 1, maximálně 2 lepší týmy. Obvykle se hraje od 20 000 $ po 100 000 $.

Minor - turnaje s nejnižší možnou výhrou, nejnižší prestiží, obvykle hrané slabšími týmy. Paradoxně, tyto turnaje patří mezi ty nejdůležitější, protože nové týmy se mohou hlavně díky nim probojovat mezi ty nejsilnější. Při těchto turnajích se může hrát od několika stovek dolarů až po pár desítek tisíc dolarů.

League of Legends

Největší jméno mezi e-sporty, které sledovaností několikanásobně převyšuje ty ostatní. Finále hlavního turnaje World Championship, které se odehrálo v německém Mnichově, mělo sledovanost 14 milionů diváků u obrazovek a dalších 17,000 bylo na stadionu, což bylo však zklamání, vzhledem k tomu, že rok předtím se finále v korejském Seoulu zúčastnilo více než 45,000 diváků.

IEM Season X World Championship

Turnaj IEM Katowice 2015 

Jaké budou největší e-sportovní turnaje v příštích měsících?

Zdroj: ESL

Finále série a první významný turnaj roku se odehraje v polských Katowicích, a to od 4. do 6. března. Hrát se bude o celkem 500,000$ a rozdá si to 8 týmů, mezi nimiž jsou i poslední vítězové World Championship SK Telekom T1.

DOTA 2

Druhé největší jméno mezi e-sportovními hrami. Nejdůležitější turnaj The International, který loni sledovalo 4,5 milionu diváků u obrazovek a 17,000 lidí na stadionu v americkém městě Seattle, je mezi fanoušky e-sportů absolutně legendárním. Letos se však formát turnajů mění a přibudou další 3 premier major turnaje - Frankfurt Major (který se již odehrál), Shanghai Major a Manila Major.

The Shanghai Major

Hráč týmu Alliance "Loda" na turnaji ve Frankfurtu 

Jaké budou největší e-sportovní turnaje v příštích měsících?

Zdroj: Dotablast

Turnaj v čínském Šanghaji, kde hlavní event odstartuje 2. března a týmy si rozdělí 3,000,000$. 8 týmů bylo pozváno a 8 muselo projít kvalifikací. Akce začne už 25. února, kdy se budou hrát zápasy ve skupinách. Ze 16 týmů se do hlavního boje probojuje 8. Favorita na vítěze turnaje je těžké předpovědět, avšak čínský tým EHOME je momentálně nejlépe hodnocený tým podle gosugamers. Překvapením by však nebyla ani výhra týmů Evil Geniuses, OG, Team Secret nebo Alliance. Turnaj bude možné sledovat přímo ve hře a na stránkách dota2.com.

ESL One Manila

Jaké budou největší e-sportovní turnaje v příštích měsících?

 Zdroj: ESL

Předtím, než se v červnu odehraje turnaj The Manila Major o 3,000,000$ se bude hrát firmou ESL sponzorovaný turnaj ESL One Manila o 250,000 €. Ohlášené jsou zatím 3 týmy (EHOME, Team Liquid, Team Secret), zbývajících 5 však ještě zatím čeká kvalifikace. Turnaj začíná 23. dubna, odehraje se v Mall of Asia Arena s kapacitou přes 20,000 míst a bude vysílán jak je to již u ESL zvykem na twitch.tv.

Counter Strike: Global Offensive

Counter Strike 1.6 byl populární, avšak kvůli nedostatku updatů začal upadat do zapomnění. Herní sérii přivedla zpět z mrtvých až verze Global Offensive a Counter Strike vystřelil směrem nahoru závratnou rychlostí. Turnaj ESL One Cologne 2015 zhlédlo 1,3 milionu diváků u obrazovek a přes 11 000 diváků na stadionu. Counter Strike nemá žádný signifikantně lépe finančně ohodnocený turnaj, ale zato se hraje velké množství turnajů po celém světě v průběhu celého kalendářního roku. Aktuální ročník odstartoval turnajem StarLadder i-League StarSeries XIV Finals, kde se v Minsk Arena setkalo přes 18,000 diváků.

IEM Katowice 2016

Turnaj v Katowicích v roce 2015 

Jaké budou největší e-sportovní turnaje v příštích měsících?

Zdroj: ESL

Nejbližší důležitý turnaj se odehraje od 2. do 5. března v Katowicích, kde se rozdělí 250,000 dolarů. Setkají se nejlepší s nejlepšími a ukáže se, zda tým Fnatic potvrdí obhajobu titulu nebo se o titul popere domácí tým a vítězové IEM Katowice 2014 Virtus Pro. Ze Slováků se turnaje zúčastní legendární Ladislav "Guardian" Kovács, jehož tým NAVI je také jedním z favoritů. Turnaj se bude dát sledovat na stránkách twitch.tv.

MLG Major Championship: Columbus

Jaké budou největší e-sportovní turnaje v příštích měsících?

Zdroj: MLG

První ze tří hlavních turnajů sponzorovaných firmou Valve se odehraje v americkém Columbusu v Nationwide Arena od 29. března do 4. dubna. Hrát se bude stejně jako v Katowicích o 250,000$. Před začátkem se však ještě odehraje offline kvalifikace, kde se ze 16 týmů do hlavního souboje dostane 8. V ní budeme zvědaví hlavně na výkony týmu Hellraisers se Slováky Martin "STYKO" Styk, Patrik "Zero" Žúdel a Čechem Tomáš "Oskar" Šťastný. Turnaj bude možné sledovat přímo ve hře Counter Strike a na stránkách twitch.tv.

Domů
Sdílet
Diskuse