Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2016 19:09
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Apple se vrací ke klasice. Nový iPhone SE nabízí šikovný 4palcový displej a slušnou výbavu

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Každoroční mediální událost firmy Apple odhalila to, co mnozí z nás letos i očekávali.

Když byly na trhu poslední generace iPhonu se 4palcovou úhlopříčkou, mnozí zákazníci kalifornského giganta toužili po něčem větším. Po něčem, co jim zpříjemní zážitek z hraní her, sledování filmů a také ze surfování na webu. Tento trend ale nepřišel úplnou náhodou. Několik let před příchodem prvního 4.7" a 5.5" modelu bylo možné na smartphonech z opačného tábora, kde preferují operační systém Android, vidět pomalý nárůst úhlopříček, díky čemuž pak vznikla tak dlouho neznámá kategorie sdružující mobilní telefony s obrovskými displeji, nazývanými jako phablety. A protože jejich nečekaný vzestup zapříčinil úpadek zájmu o tradiční velikosti, výrobci na to adekvátně odpověděli, což pak vedlo k omezení vývoje a výroby menších modelů. Dnes je ale situace opět jiná. Šílenství s phablety je pomaličku na ústupu a mnozí uživatelé se začínají stále častěji vracet ke kompaktnějším rozměrům, protože více palců znamená i větší konstrukci a tedy i více nároků na úložný prostor či samotnou manipulaci, což platí zejména pro lidi s dlaní průměrného nebo menšího vzrůstu. Apple tuto skvělou příležitost vycítilo, a proto nyní přináší vedle dalších zajímavých novinek netradiční iPhone SE aka Special Edition.

Apple se vrací ke klasice. Nový iPhone SE nabízí šikovný 4palcový displej a slušnou výbavu

 

Speciální edice iPhonu se tak po měsících spekulací, úniků a dohadů přece jen stala realitou. Proč však zrovna teď a ne až v září vedle očekávaného iPhonu 7? Kalifornský gigant si podle všeho vzal ponaučení z plastového iPhonu 5c, o který nebyl předpokládaný zájem, protože spatřil světlo světa vedle prémiovějšího, lépe vybaveného a hezčího iPhonu 5s. A čeho všeho jsme se tedy nakonec dočkali? Apple vsadil u kompaktní iOS novinky na jistotu, což lze vidět nejen na povědomém konstrukčním zpracování, ale i na hardwarové výbavě, kterou tvoří stále výkonný čipset A9 a kvalitní 12MPx fotoaparát s kapacitami natáčet 4K videa, přičemž jde o iSight kousek, jakým disponuje půl roku starý iPhone 6s. Vizuální vzhled je navíc téměř přesně stejný, jaký jsme i původně očekávali - tělo iPhonu SE totiž připomíná iPhone 5s. Typické křivky doplňuje přítomnost precizně opracovaného hliníku a téměř z každého úhlu pohledu je možné vidět charakteristické rysy této starší, ale stále populární generace. Jelikož se však museli inženýři vejít do výrazně nižšího rozpočtu, čímž chtěl výrobce zajistit přijatelnější cenovku, aby mohl konkurovat lepší střední třídě od výrobců Android smartphonů, na funkcionalitu jako je 3D dotek budeme v iPhone SE muset velmi rychle zapomenout. Na bezdrátovou NFC konektivitu a tedy i bezkontaktní platební systém Apple Pay ale naštěstí ne. Technické specifikace z webu GSMarena dále hovoří také o 1GB operační paměti RAM, pouze 1642mAh baterii, biometrickém zabezpečení prostřednictvím Touch ID a 16, případně 64GB úložném prostoru. Během prezentace byla dokonce zmíněna i ještě poměrně čerstvá funkcionalita Live Photos poskytující pohybující se fotografie, která přišla na trh s naposledy představenou generací iOS smartphonu během loňského září.

Apple se vrací ke klasice. Nový iPhone SE nabízí šikovný 4palcový displej a slušnou výbavu

4palcová novinka dorazí na pulty obchodů již koncem března (konkrétně od 31.3.) za částku začínající od 399 amerických dolarů (64 GB verze 499 dolarů). Slovensko a Česká republika přijdou na řadu až někdy koncem května, kdy by měl být iPhone SE již dostupný ve více než 100 zemích po celém světě. Předběžné objednávky startují od 24. března. Vybrat si budeme moci ze čtyř známých barevných provedení, a to ze zlaté, stříbrné, černé či růžové.

 

Technické specifikace iPhonu SE

  • 4palcový IPS LCD displej s rozlišením 640 x 1136 pixelů (326 ppi)

  • Čipset A9, koprocesor M9

  • 1 GB RAM

  • 16, případně 64GB interní úložiště

  • 12MPx zadní (f/2.2, PDAF, dvojitý LED blesk, 1.22 µm pixely) a 1.2MPx přední (f/2.2) fotoaparát

  • 1642mAh baterie

  • biometrický senzor na otisky Touch ID
  • NFC

  • Apple Pay

  • iOS 9.3

  • rozměry konstrukce: 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
  • váha: 113 gramů
Apple se vrací ke klasice. Nový iPhone SE nabízí šikovný 4palcový displej a slušnou výbavu
Domů
Sdílet
Diskuse